Cu bebe in brate, pro si contra

/ / Modificat: 2016-08-02
Cu bebe in brate, pro si contra


 

Este unul dintre cele mai controversate subiecte legate de primul an de viata si de ingrijirile pentru bebelus: "Sa-l tinem in brate sau sa-l lasam in patut?", "Se obisnuieste copilul in brate si apoi ce ne facem?"



Toate mamicile sunt doritoare de sfaturi in aceasta privinta. Teama ca nu vor mai putea rezolva problema unui copil "prost obisnuit" este mare, mai ales ca majoritatea mamicilor doresc sa se intoarca cat mai repede la serviciu. Si atunci apare intrebarea: "Ce facem cand micutul plange?".

Unele mame chiar intreaba disperate medicul pediatru: "Am voie sa-l tin putin in brate, ca mi-e mila sa-l las in patut cand plange asa de mult!"

Poate mai folositor ar fi ca fiecare mama sa tina seama de ceea ce simte, sa-si tina puiul in brate ori de cate ori vrea, fara a se teme de "proaste" obiceiuri! In aceeasi ordine de idei se pune si problema leganatului.



Multe sunt vocile pe care tinerele sau chiar viitoarele mamici le aud in jurul lor "Nu-l legana ca apoi nu mai adoarme altfel!" Altfel spus sa nu faci exact ce este mai natural: sa tii pruncul in brate si sa-l legeni? Daca nu atunci cand este mic, atunci cand sa-l tii in brate?...

Sa nu uitam cat de linistitor este leganatul si ca bebelusul este deja "obisnuit" cu el din perioada in care statea in burtica si mersul mamei il legana.

Este normal sa se simta bine si in siguranta, sa nu mai planga si sa adoarma la pieptul mamei, cand ii simte caldura si ii aude bataile inimii.

Poate linistea si bucuria lui din acele momente inclina balanta mai mult decat teoriile privind metodele moderne de crestere a copilului, in care nu ne este permis sa-l adormim in brate! Ce ziceti?

De fapt, pentru copilul mic nu este catusi de putin daunator tinutul in brate ci dimpotriva. Este modul cel mai direct in care mama ii arata dragostea.

Este metoda cea mai eficienta pentru a linisti un copil care plange, pe care il doare burtica sau este speriat.

Chiar si copilul mai mare are nevoie sa fie consolat cand este trist, linistit atunci cand este agitat, impacat daca este suparat iar a-l tine mama in brate, a-l mangaia, a-i canta sau vorbi sunt modurile cele mai naturale si mai autentice de a face aceste lucruri pentru copilul nostru.


Anca Munteanu

Psihoterapeut

Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre