Scaunul la sugarul foarte mic

Intrebare:

- Am o fetita de o luna si sunt nelamurita in privinta scaunelor, sunt de natura lichida in care se regaseste un lichid vascos tip mucoasa intestinala si firisoare de sange. Ce poate fi?

Raspuns: 

Diareea acuta este una dintre cele mai comune manifestari patologice intalnite la sugar, putand fi determinata de cauze multiple si foarte variate:

 • infectia: atat intestinala (enterala) cat si parenterala: orice infectie din organism de la infectii in sfera ORl, infectii respiratorii si pana la infectia urinara, pot fi insotite la sugar de tulburari ale tranzitului intestinal; etiologia poate fi bacteriana, virala sau parazitara;
 • tratamente antibiotice administrate pentru alte afectiuni, inclusiv colita pseudomembranoasa;
 • greseli alimentare: supra sau subalimentatie, dilutii necorespunzatoare de lapte, alimente necorespunzatoare etc.;
 • alergii alimentare; in cazul sugarilor alimentati la san, alimentatia mamei trebuie avuta in vedere;
 • malnutritia, prin scaderea tolerantei digestive si a imunitatii poate determina diaree;
 • alte boli digestive sau extradigestive (un sindrom hemolitic uremic se poate insoti de aparitia unor scaune cu sange).

  La sugar, in primele luni de viata, datorita particularitatilor sale functionale si a unui sistem imunitar inca insuficient maturat, exista riscul aparitiei unor complicatii severe in cazul neglijarii unui episod de diaree acuta severa: sindrom de deshidratare acuta, convulsii, malnutritie, anemie, prolaps rectal, volvulus, perforatie intestinala, megacolon toxic, septicemie etc.

  Prezenta mucusului/puroiului si a sangelui in scaun sunt semne patologice care tradeaza prezenta unei enterocolite (o inflamatie a intestinului), de cele mai multe ori determinata de o cauza infectioasa. Prima atitudine cand observati astfel de modificari in scaun trebuie sa fie consultarea fara intarziere a medicului, cu atat mai mult daca este vorba despre un sugar atat de mic.


 • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

  Taguri Scaun bebelusi Scaunul la bebelusi Scaune nou nascuti

  Dr. Alina Pop-Began

  Medic anestezie si terapie intensiva

  Citeste si despre

  Articole de la parteneri

  Aplicatii pentru copii

  DESCARCA
  DESCARCA

  Inainte sa pleci,

  Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:  Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

  Trimite articolul catre prietenii tai

  Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

  Trimite mesajul