Situatii in care nu este indicat sa ramai insarcinata

/ / Modificat: 2016-05-31
Situatii in care nu este indicat sa ramai insarcinata

Sarcina este o perioada care trebuie planificata cu mare grija si pentru care trebuie luate toate masurile necesare desfasurarii ei normale si fara complicatii. In timp ce unele femei nu doresc sa ramana gravide sau nu pot din cauza problemelor de fertilitate, exista situatii in care nu este recomandat sa ramana gravide, chiar daca sunt fertile, sau sa o faca doar dupa luarea unor masuri medicale speciale.

Exista conditii medicale sau boli care pot pune capat visului tau de a ramane insarcinata si de a avea un bebe. Daca nu sunt depistate inainte de a incerca sa concepi, ele sunt considerate foarte riscante nu numai pentru sarcina, dar si pentru sanatatea si viata ta. De aceea, este foarte importanta realizarea testelor si analizelor necesare in preconceptie. Depistarea acestor afectiuni iti salveaza nu numai tie viata, dar te protejeaza si de drama pierderii unei sarcini.

Hipertiroidismul


Exista o multime de riscuri pe care ti le asumi cand ramai gravida in timp ce suferi de hipertiroidism. Bebelusul risca sa se nasca cu o serie de afectiuni si probleme serioase. Exista pericolul aparitiei unei hemoragii severe, dar impiedicarea dezvoltarii neurologice adecvate a bebelusului.

Inainte de a incerca sa concepi un bebe, asigura-te ca nu suferi de probleme cu tiroida prin realizarea unui test foarte simplu.

Hemofilia


Hemofilia este o boala genetica foarte grava care se caracterizeaza prin probleme de coagulare a sangelui. Te expui unui pericol foarte mare daca ramai insarcinata in timp ce suferi de aceasta afectiune. Complicatiile conduc nu numai la pierderea sarcinii, dar si a vietii tale. Iar daca astepti pana la nastere, exista riscul ca in urma pierderii unei cantitati foarte mari de sange, sa iti pui viata in pericol in incercarea de a o salva pe cea a copilului.

Diabetul


Diabetul nu te impiedica sa ramai gravida, atat timp cat stii de el si il tii sub control, iar in momentul in care vrei sa concepi, te sfatuiesti cu medicul despre cele mai bune masuri pentru prevenirea complicatiilor.

Insa in cazul in care nu stii ca ai diabet si ramai totusi gravida, atunci esti expusa unui risc direct de a naste un bebelus cu o greutate prea mica, sa il nasti inainte de termen sau cu malformatii congenitale seriose.

Boli genetice


Este bine sa te gandesti serios daca vrei sa ramai insarcinata in cazul in care suferi de boli genetice, deoarece riscurile sunt foarte mari. Exista o gena dominanta care se poate transmite viitorului bebelus in sarcina. In acest fel se transmite o multime de boli mentale, dar si fiziologice, asa cum este si hemofilia.

Analizele si testele facute in preconceptie nu evidentiaza acest risc. Vorbeste cu medicul tau despre toate particularitatile medicale ale tale si partenerului, dar si de istoricul familial, deoarece numai in acest fel isi va putea seama daca esti sau nu la risc sa transmiti fatului vreo boala. In cazul in care esti suspecta de o astfel de boala, te va supune mai multor teste si te va informa cu privirile la riscurile unei viitoare sarcini.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme sarcina Complicatii sarcina Preconceptie Sanatate viitoare mama Analize necesare inainte de sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre