Copilul tau are cosmaruri noaptea? Cum il poti calma

/ / Modificat: 2023-09-02
Copilul tau are cosmaruri noaptea? Cum il poti calma

Niciun parinte nu isi doreste ca micutul lui sa se trezeasca speriat din cauza unui cosmar. Prin urmare, atunci cand micutul acestora se trezeste plangand, speriat si fara ajutor, poate fi coplesitor pentru un parinte.

Tocmai de aceea este important ca parintii sa stie cum sa actioneze si sa-si ajute copilul sa depaseasca aceste momente neplacute.

Cosmar sau o teroare nocturna?

Inainte de a incerca sa ne calmam copilul atunci cand are un cosmar, este important sa ne asiguram ca este vorba de un cosmar si nu de o teroare nocturna, pentru ca, desi ambele sunt parasomnii infantile, modul de a actiona trebuie sa se schimbe in functie de situatie. Iata cum le poti diferentia:

  • Cosmarurile sunt un vis foarte infricosator, iar dupa ce le au copiii au o trezire completa, in timp ce in cazul terorii nocturne copiii pot "parea" treji, dar in realitate este vorba doar de o trezire partiala.
  • Cosmarurile sunt, de obicei, observate imediat ce au trecut si copilul se trezeste pentru a ne spune ca le-a avut, spre deosebire de teroarea nocturna, care se observa instantaneu, deoarece tipa si se misca mult in timp ce se intampla.
  • Cosmarurile apar de obicei foarte tarziu in perioada de somn (intre patru si sase dimineata), in timp ce teroarea nocturna apare in prima parte a somnului (intre o ora dupa ce te culci si trei dimineata).
  • Atunci cand are un cosmar, copilul plange si ramane speriat si dupa ce se trezeste. In timpul unei terori nocturne, copilul se aseaza in picioare, se agita si face miscari ciudate, in timp ce plange, tipa, geme si chiar vorbeste.
  • Dupa ce a avut un cosmar, copilul vine sa ne caute sau ne cheama si se linisteste prin prezenta noastra. In timpul unei terori nocturne, ei nu par sa realizeze ca suntem cu ei.
  • Atunci cand are un cosmar, ii poate fi greu sa adoarma din nou, in timp ce atunci cand teroarea nocturna se termina, poate adormi din nou cu usurinta, fara sa se trezeasca complet.
  • Cosmarurile pot fi tinute minte de catre copii, in timp ce terorile nocturne nu.

Aminteste-ti ca, in cazul in care copilul are o teroare nocturna si nu un cosmar, nu trebuie sa-l trezesti, ci sa-i fii alaturi pentru a te asigura ca nu se raneste si sa-i vorbesti cu blandete pentru a-l ajuta sa se calmeze, chiar daca nu este complet treaz.

Cum sa-ti calmezi copilul daca are cosmaruri noaptea

In cazul unui copil care are cosmaruri noaptea, este important sa tii cont de urmatoarele sfaturi pentru a-l ajuta sa le depaseasca:

Imbratiseaza-l

Este probabil un lucru pe care, probabil, totii parintii il fac instinctiv. Bratele mamei sunt unul dintre cele mai linistitoare locuri pentru copii, indiferent de varsta lor.

Respecta-i emotiile

De multe ori, in graba sau in disperarea noastra de a-i face sa se simta bine, incercam sa ii impingem sa renunte rapid la acea emotie negativa pe care o simt. Insa copiii nu obisnuiesc sa planga fara motiv, iar frica pe care au simtit-o dupa ce au avut un cosmar este perfect respectabila, chiar daca noua ni se pare exagerata. Da dovada de empatie, asculta-i si incearca sa te puni in locul lor.

Respirati impreuna

Respiratia este o modalitate sigura de a calma un copil anxios sau nervos, asa ca poate fi o modalitate excelenta de a-i ajuta sa se calmeze dupa un cosmar.

Spune-i o poveste frumoasa inainte de culcare

La fel cum povestile de adormit il pot ajuta pe copil sa adoarma, la fel si povestile de frumoase, dupa un cosmar. Dar este important sa alegi povesti placute, evitandu-le pe cele cu monstri sau experiente negative.

Ajuta-ti copilul sa aiba ganduri frumoase

Ajuta-ti copiii sa se gandeasca la lucruri frumoase sau fericite, pentru a le lua gandul de la tot ceea ce are legatura cu visul urat pe care l-au avut.

Verifica daca este momentul sa-I explici visul sau sa reiei iscutia a doua zi

Dupa un cosmar, copiii au nevoie de companie, de calm si de reasigurare. Desi este bine sa vorbim cu ei si sa le explicam ca ceea ce au visat nu este real, in unele cazuri este mai bine sa lasam explicatiile pentru a evita ca ei sa continue sa se gandeasca la visul urat si sa lasam analiza a ceea ce au visat pentru a doua zi.

Utilizeaza o distragere a atentiei

Desi in acel moment iti doresti ca acest moment neplacut sa treaca repede pentru a va putea intoarce cu totii la somn, uneori copiii nu se pot opri din a se gandi la cosmar. In aceasta situatie, poti alege sa le distragem atentia, astfel incat sa poata elimina aceste ganduri din mintea lor.

Aprinde o lumina slaba

Teama de intuneric este una dintre cele mai comune temeri din copilarie si poate fi, de asemenea, motivul din spatele unor cosmaruri. Daca acesta este cazul sau daca micutului nostru ii este teama sa se culce din nou dupa ce a avut un vis urat, aprinderea unei lumini slabe in camera il poate ajuta sa se simta mai calm.

Lasa copilul sa doarma cu tine

Daca copilul tau nu mai doarme cu tine, sunt sanse mari ca acesta sa doreasca sa doarma cu tine dupa cosmar. Este mai bine sa il lasi sa doarma cu voi. Va fi bine sa faceti acest lucru pentru o noapte (sau cate sunt necesare) si va puteti intoarce cu totii la somn.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cosmaruri copii

Articole recomandate

Citeste si despre