Cum reactionezi la primul cosmar al copilului?

/ / Modificat: 2011-05-03
Cum reactionezi la primul cosmar al copilului?

Cosmarurile sunt o parte naturala din dezvoltarea fireasca a copilului. Acestea apar in faza REM a somnului. Primul vis urat al copilului poate aparea inainte de a implini 2 ani si il poate confuza si speria foarte tare. Si nu numai pe el, si tu poti fi destul de confuza si speriata. Iata cum trebuie sa reactionezi!

Trebuie sa stii ca daca micutul tau viseaza urat nu este nimic in neregula cu el. Aproape 40% dintre copiii cu varste intre 5 si 12 ani au cosmaruri ocazional. Ele sunt parte fireasca din dezvoltarea lor. Primul cosmar al copilului poate aparea inca inainte de varsta de 2 ani.

Nu ignora cosmarul copilului!

A-i spune copilului doar ca nu are de ce sa se teama pentru ca este un vis si ca trebuie sa se culce la loc, nu il ajuta. Nu trebuie sa desconsideri visul in ideea ca daca il ignori il faci fie mai puternic. A ignora cosmarul il poate frustra si ii poate accentua angoasa. Pentru copilul mic, acesta este foarte real si nu intelege ca este doar in mintea lui.

Reactioneaza imediat ce copilul tipa sau plange!

  • mergi la el in camera si ia-l in brate pentru a-l linisti;

  • tine-l strans, mangaie-l si saruta-l pe crestet;

  • vorbeste-i pe un ton calm si cald;

  • explica-i ca a visat urat si roaga-l sa iti povesteasca;

  • stai cateva minute cu el pana se calmeaza si se simte mai bine (lasa-i usa intredeschisa sau o luminita aprinsa);

  • eventual, stai cu el pana adoarme etc.

Important este sa intelegi care este cauza cosmarului! Vorbeste cu el!

Cauzele cosmarurilor copiilor nu se cunosc in totalitate, dar se considera ca acestea ar fi provocate de schimbarile din viata copilului. Este vorba in special de tranformari emotionale puternice, traume etc.

De aceea, este important sa il intrebi si sa il asculti cu atentie pe copil atunci cand iti povesteste cosmarurile. Fii atenta si nu scapa niciun detaliu. Este foarte important acest lucru pentru a putea patrunde in mintea lui si a incerca sa intelegi ce temeri are. Apoi, gandeste-te atent ce schimbari au aparut in viata lui recent. Si vorbeste cu el despre temerile si fricile care-l incearca.

Trebuie sa incerci sa te raportezi la lumea inconjuratoare prin "ochelarii" unui copil, pentru ca ceea ce tie ti se poate parea normal, copilului i se poate parea inspaimantator.

Ajuta-l sa invinga monstrii din vis cu ajutorul jocului!

O modalitate buna de a reactiona la cosmarul copilului si de a-l ajuta sa il depaseasca si sa fie mai puternic data viitoare este jocul.

De exemplu, daca iti spune ca a visat ca un monstru urat venea rapid spre el, spune-i ca data viitoare cand acesta mai indrazneste sa apara in vis trebuie sa ii spuna tare, tare sa plece de langa el si sa nu mai se intoarca niciodata. Spune-i ca cel mai probabil mosntruletul nu avea cu cine sa se joace si a venit la el sa-i caute compania. Exersati prin joc cum trebuie sa reactioneze si ce sa-i zica. De asemenea, este o ocazie buna de a-i explica ca daca mosntrul este urat nu inseamna ca este si rau. Il va ajuta mai tarziu, cand va trebui sa faca fata discriminarilor si stereotipurilor cu privire la aspectul fizic al persoanelor.

De asemenea, poti crea alte joculete si puteti face impreuna haz de necaz de visul respectiv. Un pic de amuzament pe seama lui va mai detensiona atmosfera.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cosmaruri copii Frica la copii

Articole recomandate

Citeste si despre