Armele de jucarie, potrivite pentru copii?

/ / Modificat: 2012-08-28
Armele de jucarie, potrivite pentru copii?

Intr-o lume plina de violenta si agresiuni de toate felurile, stai si te intrebi daca nu cumva incurajarea copilui de a se juca cu arme de jucarie nu este un pericol si o influenta negativa. Oare scenariile imaginare in care omoara diverse personaje nu vor conduce la dezvoltarea unui comportament violent?

In trecut, armele cu care se jucau copiii, in special baieteii nu intrau in vizorul si analiza parintilor atat de mult ca in zilele noastre. Erau considerate jucarii inofensive menite de stimula imaginatia copiilor. Astazi, indarjirea cu care un copil omoara oponenti intr-un joc video sau in care se preface ca il omoara pe un alt copil te pune pe ganduri si devine de-a dreptul tulburator,

Este bine sau nu sa lasi copilul sa se joace cu arme?

Agresivitatea si fantezia sunt parti firesti din dezvoltarea copiilor intre 2-4 ani.

La baietei acestea se dezvolta intr-o masura mai mare decat la fetite. Jocul de-a impuscaturile cu armele de jucarie ajuta la stimularea imaginatiei copilului, spun unii specialisti. Totusi, raman multi psihologi si specialisti in comportamentul copiilor care nu recomanda incurajarea jocului cu arme la copii.

Daca sa lasi copilul sa se joace cu astfel de jucarii depinde foarte mult de cum esti sfatuit si influentat de cei din jur si de principiile in care crezi. Este si normal ca parintii sa fie ingrijorati, deoarece mai multe teorii au confirmat faptul ca atunci cand copiii au pe mana arme de jucarii au un comportament mult mai agresiv decat atunci cand se joaca cu alte jucarii.

Conteaza foarte mult ce tip de arme de jucarie ii dai copilului. Baieteii au tendinta sa creeze o arma din orice – o banana, un bat, o alta jucarie etc. Copilul este constient ca ele sunt "de jucarie" si ca se preface atunci cand incearca sa te impuste cu ele sau cand incearca sa isi anihileze micutii prieteni intr-un joc de lupta. Aceste jocuri sunt o parte din dezvoltarea imaginatiei, dar acest lucru nu inseamna ca parintii sunt linistiti si nu se intreaba daca nu cumva incurajeaza dezvoltarea unui comportament violent al copilului.

Profita de armele de jucarie pentru a invata copilul despre violenta!

In loc sa interzici in totalitate utilizarea armelor de jucarie la copii (ceea ce poate fi si foarte greu la baietei) mai bine poti face din ele adevarate lectii despre violenta, despre cum sa o canalizeze eficient si cum sa raspunda la posibile acte agresive in viata reala.

Afla ce gandeste copilul cand are in mana o arma de jucarie!

De exemplu, daca il vezi pe micutul tau de numai 3 anisori ca pune mana pe o arma de jucarie foloseste-te de acest context pentru a afla ce gandeste in acele momente in loc sa ii spui sa o lase deoparte, ca nu are voie. Ii poti pune mai multe intrebari:

  • aceasta este o arma?;
  • stii ce face o arma?;
  • raneste sau ajuta oamenii?;
  • chiar vrei sa ma ranesti cu arma?.

Aceste intrebari il ajuta pe copil sa se gandeasca mai bine la ceea ce face, sa gandeasca inainte de actiona si la ce implicatii au actiunile lui si ce efecte ar putea lasa in urma.

Incurajeaza-l sa foloseasca jucarii sau obiecte care au mai multe intrebuintari pe post de arme!

Daca poti, evita sa ii cumperi copilului arme propriu-zise de jucarie. Daca el vrea sa experimenteze jocul cu armele incurajeaza-l sa foloseasca o banana, un bat sau o alta jucarie. Exista o mare diferenta intre felul in care copilul se joaca cu o replica fidela a unui pistol real si cel in care se joaca cu un substitut de arma (un ziar rulat, o banana sau altceva). Acesti inlocuitori pot fi folositi intotdeauna si pentru altceva (mancat, citit, jucat etc.) pe cand pistolul are un singur rol, acela de a ucide, iar copilul constientizeaza asta. Daca el foloseste inlocuitori este mai constient ca este vorba de o joaca si ca se preface decat atunci cand foloseste replici ale armelor.

Incurajeaza mereu copilul sa rezolve conflicte pe care pasnica!

Un copil care participa la un schimb de focuri cu arme de jucarie cauta de fapt semnificatia puterii intr-o relatie. Atunci cand ii omoara pe "dusmani" sau pe "oamenii rai" el poate exercita un anumit control asupra lumii sale. Acest lucru nu inseamna ca micutul tau este destinat unei vieti pline de astfel de conflicte. In spatele acestor comportamente stau adesea curiozitatea si vulnerabilitatea.

Insa este esential sa il incurajezi sa rezolve conflictele pe cale pasnica,  care nu implica niciun tip de violente. Vorbeste cu el despre ce poate face pentru a promova o cultura mai pasnica.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jucarii copii Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre