Primele simptome ale scarlatinei la copii. Cum se manifesta si cat dureaza

/ / Modificat: 2023-05-17
Primele simptome ale scarlatinei la copii. Cum se manifesta si cat dureaza

Scarlatina este o boală infecțioasă tipică copilăriei, cu cea mai mare incidență între 2 și 8 ani, caracterizată printr-o erupție cutanată asociată cu faringoamigdalită (amigdalită) acută.

Este cauzata de o bacterie numită streptococ beta-hemolitic de grup A (pyoneges), care produce o toxină ce provoacă erupția cutanată. În cazuri mai rare, scarlatina poate apărea ca urmare a infecției unei plăgi de către acest microb, fără faringoamigdalită însoțitoare.

Simptomele scarlatinei

  • După o perioadă de incubație de 2-5 zile, tabloul clinic se caracterizează prin:
  • Febră mare >38,5°C cu debut brusc, care durează 3-5 zile.
  • Dureri în gât secundare faringoamigdalitei (de obicei cu plăci de puroi pe amigdale).
  • Ocazional dureri abdominale, vărsături și cefalee.

Exantemă sau erupție cutanată: apare la 12-48 de ore de la debutul febrei. Se caracterizează printr-o erupție cutanată roșiatică, zgâriată, care se simte ca "șmirghelul sau pielea de găină". Apare inițial pe față și pe gât (inclusiv în zona din jurul gurii) și apoi se răspândește în sus și în jos spre torace și extremități, fiind mai intensă în zonele de flexie și pliuri. Uneori este însoțită de mâncărimi. Durează între 3-7 zile și, după ce dispare, pielea se descuamează.

Pot avea o limbă de zmeură (bază albicioasă cu papule roșiatice).

Cum se răspândește scarlatina?

Transmiterea are loc prin intermediul picăturilor de secreții respiratorii de la persoana bolnavă sau, în cazuri mai rare, de la un purtător sănătos (o persoană purtătoare de streptococ care nu are simptome).

Uneori poate apărea ca urmare a infecției cu S. pyogenes a unei plăgi (în aceste cazuri nu apare de obicei faringoamigdalita).

Cum se diagnostichează?

Diagnosticul este de obicei clinic, cu evidențierea erupției cutanate caracteristice acestei boli, însoțită de obicei de angină.

Cu toate acestea, în serviciul de urgență se poate efectua un test rapid pentru a detecta această bacterie într-o probă prelevată din faringe și amigdale (antigenul streptococului de grup A).

În ce constă tratamentul?

Fiind vorba de o bacterie, tratamentul antibiotic se administrează pe cale orală, tratamentul de elecție fiind Penicilina sau Amoxicilina, timp de 10 zile.

În caz de prurit, se pot administra antihistaminice pe cale orală. Nu este necesară aplicarea de tratamente topice pentru piele.

Poate fi recurentă?

Da, este posibil, deoarece există cel puțin trei tipuri diferite de toxine care produc erupția cutanată, astfel încât aceeași persoană poate avea mai multe episoade de scarlatină cauzate de toxine față de care nu și-a creat anticorpi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scarlatina la copii Simptome Boli contagioase copii

Articole recomandate

Citeste si despre