Intelege comportamentul copilului tau!

/ / Modificat: 2017-01-10
Intelege comportamentul copilului tau!

Comportamentul copilului mic reprezinta un limbaj ascuns pe care multi parinti nu reusesc sa il inteleaga. Fiecare gest pe care micutul tau il face are o noima si este important sa fie descifrat corect. Chiar daca nu-si poate exprima verbal temerile, oboseala, nevoia de intimitate sau alte lucruri pe care le simte, el o face prin comportamentul lui.

Isi pune bluza in cap, isi baga capul sub perna, se ascunde printre papusi

De obicei micutul are aceste reactii atunci cand intra in contact cu persoane straine. Acest lucru inseamna ca este rusinat, usor anxios si trebuie ajutat sa depaseasca aceasta stare.

Pune mana pe taler cand toci ceva, iti ia alimentele din mana etc.

Aceste gesturi arata nerabdarea si nevoia de a i se satisface nevoia imediat. Vrea atunci sa manance branzica (chiar daca abia o tai) sau capsunica pe care abia te pregatesti sa o speli. Acest lucru indica faptul ca micutul inca nu reuseste sa isi controleze impulsurile. Aceasta abilitate incepe sa se contureze abia intre 2-7 ani, dar nu strica sa dai o mana de ajutor pana atunci.

Trage de tine cand vorbesti cu alt copil si striga "mami, mami" sau ii spune copilului "nu, e mami mea"

Pe de-o parte este simtul proprietatii personale si etapa lucrurilor care i se cuvin numai lui, dar pe de alta parte poate fi un semn ca micutul nu primeste suficienta atentie de la tine.

Se transforma intr-o mica fiara - loveste, arunca, musca, strica, targe de lucruri

Agresivitatea se manifesta la copiii mici in foarte multe forme. Trebuie sa inveti copilul sa isi controleze sau exprime altfel agresivitatea. Dar pana atunci, trebuie sa stii ca, de obicei, astfel de accese de furie sunt pe moment si au o cauza imediata - ii e foame, e plictisit, vrea ceva anume, are nevoie de atentie, nu sunt pe termen lung.

Se ascunde in spatele canapelei si sta pe vine sau pare rusinat

Este semn ca micutul tau a facut pe el, dar ca ii este tare rusine de gestul lui. In plus, aceasta retragere a micutului sugereaza ca are nevoie de intimitate. Poate ar fi timpul sa il obisnuiesti cu toaleta si cu spatiile mai intime atunci cand il schimbi sau imbraci.

Se uita in jos, evita contactul vizual

E clar, micutul tau a facut ceva rau! Acesta este unul dintre semnele cele mai clare ca a gresit, ca minte sau ca este rusinat de ceva ce a facut. Ia-l usor si nu tipa la el, insearca sa afli ce a facut pe cale pasnica. Spune-i ca il vei ajuta sa repare ce a facut si ca toti facem greseli.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Temeri copii Comportament copii Agresivitate copii Accese furie copii Emotii copii Intimitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre