Copilul la 1 an si 2 luni

/ / Modificat: 2015-01-07
Copilul la 1 an si 2 luni

Bebelusul la 1 an si 2 luni (14 luni) devine pe zi ce trece tot mai independent si sigur pe sine, dedicandu-si majoritatea timpului incercarilor de a merge fara ajutorul lui mami si al lui tati. Achizitiile limbajului incep si ele sa se imbogateasca, chiar daca nu poate sa se exprime la fel de bine cum intelege informatiile care i se transmit. Care este evolutia in cresterea si dezvoltarea bebelusului la 1 an si 2 luni, afli pe larg in randurile de mai jos!

copil_14_luni

Bebelusul la 14 luni (1 an si 2 luni) incepe sa isi coordoneze din ce in ce mai bine miscarile si invata sa isi foloseasca din ce in ce mai bine manutele.

Se schimba si obiceiurile sale alimentare, iar crestrea in greutate nu mai este atat de spectaculoasa precum era in primul an de viata, datorita faptului ca acum este mult mai activ.

Trebuie sa ai grija ca greutatea bebelusului tau sa se incadreze in limitele normale si, pentru a evita eventuale probleme cu obezitatea, asigura-te ca ii pregatesti gustari sanatoase cu fructe, legume si cat mai putin zahar.

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 1 an si 2 luni

Daca bebelusul a inceput deja sa faca primii pasi cu pasi cu sprijin in urma cu cateva saptamani, stabilitatea lui la 1 an si 2 luni de viata progreseaza rapid de la o zi la cealalta. Acum poate deja sa porneasca in mers si sa se opreasca lin, precum si sa se aplece dupa o jucarie fara sa isi piarda echilibrul.

Copiii care au implinit 14 luni adora sa mute obiecte dintr-un loc in altul si nu se plictisesc niciodata sa impinga cutii sau cosuletul cu jucarii prin camera. De altfel, vei observa cum puiul tau incepe sa fie mereu in miscare, testandu-si constant capacitatile fizice noi pe care le observa la el insusi.

Aceasta perioada este presarata de momente in care incearca sa stea in genunchi pe sol, in pat sau pe scaun ori sa urce trepte. Va incerca si sa se catere pe mobilier (canapea, masuta de cafea etc), entuziasmul sau debordant intrand deseori in conflict cu randamentul fizic specific varstei.

Din acest motiv, este foarte important sa iti supraveghezi nazdravanul in permanenta, deoarece riscul de accidentare este destul de mare. Coordonarea motrica a bebelusului la 1 an si 2 luni este suficienta de dezvoltata acum, incat sa impinga o minge catre tine si sa o prinda atunci cand ii raspunzi in aceeasi maniera. Acest joc este o reala provocare pentru micutul tau, asa ca nu te ingrijora daca indemanarea lui nu este inca fara cusur.

Totodata, unii copii pot sa mearga fara probleme la 14 luni, pe cand altii sa nevoie inca de ajutor. Nu uita ca perioada normala de achizitie a mersului este cuprinsa intre 9 si 18 luni, asadar este prematur acum sa iti faci probleme in privinta abilitatilor locomotorii ale copilului tau.

dezvoltare_fizica_bebe

Comunicarea si dezvoltarea sociala ale bebelusului la 1 an si 2 luni

La capitolul comunicarii, bebelusul de 1 an si 2 luni intelege mult mai multe cuvinte decat poate rosti. Vocabularul tipic la 14 luni cuprinde circa 3-5 cuvinte, de regula "mama", "tata" si alti termeni bisilabici simpli ("papa", "apa" etc).

Cu toate ca nu se exprima verbal, copilul acumuleaza in memorie zi de zi noi intelesuri ale lumii inconjuratoare. Imediat ce reuseste sa rosteasca unul dintre cuvintele asumate ca semnificatie, bebelusul va simti nevoia sa il foloseasca tot mai des, astfel incat sa i se imprime in vocabular. Daca, de pilda, poate sa spuna "cucu", va cauta pasarea in cartile de colorat, la televizor sau printre jucarii in mod repetitiv, pentru a arata cu manuta si a-ti demonstra ca stie cum se numeste.

Iti poti ajuta puiul sa isi dezvolte limbajul prin rime, cantecele si poezii, din care poate sa invete mai usor rostirea impreuna a silabelor. Pe masura ce i se imprima refrenul sau rimele, pronuntia devine tot mai usor de realizat. In plus, poti sa iti ajuti bebelusul sa isi asume alte elemente importante ale achizitiei limbajului.

Variaza tonul pe care il folosesti atunci cand ii vorbesti, schimba-ti mimica si gesticuleaza in timp ce vorbesti. Mentine contactul vizual, astfel incat sa se obisnuiasca sa fie atent la o conversatie. Inarmeaza-te cu rabdare si vorbeste-i lent si clar, asteptand raspunsurile oricat ar fi nevoie.

Tot la 14 luni, bebelusul foloseste si "unelte" pentru a comunica, odata ce a invatat sa asocieze multe lucruri si actiuni cu semnificatiile lor. Iti va aduce gecuta sa il imbraci daca ii spui ca mergeti la plimbare si iti va arata CD-ul preferat, daca vrea sa dansati. Nu uita ca, orice spui, se va imprima imediat in capusorul mic si dornic de cunoastere.

copil-1-an-2-luni

Articole si informatii utile despre bebelusul de 14 luni (1 an si 2 luni)

Jocuri pentru copii intre 1 si 2 ani

Dezvoltarea vorbirii la copilul de 1 an

Greutatea si inaltimea copilului dupa 1 an

Disciplina la bebelusi si copii mici, necesara sau nu?

Ratia alimentara

Ce fel de cercei oferim fetitelor?

Cu bebe in brate, pro si contra

Somnul bebelusului la 1 an si 2 luni

La 1 an si 2 luni, bebelusul tau are inca nevoie de multa odihna, mai exact de 14 ore de somn, dintre care 11 pe timpul noptii. Tot in aceasta perioada incepe sa se obisnuiasca treptat cu un program de somn diurn care sa nu mai fie impartit in doua episoade (puiul de somn de dimineata si de dupa-amiaza), ci sa se rezume la un singur somn de 1,5 - 3 ore.

Programul de odihna cu care bebelusul de obisnuieste la 14 luni va ramane acelasi, cel mai probabil, pana cand implineste 4-5 anisori. Tranzitia catre un singur pui de somn pe zi de la doua etape de odihna nu este una usoara, de aceea expertii recomanda parintilor sa alterneze cele doua variante, in functie de orele de somn acumulare cu o seara inainte.  

Alimentatia bebelusului la 1 an si 2 luni

La 14 luni, alimentatia bebelusului joaca un rol crucial in dezvoltarea sa fizica si mentala, cu toate ca ritmul de crestere nu mai este la fel de accelerat. Acum este esential sa te concentrezi pe introducerea in meniul puiului tau a unor texturi si gusturi noi, pe care sa le indrageasca de la prima degustare.

La 14 luni, copiii pot manca lapte de vaca integral fara probleme si au nevoia de grasimile din acest aliment pentru stimularea dezvoltarii creierului. Branza si iaurtul sunt necesare pentru diversificarea nutrientilor pe care ii primeste, dar si pentru a-i surprinde papilele gustative cu noi gusturi delicioase.

Un bebelus de 1 an si 2 luni are nevoie de 3 portii de lactate pe zi, de circa o jumatate de cana pentru lapte si 14 grame de branza. Cerealele si amidonul sunt necesare pentru aportul zilnic de energie: ofera-i copilului 6 portii de cereale pe zi, in cantitati comparabile cu o jumatate de felie de paine.

Ofera-i si un sfert de cana de paste gatite sau orez sau 2-3 biscuiti. Asigura-i si 5 portii de fructe sau legume zilnic de cate 60 grame fiecare sau un sfert de cana de suc natural. Ai grija sa le tai marunt, astfel incat sa elimini pericolul ca micutul sa se inece cu ele. Mai sunt necesare doua portii de carne si alimente cu proteine (fasole, ou) pe zi, de cate 3-4 linguri/portie.  

Cu ce te-a surprins puiul tau cand a implinit 1 an si 2 luni? Cu ce achizitii noi a facut-o pe mami fericita? Poveste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus 1 an Gustari bebelusi Greutate bebelusi Dezvoltare fizica bebelusi Alimentatie copii 1 an

Articole recomandate

Citeste si despre