Pregatirea burticii si a spatelui pentru sarcina

/ / Modificat: 2014-06-04
Pregatirea burticii si a spatelui pentru sarcina

Burtica si spatele sunt cele 2 parti ale corpului cele mai solicitate in sarcina. Ele trebuie ingrijite cu atentie in cele 9 luni de graviditate, dar poate nu stiai ca acestea trebuie antrenate chiar inainte de a te hotari ca vrei sa concepi un copil. Afla ce ai de beneficiat daca iti intaresti si tonifiezi spatele si zona abdominala inainte de bebe.

Atunci cand te hotarasti sa ai un bebe toata atentia ta in ceea ce priveste ingrijirea corporala, dar si mentinerea in forma trebuie sa se focuseze pe zona dintre partea superioara a stomacului si osul pubian. Muschii din zona de mijloc a corpului sunt esentiali pentru sustinerea cu succes a intregii greutati a sarcinii si trebuie pregatiti temeinic in acest scop.

Beneficii ale tonifierii zonei abdominale inainte de a ramane insarcinata

Daca intri in sarcina cu muschii abdominali bine lucrati si intariti vei resimti beneficiile pe toata perioada sarcinii si chiar si dupa aceea astfel:

  • prevenirea durerilor si problemelor de spate;

  • impingerile din timpul nasterile (la nasterea naturala) vor fi mai usor de efectuat si cu o forta mai marte, asftel incat intreaga nastere va decurge mai rapid;

Intarirea nucleului corpului pentru sarcina

Nu numai burtica este implicata in traversarea cu succes a sarcinii si sustinerea fatului in burtica fara efecte secundare inconfortabile. Medicii sustin ca exista un nucleu specific al corpului femeii care trebuie pregatit pentru aceasta perioada. Acesta este format din muschii abdominali profunzi (transversali) care inconjoara abdomenul ca un corset si muschii mici ai spatelui. Intarirea nucleului ajuta la tonifierea muschilor care sustin si stabilizeaza coloana vertebrala.

Miscarile pentru intarirea acestui nucleu trebuie sa se axeze pe lucrarea muschilor adanci, din interiorul abdomenului si nu pe cea a celor de suprafata. Daca ei sunt lucrati incorect, acest lucru conduce la separarea muschilor periferici exteriori.

Nu uita nici de zona muschilor pelvieni, care trebuie lucrata foarte bine mai ales pentru momentul in care lucrezi la conceperea bebelui. Ei sunt considerati parte a nucleului deoarece atunci cand muschii abdominali interiori sunt in lucru si cei pelvieni sunt imediat implicati. Acestia pot fi lucrati cu exercitii Kegel

De ce trebuie sa iti pregatesti muschii spatelui si abdominali inainte de sarcina?

Cel mai bine este ca nucleul de sustinere a sarcinii sa fie bine tonifiat inainte de a concepe bebele. Medicii sustin ca atunci cand ramai deja insarcinata ti se impun mai multe precautii cd privire la gradul de intensitate al exercitiilor, ai limite la anumite exercitii si sporturi si alte restrictii in miscari.

Pe masura ce intri in al 2-lea si al 3-lea trimestru nu vei mai putea face exercitii stand pe zona abdominala. Asadar, inainte de sarcina vei putea profita de orice miscare fara a avea restrictii.

Cum se fac corect astfel de exercitii?

Specialistii sustin ca majoritatea femeilor le executa gresit. Nu stiu exact cum sa lucreze zona abdominala pentru a tonifia muschii vizati ceea ce poate conduce la diastazis – acesta slabeste sistemul de sprijin pentru spate si organe si daca intri in sarcina cu muschi separati sau slabiti atunci iti poti pune sarcina in pericol si pot avea parte de dureri de spate chinuitoare, de un travaliu lung si dureros si chiar de probleme de sustinere a sarcinii.

Specialistii considera ca cea mai buna alegere este programul de Pilates, pentru ca aceste tipuri de exercitii se bazeaza doar pe tonifierea nucleului organismului, adica partii mediene a corpului, implicat in procesul de conceptie. Ajuta si la buna circulatie a sangelui, ajutand la imbunatatirea fluxului sangvin in zonele implicate in conceperea bebelui, favorizand instalarea sarcinii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Preconceptie

Articole recomandate

Citeste si despre