Copilul tau are cosmaruri noaptea? 11 sfaturi pentru a-l linisti si a-l ajuta sa adoarma la loc

/ / Modificat: 2021-09-01
Copilul tau are cosmaruri noaptea? 11 sfaturi pentru a-l linisti si a-l ajuta sa adoarma la loc

Orice parinte isi doreste sa aiba parte de nopti linistite atat el, cat si copilul lui. Dar uneori se mai intampla ca aceasta liniste sa fie tulburata de vise urate, iar multi parinti nu stiu cum sa reactioneze atunci cand copilul lor are un cosmar. De aceea ne-am gandit sa iti venim in ajutor cu cateva sfaturi, astfel incat sa fii pregatit sa faci fata unei astfel de situatii si sa il ajuti pe cel mic sa treaca mai usor peste episodul urat.

Diferenta dintre cosmar si pavor nocturn

Inainte de a actiona, trebuie sa ne dam seama daca cel mic a visat urat sau are un episod de pavor nocturn. Pentru ca, in functie de situatie, vom actiona diferit. Iata cateva indicii care va ajuta sa faceti diferenta:

Cosmarul este un vis urat in urma caruia copiii se trezesc complet, uneori foarte speriati. La pavorul nocturn, copilul poate fi agitat si poate parea treaz, insa este doar o trezire partiala. 

Cosmarul il identificam dupa ce a trecut, deoarece copilul se trezeste si ne spune despre el. In cazul pavorului nocturn, reactia este instantanee, iar cel mic tipa si se agita in somn. 

Cosmarul apare tarziu in noapte, de obicei dupa cateva ore bune de somn, in timp ce pavorul apare in prima parte a somnului, cam la o ora dupa culcare sau putin mai mult. 

In cazul cosmarului, il putem linisti imediat si va intelege ca a trecut. In cazul pavorului, nimic nu pare sa il calmeze si pare sa nu isi dea seama ca suntem cu el. 

Cosmarurile pot sa si le aminteasca, pavorul nocturn nu

Daca dupa cosmar copilului ii poate fi greu sa adoarma la loc, in cazul pavorului adoarme repede, pentru ca de multe ori nici nu se trezeste complet. 

Daca cel mic are un episod de pavor nocturn, nu trebuie sa insistam sa il trezim, ci sa ii vorbim calm, cu voce joasa, si sa il supraveghem pentru a nu se rani, pentru ca el nu este constient in acele clipe.

Odata facuta diferenta si stabilit despre ce este vorba, ramane de vazut ce este de facut daca fiica sau fiul tau are un cosmar. 

11 metode pentru a linisti copilul atunci cand viseaza urat

1. Ia-l in brate. Desi este instinctual si de la sine inteles, este important sa mentionam acest gest. Bratele parintilor sunt locul unde copilul se simte cel mai in siguranta si are nevoie de acest sentiment, mai ales dupa un vis urat. 

2. Respecta-i emotiile. De multe ori cand copiii plang, avem tendinta sa-i linistim imediat si sa le spunem sa nu mai planga. Dar uneori au nevoie fix de acel plans care ii ajuta sa se elibereze, sa se descarce si sa se simta mai bine. 

Pune-te in locul celui mic, incearca sa intelegi ce simte, cat este de speriat si sa fii empatic. 

3. Invata-l sa respire. Exercitiile de respiratie profunda il ajuta pe copil sa se calmeze. Pune-l sa inchida ochii si sa respire adanc de cateva ori si poti face si tu exercitiul cu el. 

4. Canta-i. Vocea parintilor este cea mai linistitoare pentru un copil, asa ca un cantec de leagan rostit in soapta poate face minuni, chiar si in cazul copiilor mai mari. Poti incerca si sa ii pui o muzica linistitoare, in surdina, pentru a-l ajuta sa se relaxeze. 

5. Spune-i o poveste. Asa cum povestea de culcare il ajuta sa adorma seara, o povestioara poate fi somnifer excelent si dupa un cosmar. Alege o poveste vesela, fara personaje sau intamplari negative, pentru a-l ajuta sa uite visul urat. 

6. Pune-l sa se gandeasca la lucruri frumoase. Amintirea unui vis urat poate fi stearsea de lucruri pozitive. Fa un exercitiu de imaginatie cu cel mic si pune-l sa se gandeasca la lucruri care ii fac placere, la cea mai fericita zi din viata lui sau la ce asteapta sa faca zilele urmatoare. 

7. Fa-l sa rada. Umorul ajuta in multe situatii, iar pentru cei mici si cei mari, rasul este cel mai bun medicament. Puteti sa va amuzati chiar si pe seama visului, comentand despre cat de ridicol a fost si incercand sa inventati o alta poveste pornind de la aceeasi premisa. 

8. Este cazul sa vorbim despre vis? Sigur ca ajuta sa le explicam copiilor ca a fost doar un vis si ca nu este real, insa explicatiile prelungite ii pot face sa se gandeasca si mai mult la visul urat. Spune-le esentialul si lasa explicatiile suplimentare pentru ziua urmatoare. 

9. Distrage-i atentia cu altceva. Ajuta-l sa nu se mai gandeasca la ce a visat, vorbind despre altceva. Povesteste-i ce ai visat tu, ofera-i un pahar cu lapte si ajuta-l sa nu se mai gandeasca la cosmarul care tocmai s-a incheiat. 

10. Aprinde o lumina de veghe. Frica de intuneric poate contribui la starea proasta pe care o au copiii dupa ce au visat urat. Daca nu vrea sa se intoarca la somn sau ii este teama, o lumina slaba, o lampa de veghe, il poate ajuta sa se simta mai in siguranta. 

11. Lasa-l sa doarma cu tine. Daca cel mic are deja camera lui si a venit in dormitorul tau dupa ce a visat urat, uneori este bine sa il lasi sa doarma in patul tau. Daca nu vrea sa se intoarca in camera lui dupa ce ati parcurs pasii de mai sus, solutia care il face sa se simta in siguranta poate fi sa doarma cu tine. Va reusi sa se odihneasca si se va simti protejat in bratele tale. Nu-ti face griji, acestea sunt exceptii si nu afecteaza rutina copiilor. Oricat ai tine la obiceiul de a dormi singur, o noapte in patul parintilor nu a facut rau nimanui.

Foto: Pixabay.com

Taguri Cauze cosmaruri copii Cosmaruri copii Tehnici linistire bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre