Pericolul cancerului de piele survenit in urma expunerii la soare in copilarie

/ / Modificat: 2009-02-06
Pericolul cancerului de piele survenit in urma expunerii la soare in copilarie





 



Mai multi cercetatori americani au descoperit de curand o legatura intre pericolul de a face cancer de piele si expunerea excesiva la soare in timpul copilariei. Potrivit specialistilor, expunerea excesiva la soare poate fi, cel mai adesea, rezultatul vacantelor pentrecute ca si copil, la mare.

Cercetatorii au demonstrat ca vacantele petrecute la mare in timpul copilariei pot duce la o marire cu 5% a alunitelor in randul copiilor cu varsta de 7 ani.

Numarul de alunite reprezinta un factor de risc major in dezvoltarea melanomei maligne, cea mai periculoasa forma de cancer de piele. De asemenea, baietii au cu 19% mai multe sanse decat fetele ca alunitele lor sa se mareasca.

Studiul a fost efectuat pe 681 de copii din Colorado, nascuti in anul 1998. Principalul autor al studiului, doctorul Lori Crane, de la Scoala de Sanatate Publica din Colorado, a precizat ca studiul, desi efectuat exclusiv pe copiii din Colorado, are aplicabilitate globala.

Parintii sunt sfatuiti sa nu-si lase copiii imbracati doar in costume de baie, sa stea zile intregi la soare, mai ales la mare.

Desi cremele cu factor de protectie solara au rolul lor in scaderea riscului expunerii la soare, cercetatorii avertizeaza ca ele nu pot face minuni si ca este obligatoriu sa se foloseasca metode suplimentare de protectie.

In primul rand, copiii ar trebui tinuti in spatii inchise intre orele 10 dimineata si 4 dupa-amiaza, in lunile cele mai calde ale verii. Daca totusi aceasta nu este o posibilitate, este mai bine ca micutii sa poarte bluze cu maneci lungi.

Cremele cu factor de protectie solara ar trebui aplicate cel putin o data la fiecare doua ore si neaparat de fiecare data dupa intrarea in apa (valabil si in cazul lotiunilor rezistente la apa).


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre