Zaharul provoaca hiperactivitate la copii?

/ / Modificat: 2016-04-01
Zaharul provoaca hiperactivitate la copii?

Zaharul  se transforma in energie in organismul copiilor si ii ajuta sa fie mai energici pe timpul zilei, dar nicidecum nu este o cauza a hiperactivitatii, o conditie medicala serioasa si un simptom al ADHD-ului la copii. Nu exista dovezi ca zaharul sau alte alimente influenteaza in vreun fel comportamentul uman.

Zaharul NU este o cauza a hiperactivitatii la copii

Hiperactivitatea este unul dintre simptomele principale ale deficitului de atentie la copii (ADHD), dar nu inseamna ca orice copil care sufera de miscari impulsive, este zvapaiat si agitat sau are un nivel mai mare de activitate fata de alti copii sufera de ADHD. Hiperactivitatea, daca este diagnosticata corect, poate fi tratata separat de deficitul de atentie.

Una dintre cele mai mari controverse ale ultimilor ani este felul in care zaharul afecteaza comportamentul copiilor. Teoria conform careia acest produs determina aparitia hiperactivitatii la copil a ingrijorat de-a lungul timpului foarte multi parinti.

Foto: life.familyeducation.com

Specialistii sustin ca teoriile, conform carora alimentele pe care le consumam au puterea de a afecta comportamentul uman, au luat o amploare foarte mare in ultimii ani, dar sunt nejustificate. Nu exista studii si dovezi care sa ateste ca acestea isi pun in vreun fel amprenta asupra felului in care ne purtam, cu atat mai putin ca zaharul este o cauza a hiperactivitatii.

Daca studii realizate pentru a dovedi legatura dintre zahar si hiperactivite nu sunt de gasit, exista mai multe cercetari realizate cu scopul de a desfiinta aceasta relatie de cauzalitate.

Cercetatorii considera ca felul in care zaharul ofera energie copiilor si ii face sa devina usor mai activi decat de obicei a fost confundat cu hiperactivitatea, care este o conditie serioasa, chiar patologica. Exista anumite perioade din an in care micutii consuma cantitati mari de zahar - de sarbatori, la aniversari etc. - si in care parintii sustin ca observa schimbari in comportamentul lor - devin mai agitati, nu pot sa adoarma etc.

Greseala pe care o fac acestia este ca dau vina imediat pe zahar, in loc sa analizeze si sa descopere circumstantele reale sau contextul care a dus la modificarea comportamentului copilului in anumite situatii.

Zaharul influenteaza in vreun fel comportamentul copiilor?

Zaharul se transforma in energie in corpul micutilor, dar nu are puterea de a creste nivelul de excitabilitate sau activitate al copiilor pana la nivelul la care sa fie confundat cu hiperactivitatea. Doar copiii cu ADHD metabolizeaza diferit zaharul si exista posibilitatea sa accentueze sau agraveze o tulburare de comportament care este deja prezenta, dar nu sa o cauzeze. Si nu toate studiile sau specialistii s-au pus de acord in acest sens. Multi dintre ei considera ca zaharul nu are nicio reactie negativa asupra comportamentului acestor copii.

Exista multe motive de ingrijorare cu privire la felul in care zaharul afecteaza organismul copiilor, dar nicidecum legate de hiperactivitate sau comportament. Desi acesta nu trebuie exclus in totalitate din dieta lor, el trebuie consumat rational si echilibrat. Consumul excesiv de zahar predispune micutii la obezitate, boli cardiovasculare sau carii dentare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tulburari comportament copii Hiperactivitate copii Adhd copii Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre