Grupele de sange. Factorul Rh

/ / Modificat: 2016-07-27
Grupele de sange. Factorul Rh

Sistemul OAB, compatibilitati, trasaturi si grupe de sange probabile la copii

Sistemul OAB cuprinde patru grupe sanguine. Descopera ce inseamna sistemul Rh si ce influenta are compatibilitatea Rh a parintilor pentru copii.

Afla daca esti compatibila cu partenerul tau, ce trasaturi medicale si de personalitate ai, precum si probabilitatea grupei de sange la viitorul copil, totul in functie de grupele sanguine pe care le aveti!

Sistemul OAB

Acesta cuprinde patru grupe sanguine. Cu exceptia grupei 0(1), globulele rosii contin o substanta cu rol antigen numita aglutinogen. Pe de alta parte, serul oamenilor, cu exceptia grupei AB(IV), contine alta substanta cu rol de anticorpi (aglutinina).

Exista doua aglutinine: anti-A si anti-B.

Venirea in contact a antigenelor A si B cu aglutininele respective (anti-A si anti-B) produce aglutinarea (alipirea una de alta) globulelor rosii.

Este deci foarte important ca atunci cand se fac transfuzii de sange sa nu se intalneasca antigenul A cu anticorpii anti-A si antigenul B cu anticorpii anti-B.

Sangele persoanelor din grupa sanguina 0(I) neavand antigene (aglutinogene) i s-a spus si sange de grupa zero (0). De aceea, aceste persoane au fost numite "donatori universali" de sange, pentru ca sangele lor poate fi donat la subiectii care poseda alte grupe sanguine, fara teama de a se produce accidente de transfuzie.

Iar persoanele care apartin grupei de sange AB (IV), neposedand in serul lor anticorpi (aglutinine) care sa se uneasca cu aglutinogenele, pot primi sange de la subiectii cu alte grupe de sange, de aceea au fost numiti "primitori universali" de sange.

Stabilirea grupelor sanguine este necesara pentru a se putea sti in cazuri de boli si accidente grave ce tip de sange este necesar pentru transfuzie. Transfuzia sanguina facuta cu sange nepotrivit poate produce accidente grave. Grupa sanguina cea mai intalnita la noi in tara este A II urmata in ordine descrescatoare de 0 I, B III si AB IV.

Grupele umane sanguine in sistemul OAB

Deoarece grupele de sange se mostenesc de la parinti si nu se schimba in timpul vietii, in unele cazuri se poate stabili paternitatea unui copil. Dar pentru aceasta este necesara si analiza altor grupe sanguine, lucru foarte dificil care se face numai in laboratoare specializate in filiatie.

Desi s-au facut unele speculatii, stiinta nu a dovedit ca ar exista anumite calitati sau defecte ale oamenilor in legatura cu apartenenta lor la o grupa sau alta de sange.

Sistemul Rh

Prescurtarea Rh provine de la o specie de maimute (Rhesus) la care s-a descris prima data factorul Rh. Pe baza sistemului Rh, globulele rosii umane au fost impartite in doua tipuri: cele care poseda antigenul sau factorul Rh (Rh pozitive) si cele care nu poseda acest antigen (Rh negative).

Persoanele care au acest factor in sange se numesc Rh pozitive si reprezinta circa 85% din populatie, iar restul de 15%, care nu au acest factor, se numesc Rh negative.

In mod normal nu exista anticorpi (aglutinine anti-Rh) in serul uman care sa aglutinizeze propriile globule rosii ale persoanelor Rh pozitive. Deoarece globulele rosii ale persoanelor Rh negative nu contin factor Rh, sangele acestora poate fi transfuzat la persoanele Rh pozitive fara nicio teama, caci lipsind factorul Rh, nu pot lua nastere nici anticorpii (aglutinina anti-Rh).

Dar in cazul unei transfuzii cu sange de la o persoana Rh pozitiva, la o persoana Rh negativa, in corpul acestei persoane se produc in mod artificial anticorpi anti-Rh care, cu ocazia unei a doua transfuzii cu sange Rh pozitiv, produc aglutinarea globulelor rosii ale donatorului, cu complicatii grave.

analiza-sange-gravida

Acelasi lucru se poate intampla si cand o femeie Rh negativa ramane insarcinata cu un barbat Rh pozitiv, iar copilul este Rh pozitiv. Cu ocazia sarcinii, a nasterii, a avortului, sangele copilului trece prin placenta in sangele mamei dand nastere la anticorpi anti-Rh. Iar in timpul celei de-a doua sarcini acesti anticorpi ai mamei se combina cu globulele rosii ale fatului pe care le distruge (hemoliza), provocandu-i icter si anemie grava.

Daca si mama si tatal sunt Rh negativi nu exista niciun pericol pentru copil.

De asemenea, daca ambii soti sunt Rh pozitivi nu se produc anticorpi anti-Rh si nu exista niciun fel de urmari neplacute pentru copil.

O mama Rh negativa care are un sot Rh pozitiv poate da nastere unui copil Rh pozitiv in 85% din cazuri si unui copil Rh negativ in 15% din cazuri.

Daca copilul este Rh negativ, ca si mama, nu are nici o importanta pentru nasterile urmatoare. Dar daca copilul este Rh pozitiv (ca si tatal) atunci el poate cu ocazia primei nasteri sa-si imunizeze mama (Rh negativa) cu anticorpi anti-Rh ca si in cazul unei transfuzii cu sange Rh pozitiv.

In acest caz, copiii Rh pozitivi nascuti ulterior vor avea de suferit de complicatiile amintite. De aceea, toate femeile gravide Rh negative, insarcinate cu parteneri Rh pozitivi, sunt luate in evidenta pentru observatie si tratament in vederea preintampinarii complicatiilor ce ar putea aparea la copii.

Tot in scopul preintampinarii acestor complicatii se determina Rh-ul la fetele care urmeaza sa faca transfuzie de sange. Daca ele sunt Rh negative trebuie sa primeasca un sange identic. Pentru ca daca primesc sange Rh pozitiv ele vor forma anticorpi anti-Rh, care vor actiona asupra copilului atunci cand vor fi gravide.

In unele situatii, mama Rh negativ cu copil Rh pozitiv poate avea anticorpi anti-Rh nu numai in sange ci si chiar in lapte, in acest caz alaptarea copilului este contraindicata.

Prevenirea problemelor

  • Un test de sange te va informa asupra grupei sangvine si a factorului Rh;
  • Un anumit tip de test ce te va informa daca ai anticorpi Rh;
  • Injectii cu imunoglobulina Rh (RhIg).

Cand sunt folosite injectiile cu imunoglobulina Rh?

Imunoglobulina Rh este folosita in timpul sarcinii si dupa aceasta:

  • In cazul in care o mama cu Rh negativ nu a dezvoltat anticorpi Rh, medicul poate sugera sa faca injectii cu imunoglobulina Rh in a 28-a saptamana de sarcina, pentru a preveni anemia pe viitorul sarcinii;
  • In cazul in care copilul este nascut cu Rh negativ, este recomandat ca mama sa faca injectiile pentru a preveni aparitia anticorpilor Rh;
  • Tratamentul cu imunoglobulina Rh este necesar doar pentru sarcina. Fiecare sarcina si nastere cu Rh pozitiv, necesita doze repetate de imunoglobulina Rh;
  • De asemenea, o femeie cu Rh negativ va primi tratament dupa o pierdere de sarcina, avort sau sarcina ectopica pentru a preveni aparitia anticorpilor antiRh ce ar putea ataca pe viitor o posibila sarcina.

Alte motive pentru administrarea imunoglobulinei Rh

  • In momentul si daca amniocenteza are loc, Rh-ul pozitiv al fatului se poate amesteca cu Rh-ul negativ al mamei, producand anticorpi, facand necesara administrarea de imunoglobulina Rh;

- Este posibil ca aceasta sa se razgandeasca si sa decida inversarea sterilizarii;

- Exista o sansa foarte mica de a esua sterilizarea;

- In cazul unei viitoare transfuzii, tratamentul o va ajuta sa impiedice aparitia anticorpilor.  

Compatibilitatea partenerilor in functie de grupele de sange

Cate grupe de sange, tot atatea personalitati si stari de sanatate. In mitologia japoneza se considera ca exista o legatura stransa intre grupa de sange, caracter si compatibilitatea intre doi parteneri. Diferiti cercetatori au studiat de-a lungul timpului care este cea mai buna compatibilitate intre diverse grupe de sange evidentiind cele mai puternice combinatii.

  • Grupa de sange A este compatibila cu grupele de sange 0 si AB;

  • Grupa de sange B este compatibila cu A si AB;

  • Grupa de sange AB este compatbila cu A, B, AB si 0;

  • Grupa de sange 0 este compatibila cu grupele de sange A si AB.

Care sunt grupele de sange puternice din punct de vedere ereditar?

Trasaturi medicale si de personalitate ale grupelor de sange

Grupa A: sunt firi calme, sensibile, inteligente si talentate. Sunt extrem romantice si de incredere. Totusi, din punct de vedere medical se constata o sensibilitate crescuta la nivelul intregului organism. Slabirea sistemului imunitar se produce mult mai repede la aceasta grupa decat la oricare alta, chiar si la cel mai mic factor de risc.

Grupa B: persoane puternice, echilibrate si ambitioase. Sunt luptatoare si mereu optimiste, sociabile si empatice. Manifesta un sistem imunitar puternic, care poate tine piept multor afectiuni, dar sunt usor sensibili cand vine vorba de infectiile virale.

Grupa AB: sunt persoanele care reactioneaza cel mai bine atunci cand lucreaza in conditii de stres. Totusi, au tendinta de a exagera capacitatea sistemului imunitar de a face fata stresului putandu-l pune in situatia de a claca la un moment dat. Sunt persoane active si proactive si au o gandire logica dispusa sa actioneze in spirit justitiar. Au un spirit dualist provenit din trasaturile celor doua grupe combinate.

Grupa 0: au cel mai puternic sistem imunitar si un psihic pe masura. Totusi, au tendinta de a se izola si de a se baza exclusiv pe propriile forte in orice activitate. Sunt ambitioase si de regula obtin ceea ce doresc, avand puternice calitati de lider.

Grupe de sange probabile la copii nascuti din parinti cu grupe diferite de sange

Grupa sanguina este o carateristica care se mosteneste de la parinti. Exista sistemul OAB format din antigenii principali A, B respectiv 0 care sunt transmisi prin gene si se pot combina in diverse grupe sanguine. In mod normal copilul primeste doua gene – una de la mama si una de la tata – care codeaza grupa sanguina.

Nu se poate spune cu siguranta ce grupa sanguina va avea copilul, chiar daca se stiu dinainte grupele parintilor. Nu se pot face decat pronosticuri cu privire la combinatiile posibile si se ofera o certitudine doar in privinta unor grupe de sange pe care nu au cum sa le dezvolte sub nicio forma, fiind total incompatibile.

  • A si B – sunt grupe dominante;

  • 0 – este grupa recesiva.

Daca in cazul parintilor cu aceeasi grupa de sange lucrurile sunt mult mai usor de dedus si de estimat, marele interes provine in deducerea grupei de sange posibile a copilului provenit din parinti cu grupe diferite.

Daca parintii au ambii grupa A, atunci copilul va avea si el A sau 0 (dar A fiind dominanta, ramane A). Acelasi lucru si in cazul in care ambii parinti au grupa B sau AB.

Parinti: A si B – grupa posibila copii: A, B, AB, 0

Parinti: A si AB – grupa posibila copii: A, B, AB

Parinti: A si 0 – grupa posibila copii: A, 0

Parinti: B si AB - grupa posibila copii: A, B, AB

Parinti: B si 0 - grupa posibila copii: B, 0

Parinti: AB si 0 – grupa posibila copii: A, B

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Grupe sange Grupe sanguine parinti copii Compatibilitate rh parinti

Articole recomandate

Citeste si despre