SPECIALISTUL RASPUNDE: Regimul alimentar dupa extirparea diverticului Meckel

/ / Modificat: 2018-11-08
SPECIALISTUL RASPUNDE: Regimul alimentar dupa extirparea diverticului Meckel

Recent, am primit la redactie intrebarea unei mamici al carei baietel, in varsta de 7 ani, “a suferit o interventie chirurgicala pentru ca acuza de dureri acute abdominale, considerand a fi o apendicita si descoperindu-se in timpul operatiei ca erau durerile cauzate de diverticul Meckel”. Din fericire, operatia a decurs bine, dar pana la controlul de ecograf de peste doua luni, baietelul va trebui sa urmeze "un regim cu mancare usoara", regim despre care mama ne cere mai multe informatii. Lamuriri ofera pentru copilul.ro Diana-Maria Dan, specialist in nutritie si alaptare Nutri HELP.

Ce este diverticulul Meckel?

Un diverticul Meckel este o ramasita vestigioasa a canalului omfalomesenteric (vitelointestinal).
Ca anomalie congenitala, este un diverticul real care include toate cele trei straturi ale intestinului subtire.
In general, un diverticul Meckel variaza de la 1 pana la 12 cm in lungime si se gaseste la 45-90 cm in apropierea valvulei ileoceculare. 

In viata intrauterina apare ca o anomalie a ductului vitelin, reprezinta cea mai intalnita anomalie congenitala fiind prezenta la 2% din populatie. 

Cum se depisteaza 

Pentru diverticulul asimptomatic, nu este nevoie de tratament, dar daca acesta provoaca hemoragii, el trebuie inlaturat pe cale chirurgicala.

In cazul in care este descoperit in cadrul unei alte interventii chirurgicale, de obicei este inlaturat pentru a preveni posibile complicatii.

Prezenta diverticulului se poate confirma prin executarea unei endoscopii sau a ecografiilor abdominale.

Poate fi confundat cu apendicita

Simptomatologia este asemanatoare cu cea intalnita la apendicita fiind de multe ori confundat cu apendicita.

In cazul diveticulectomiei (indepartarea diverticulului Meckel chirurgical) in primele 24 de ore se recomanda regim hidric, cantitati mici de apa fiarta si racita, ceai, supe. 

Regimul alimentar dupa interventie trebuie sa fie unul bogat in fibre, vitamine, minerale, grasimi bune, proteine de calitate etc.

 Ce ar trebui sa eviti (copii si adulti)

Dieta "curata", dupa interventii asupra intestinelor,  reprezinta evitarea alimentelor greu de digerat sau care pot produce disconfort abdominal, cum ar fi mezelurile, prajelile, mancarurile grase, cazeina (lactatele), glutenul, amidonul, carnea in exces, fasolea, varza, ridichea neagra, condimente iuti, fructe crude, potentiatori de gust, acele amestecuri pentru supe si mancaruri din magazine, otet.

Alimentatia ar poate fi una obisnuita, in functie de stilul de viata al fiecarui individ.

Reguli de nutritie dupa diverticulectomie

Regimul este unul variat recomandat atat pentru copii, cat si pentru adulti, fibrele sunt in centrul atentiei, datorita proprietatilor de reglare a digestiei si de facilitare a eliminarii fecale.

Alimentele din surse cat mai naturale trebuie sa fie un obiectiv, anotimpul in care ne aflam este un punct de plecare, pentru ca, in functie de ceea ce natura ne ofera in anumite perioade ale anului, si noi organic suntem mult mai disponibili sa absorbim, fie ca discutam despre cat de biodisponibile sunt alimentele, fie ca ne referim la incarcatura energetica si informationala cu care acestea vin.  

De foarte multe ori, "plasticele" din supermarketuri nu ne asigura necesarul de vitamine, minerale, proteine, grasimi bune asa cum ar trebui; se recomanda orar de mese 3 mese/zi si 2 gustari, apa dupa masa se bea la 30 minute, supele/ciorbele ar trebui sa faca parte din alimentatia zilnica a copiilor.

Se evita excesul de sare, zahar si potentiatori de gust.

Niciodata nu se consuma fructe imediat dupa masa!

Intotdeauna se urmareste mestecarea indelungata a alimentelor inainte de inghitire mai ales in cazul copiilor.

Regimul alimentar (30-60 zile, dar care poate deveni dieta zilnica perfecta care nu produce mucus, sustine digestia si sanatatea tubului digestiv) va fi constituit din:

  • Proteine de calitate: carne rosie (vita, somon), oua – acestea pot asigura necesarul de proteina pura, dar si grasimi
  • Legume (cu exceptia celor mentionate mai sus): ardei, linte, dovlecei, ceapa, morcov, rosii, usturoi, naut, soia, spanac, broccoli, conopida, salatele, rucola, cartoful mov, vanata - pot fi consumate si in stare cruda.
  • Varza murata ca exceptie sau zeama de varza datorita probioticelor si a vitaminei B12, vitamina C si vitamina U/enzima S-methylmethionine,care este o vitamina/enzima antiulceroasa.
  • Toate plantele aromatice, cimbru, patrunjel, leustean, marar, coriandru, dafin etc.
  • Fructe se consuma coapte cel putin in primele doua saptamani: mere, gutui, dovleac se pot introduce banana si avocado dupa 14 zile de la interventie in stare cruda si se pot reintroduce fructele de sezon in stare cruda urmarind daca acestea produc disconfort abdominal dupa ingerare. Se pot face prajituri in casa folosind faina integrala si fructe, seminte, nuci. 
  • Fructe oleaginoase: nuci, seminte de dovleac, seminte de floarea-soarelui fara sare
  • Bauturile vegetale si branzeturile vegetale (pot fi obtinute in casa) din soia, migdale, nuci etc.
  • Apa alcalina sau apa fiarta si racita minim 1,5 l /zi
  • Cerealele integrale: ovaz, orez brun, malai, quinoua, mei, hrisca, canepa
  • Mierea, siropul de agave/artar, steviol, pentru indulcit
  • Suplimente alimentare ce pot fi luate atat de copii, cat si de adulti – lucerna (alalfa), alge, vitamina C, probiotice, propolisul, laptisorul de matca
  • Uleiurile nerafinate, presate la rece de in, masline.

Articol scris de Diana-Maria Dan, specialist in nutritie si alaptare Nutri HELP

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie copii Alimentatie sanatoasa copii

Articole recomandate

Citeste si despre