Poate un copil sa aiba o grupa de sange diferita de a parintilor? Iata care sunt posibilitatile

/ / Modificat: 2023-04-01
Poate un copil sa aiba o grupa de sange diferita de a parintilor? Iata care sunt posibilitatile

Mostenirea grupei sanguine este mai complexa decat crezi si este adesea o sursa de curiozitate, mai ales atunci cand exista indoieli cu privire la paternitate. Asa s-a intamplat intr-un caz recent, in care grupa de sange a bebelusului era incompatibila cu cea a parintilor sai, ceea ce a dus la descoperirea faptului ca acestia s-a facut o greseala la clinica de fertilitate. Copilul nu era, de fapt, copilul biologic al cuplului.

Legile geneticii merg dincolo de faptul ca bebelusul mosteneste grupa sanguina a mamei sau a tatalui, deoarece depinde si de informatiile genetice pe care parintii le-au mostenit, la randul lor, de la parintii lor. Fiecare persoana are doua alele, una de la tatal sau si una de la mama sa.

Grupele sanguine

O grupa de sange este o clasificare a sangelui in functie de caracteristicile prezente in globulele rosii si in serul sanguin. Gena care determina grupa de sange are trei variante sau alele: A, B si O, care dau nastere la patru grupe de sange: A, B, O sau AB.

Fiecare persoana mosteneste genele de la tata si de la mama, dar fiecare la randul sau are gene dominante si recesive. Antigenele A si B sunt dominante, in timp ce 0 este recesiv. Astfel, o persoana cu grupa A poate fi AA sau A0, dar gena dominanta A prevaleaza, iar despre acea persoana se spune ca are grupa A.

Ce grupa de sange va mosteni copilul?

In functie de grupa de sange a ambilor parinti cu cele patru alele ale acestora (doua de la tata si doua de la mama), din combinatie rezulta 16 posibilitati, care vor determina grupa mostenita.

Odata cunoscuta grupa de sange a parintilor, se stabilesc combinatiile posibile si imposibile ale grupelor de sange ale copiilor.

Mostenirea grupelor de sange se bazeaza pe doua principii universal acceptate:

  1. Agglutinogenii A si B pot aparea in sangele urmasului numai daca sunt prezenti in sangele unuia sau al ambilor parinti.
  2. Un parinte apartinand grupului AB nu poate naste un copil din grupul O, asa cum nici cei apartinand grupului O nu pot naste un copil din grupul A, B sau AB.

Mostenirea factorului Rh

Ce se intampla cu factorul Rh? Conform legilor geneticii, fiecare copil primeste o gena Rh de la tata si una de la mama. Gena Rh-pozitiva este dominanta. Cu alte cuvinte:

  • O persoana cu gene + +, va avea factor Rh pozitiv.
  • O persoana cu gene + - , va avea un factor Rh pozitiv.
  • O persoana cu gene - - va avea un factor Rh negativ.

Dar cand vine vorba de mostenirea copilului, ambele gene trebuie luate in considerare. De exemplu, daca ambii parinti sunt Rh pozitiv (+ -), acestia au o gena negativa pe care copilul lor o poate mosteni. Acest lucru explica de ce parintii Rh+ pot avea un copil Rh-.

Mostenirea grupei sanguine ca test de paternitate

In trecut, metoda grupei sanguine era folosita singura pentru a exclude paternitatea, dar trebuie sa se dea dovada de prudenta, deoarece exista cazuri izolate in care regulile de mostenire nu sunt indeplinite fenotipic in toate cazurile. Altfel spus, este posibil ca grupa de sange a copilului sa nu corespunda cu cea a parintilor sai, chiar daca din punct de vedere genetic se potrivesc.

Acest lucru se datoreaza faptului ca, in cazuri rare, parintele are grupa sanguina A sau B (genetic), dar a avut o mutatie in care un codon de terminatie este introdus prematur, astfel incat enzima completa pentru grupa A sau B nu va fi niciodata produsa si fenotipic este de grupa O, insa, prin recombinare cu cealalta alela, este posibil ca mutatia sa se inverseze si ca, prin mostenirea acestei alele la copil, acesta sa poata produce enzima completa.

Prin urmare, in cazurile in care grupa sanguina nu se potriveste, se recomanda efectuarea testului ADN, astfel incat sa se poata compara mostenirea genetica si nu doar cea fenotipica.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Grupe sanguine parinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre