Nou-nascutul la 2 saptamani

/ / Modificat: 2014-01-12
Nou-nascutul la 2 saptamani

La 2 saptamani, nou-nascutul este inca in stadiul in care se obisnuieste cu noul mediu de viata. Cea mai mare parte din timp si-o petrece dormind si mancand, iar singurul lui mod comunicare este plansul, dar asta nu inseamna ca nu iti intelege modulatiile vocii si atingerile. Vei observa ca vocea ta calma il linisteste, iar atunci cand il iei in brate ai cea mai buna influenta asupra lui.

Probabil ca vei incepe sa-i observi reactia de bucurie atunci cand iti aude vocea sau cand iti regaseste chipul.

La 2 saptamani de la sosirea pe lume, nou-nascutul resimte inca puternic lipsa protectiei intrauterine din pantecul mamei. Sugarul se straduieste sa se adapteze sunetelor variate, peisajului incetosat pe care ochisorii lui il pot percepe si tuturor senzatiilor noi din mediul extern.

Singurul mod prin care poate sa comunice cu mami este plansul, iar tu ii poti raspunde prin voce si atingeri.

Nou-nascutul la 2 saptamani tanjeste dupa manifestari afectuoase, care il ajuta sa dezvolte un sentiment de incredere, necesar dezvoltarii atasamentului fata de tine. Bebelusul adora sa fie tinut in brate, mangaiat, sarutat, masat si plimbat prin casa.

Se bucura cand iti aude glasul (pe care deja il distinge perfect) si iti recunoaste chipul, fiind entuziasmat cand il distinge in zare.

Stadiul de dezvoltare a nou-nascutului la 2 saptamani

Cu siguranta vei observa ca bebelusul tau creste repede, chiar daca are inca postura din uter (cu mainile si picioarele stranse pe langa corp). Picioarele vor mai ramane ghemuite pentru o vreme. Se vor indrepta treptat in urmatoarele saptamani.

In a doua saptamana de viata bebelusul poate vedea obiecte care se afla la o distanta de la 20 pana la 36 centimetri - aproximativ distanta dintre privirea lui si a ta in timpul hranirii. De fapt, la aceasta varsta bebelusii prefera fetele in locul altor obiecte. Privindu-l in timp ce-l hranesti, il vei incuraja sa practice focalizarea. Asadar misca-ti capul incet dintr-o parte in alta si vezi daca ochii lui te urmeaza. Acest lucru ajuta la consolidarea muschilor ochiului si a deprinderilor de urmarire.

Cea mai importanta etapa de dezvoltare bifata de nou-nascut la 2 saptamani este evolutia auzului, in plina ascensiune. Vei observa ca incepe sa isi directioneze privirea catre sunetele pe care le aude, de aceea nu ar fi rau sa ii antrenezi putin functia auditiva prin agitarea unui clopotel in preajma lui. Clinchetul iti va face puiul sa isi intoarca micutul capusor intr-o parte, semn ca a perceput stimulul auditiv.

S-ar putea sa fi observat ca, desi zgomotele puternice, cum ar fi sunetul telefonului sau un latrat de caine, il pot face sa tresare, bebelusul nu se trezeste.

Cel mai important reflex al nou-nascutului in aceasta perioada este reflexul de supt, pe care il poti observa atunci cand ii atingi gurita, iar el incepe sa execute miscari involuntare de supt.

Odata ce a inceput sa ia din nou in greutate, dupa pierderea din prima saptamana, te poti astepta sa castige in jur de 25 g pe zi, dar nu este ceva previzibil si care sa decurga liniar. Pot fi momente si momente. De aceea, mamele sunt sfatuite sa nu-si cantareasca bebelusii mai des de o data pe luna in primele sase luni.

Probabil vei fi surprinsa sa descoperi ca unghiile micutului tau au deja nevoie sa fie taiate, ceea ce iti poate da ceva emotii pentru ca sunt foarte mici. Cel mai bine este sa faci acest lucru cand copilul doarme.

Pentru ca nou-nascutul tau isi petrece cea mai mare parte a timpului pe spate, este important sa incepi sa-l asezi si pe burtica din cand in cand, cand e treaz. Timpul petrecut pe burta este important, deoarece va ajuta la intarirea musculaturii spatelui si a gatului, dar combate si riscul aparitiei cheliei, favorizata de statul indelung pe spate.

De fapt, unii experti au descoperit ca bebelusii care nu petrec timp cu fata in jos au intarzieri in dezvoltarea abilitatilor motorii.

Daca bebelusului tau nu-i place sa-si petreaca timpul pe burta, nu-ti face griji. E ceva obisnuit ca bebelusii sa se agite putin in timpul perioadelor de stat pe burta. Este o pozitie noua, poate ca nu este suficient de puternic sa-si tina capul in sus si poate sa se simta abandonat, daca nu poate vedea pe nimeni. De aceea supravegheaza nou-nascutul cand sta pe burtica, mangaie-l pe spate si nu il lasa sa stea mai mult de 2-3 minute o data. Stai cu fata aproape de a lui si asigura-te ca te poate vedea, auzi sau simti.

In a doua saptamana vei primi si o vizita de la medicul pediatru, care ii va verifica greutatea, inaltimea si circumferinta capsorului, pentru a stabili daca sugarul se dezvolta normal.

Alimentatia bebelusului de 2 saptamani

Hraneste-ti copilul la cerere. Burtica lui mica nu poate tine multa mancare, dar ea este in crestere. Multi nou-nascuti isi doresc sa manance des (de regula la o ora si jumatate – doua pana la trei ore) si le ia ceva timp sa faca asta. Un bebelus poate sta la san 30 - 45 de minute pentru a manca si apoi vrea sa se hraneasca din nou dupa doar un pui de somn de 30 de minute. Aceste hraniri frecvente vor ajuta la cresterea lactatiei. Alti copii vor fi fericiti sa manance si apoi sa traga un pui de somn lung, de 2-3 ore, dupa care trebuie treziti pentru a fi hraniti din nou. Acest lucru este, de asemenea, normal. Atata timp cat copilul are 10 pana la 12 hraniri intr-o perioada de 24 de ore si o multime de scutece ude si murdare, esti pe drumul cel bun. Daca ai nelamuriri sau simti ca lucrurile nu sunt asa cum ar trebui sa fie, consulta medicul pediatru sau consultantul in alaptare.

Nu uita ca nu toate momentele in care bebelusul tau plange au la sursa foamea. Cel mai probabil, nou-nascutul plange acum pentru ca are nevoie de apropierea ta, astfel incat sa se simta protejat de multele necunoscute din jurul lui.

In prima luna, legatura dintre voi seamana cu cea din sarcina, cand bebelusul tau era o parte din tine!

Somnul

In a doua saptamana de viata, probabil ca micutul tau va dormi pana la 18 ore pe zi, totusi intr-un mod usor aleatoriu. Va fi foarte dificil sa stea treaz mai mult de doua ore la un moment dat.

Aceste perioade indelungi de odihna sunt cruciale pentru nou-nascut in dezvoltarea lui la nivel cerebral si vizual.

Atunci cand nu doarme, nou-nascutul plange sa fie hranit, schimbat si tinut in brate. De asemenea, ii place sa priveasca chipuri noi, care il fascineaza si il ajuta sa se adapteze mai usor vietii extrauterine.

Colicile

Daca bebelusul tau plange fara motiv pentru o perioada mai lunga de timp (peste o ora incontinuu), nu pare sa-i fie foame sau somn, scutecul este curat si toate bune si la locul lor, daca nu exista nicio conditie medicala care i-ar putea provoca suferinta, cel mai probabil are colici.

Din fericire, perioada colicilor nu dureaza la nesfarsit. 60% dintre copii vor depasi cea mai grea faza pana la varsta de 3 luni, iar 90% dintre ei se vor simti mai bine incepand cu varsta de 4 luni. Exista insa si bebelusi in cazul carora situatia persista chiar pana la 6 luni.

Simptomele colicilor sunt usor de recunoscut, deoarece bebelusul are tendinta sa isi intinda spatele si piciorusele, inrosindu-se la fata, din nevoia acuta de a elibera gaze. Plansul cauzat de colici poate sa apara in orice moment al zilei, insa tinde sa se acutizeze intre ora 18 si miezul noptii.

Buricul bebelusului

E posibil ca in aceasta saptamana bontul ombilical al copilului tau sa se desprinda. Pana nu demult medicii recomandau ca nou-nascutii sa fie spalati cu buretele pana la caderea bontului ombilical. Aceasta regula nu mai este valabila si poti sa-i faci baie bebelusului in cadita inca de la inceput. Apa nu va infecta rana de la buric si nici nu-i va intarzia vindecarea. Atat doar ca va trebui sa usuci foarte bine zona. Pentru curatarea zonei, poti folosi o compresa sterila inmuiata in betadina, iar apoi aplicat un stra fin de Baneocin pudra.

Nu trebuie sa-i faci baie copilului in fiecare zi. O baie generala este suficienta de doua sau de trei ori pe saptamana, in conditiile in care mentii curate fata si organele genitale ale bebelusului.

Calmarea nou-nascutului

O alta provocare majora pentru orice proaspata mamica, deja extenuata in urma nasterii, este sa calmeze eficient nou-nascutul dupa doar 2 saptamani de la sosirea lui pe lume. Bebelusul poate sa devina irascibil si plangacios spre sfarsitul zilei, un comportament firesc la aceasta varsta.

Gandeste-te cat de coplesitor este pentru el sa primeasca atat de multi stimuli din mediu, de la cei auditivi, pana la cei vizuali. De altfel, poti observa ca inimioara incepe sa ii bata mai tare si ca ritmul de supt se modifica atunci cand aude un zgomot puternic. Imediat ce ii observi agitatia, retrage-te cu el intr-un coltisor linistit si leagana-l, mangaie-l, maseaza-l si canta-i sau vorbeste-i pe un ton bland.

Chiar daca simti ca cedezi psihic si fizic in aceasta perioada dificila, aminteste-ti ca toate mamicile trec printr-un tumult interior major, in fata nou-nascutului care plange si care nu poate sa spuna ce il supara. Nu esti o mama rea daca bebelusul tau iti plange in brate si nu stii cum sa il linistesti, intrucat acum este momentul in care inveti sa ii descifrezi comportamentul si sa ii satisfaci nevoile.

Proaspata mamica

Aparitia unui copil este o mare schimbare in viata ta. Probabil ca te astepti sa te simti fericita si mandra de noul membru al familiei tale, dar multe mame se simt irascibile si coplesite.

Este normal sa te simti asa pentru o scurta perioada de timp. Dupa nastere, nivelul hormonilor scade, ceea ce iti influenteaza starea ta de spirit. Probabil ca nou-nascutul se trezeste frecvent ca sa manance, astfel incat tu nu dormi suficient. Si numai asta te poate indispune.

S-ar putea sa-ti faci griji in legatura cu ingrijirea bebelusului, iar asta sa te faca sa simti o stare de stres, pe care nu ai experimentat-o inainte.

Dar sa stii ca nu esti singura. Pana la 80% dintre proaspetele mamici experimenteaza etapa numita "baby blues" – o forma usoara de depresie, care se manifesta prin stare de agitatie, probleme de somn, iritabilitate si... lacrimi.

Totusi, daca aceasta stare dureaza mai mult de 2-3 saptamani, e posibil sa fii deja in faza de depresie postpartum.

Unicitatea nou-nascutului la 2 saptamani

Aceste coordonate generale nu sunt litera de lege, deoarece fiecare nou-nascut este unic si are propriul sau ritm de dezvoltare si acomodare. De pilda, daca bebelusul s-a nascut prematur, probabil ca va avea nevoie de mai mult timp pentru a se alinia parametrilor standard de crestere. Atunci cand te temi ca puiul tau ar putea intampina o problema, singura sursa de informare pertinenta este medicul pediatru!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nou-nascut Buric nou-nascut Colici nou-nascuti Plans bebelusi Depresie postpartum

Articole recomandate

Citeste si despre