Alergiile alimentare la bebelusi si copii

/ / Modificat: 2016-05-30
Alergiile alimentare la bebelusi si copii

Aproape 1 din 12 copii si bebelusi sufera din cauza alergiilor alimentare, care par sa devina tot mai comune in randul populatiei tinere. In ultimii 40 de ani s-au inregistrat cresteri uriase ale afectiunilor de acest tip, asa cum sunt astmul, eczema sau rinitele alergice. Odata cu ele, a crescut si incidenta alergiilor alimentare.

Acestea se manifesta atunci cand sistemul imunitar, inca nematurizat, confunda anumite proteine inofensive cu substantele nocive si elibereaza in corp histamine.

Acestea provoaca reactii precum:

- petele si iritatiile cutanate;

- senzatia de sufocare;

- stranutul;

- respiratia greoaie;

- inflamatiile locale;

- socul anafilactic.

Cum se manifesta alergiile alimentare la copii si bebelusi si care este explicatia frecventei acestora

Simptomele comune ale alergiilor alimentare sunt:

- stranutul;

- mucozitatile nazale abundente;

- congestionarea nazala;

- petele rosii de pe piele;

- respiratia suieratoare;

- senzatia de greata si cea de sufocare;

- inflamarea gatului, a limbii si a gurii;

- starile de voma;

- scaunele moi.

Acestea apar, conform studiilor realizate pana in prezent, printre care se numara si celebra "Ipoteza a Igienei", din cauza ca sistemul imunitar nu este stimulat suficient, fiind tot mai putin expus la bacterii si la virusuri, asa ca reactioneaza exagerat in cazul unor substante complet inofensive. Cele mai multe alergii alimentare apar pana la varsta de 4 ani.

Cei mai cunoscuti alergeni sunt:

- alunele;

- nucile;

- pestele;

- fructele de mare;

- graul;

- soia;

- susanul;

- fructele kiwi.

Acesti alergeni sunt mai comuni sau mai neobisnuiti in functie de zona in care traiesc copiii care sufera de alergii. Astfel, cele mai multe alergii din SUA, Marea Britanie si Australia sunt provocate de alune si nuci. In Franta, semintele de mustar sunt cauza principala a alergiilor. Spania si Italia includ piersicile, merele si fructele de mare pe lista celor mai importanti alergeni. Semintele de susan sunt responsabile de numarul mare al alergicilor din Israel. In Japonia, cei mai multi alergici experimenteaza simptome atunci cand mananca peste, iar in Singapore crustaceele sunt principalul alergen. La nivel mondial, laptele si ouale sunt responsabile pentru cel mai mare numar de alergii.

Diagnosticarea si tratarea alergiilor alimentare

Copiii alergici provin de regula din familii in care si alti membri sufera din cauza alergiilor. Cei care sufera de eczema sunt predispusi si la alergii alimentare, mai ales daca aceasta apare foarte devreme.

Odata cu diversificarea hranei la bebelusi, parintii isi pot da cu usurinta seama daca acestia sunt alergici, respectand regula de 4 zile, care le impune sa introduca alimentele noi pe rand si sa astepte 3-5 zile pentru a observa daca apar simptome alergice.

Acestea sunt usor de reperat, deoarece se manifesta destul de rapid. Pentru diagnosticarea corecta, parintii isi duc fiii sau fiicele la o consultatie la medicul alergolog, care poate determina cu precizie alimentele riscante. Identificarea acestora se poate face prin teste cutanate, prin analizele de laborator ale sangelui sau prin expunerea directa a copiilor la alimentele cu potential nociv.

In functie de rezultatele testelor, medicul iti va impune sa elimini din alimentatia copilului tau acele alimente care ii provoaca simptome alergice. Pe langa acestea, ii poate prescrie medicamente antihistaminice si antiinflamatorii, dar si o doza de adrenalina injectabila, in cazul in care exista riscul anafilaxiei.

Recomandari pentru copiii alergici

Evitarea alergenilor care provoaca simptome este primul sfat pe care ti-l va da medicul. Daca bebelusul sau copilul tau este alergic la alune, nu va trebui insa sa elimini doar acest aliment brut din dieta sa, ci sa devii si foarte atenta cu privire la proteinele provenite din alune care se folosesc pentru prepararea altor alimente.

Astfel, mancarurile etnice precum sunt preparatele chinezesti, vietnameze sau thailandeze vor trebui, de asemenea evitate, iar tu vei fi nevoita sa citesti etichetele tuturor produselor alimentare pe care le cumperi, pentru a te asigura ca nu contin alune, in acest caz si ca nu au fost procesate cu ajutorul unor masinarii care au avut contact si cu acestea.

Pe aceeasi tema...

Copiii cu alergii alimentare: ce trebuie sa stie parintii

Alergia copiilor la nuci

Alergia la oua

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergii alimentare copii Alergii alimentare bebelusi Alergii alimentare

Articole recomandate

Citeste si despre