Semnul care indica mai mult decat o simpla raceala la copil. Cand e cazul sa il duci la spital

/ / Modificat: 2022-12-29
Semnul care indica mai mult decat o simpla raceala la copil. Cand e cazul sa il duci la spital

Sezonul virozelor respiratorii este mai agresiv ca niciodata, iar camerele de garda ale spitalelor au fost pline in ultimele saptamani de copii cu insuficienta respiratorie. Medicii pediatri au atras atentia, in repetate randuri, asupra gravitatii situatiei, cu atat mai mult cu cat gradul de imbolnavire este mult mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Daca in cazul copiilor mari, care nu au alte probleme de sanatate asociate, virozele respiratorii trec de obicei cu tratament acasa, in cazul copiilor cu sistemul imunitar slabit si al sugarilor, lucrurile pot ajunge sa se complice. Cea mai frecventa boala in aceasta perioada este bronsiolita acuta, subliniaza medicul pediatru Mihai Craiu, intr-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Desi debuteaza ca o raceala banala, boala se poate agrava

Dr. Craiu atrage atentia ca aparenta raceala se poate agrava, mai ales daca este provocata de virusul sincitial respirator. In cazul in care micutul incepe sa aiba dificultati in a respira sau se aude un suierat atunci cand trage aer, este cazul sa mergeti cu el la camera de garda.

„Ca toate celelalte infectii respiratorii ale copilului, musafirul nedorit (de obicei un virus, cel mai frecvent VSR virusul sincitial respirator) intra in corpul copilului prin infectarea mucoasei nasului si gatului. Adica este normal ca un sugar cu bronsiolita sa para "doar" putin racit la inceputul bolii. NU ESTE de vina medicul ce a consultat initial copilul dvs! In primele zile nu se aude wheezingul si agravarea face parte din evolutia normala a bolii.

Wheezingul este un zgomot fluierator, suierator, de tonaliate inalta, ce apare atunci cand aerul capata o miscare de rotatie, ca o morisca, atunci cand trece prin bronsiolele care sunt partial "infundate" cu mucus, celule descuamate si prin edem al mucoasei ce tapeteaza aceste cai aeriene foarte mici.

Cum putem ajuta un copil cu bronsiolita? Doar "desfundand" caile aeriene: aspiram secretiile din nas si umezim secretiile din bronsiole, astfel incat acestea sa poata fi "aruncate" afara de catre tusea sugarului.

In cazuri grave in care sugarul nu poate suge si respira foarte greu trebuie sa mergeti la spital. Acolo copilul va primi oxigen si o perfuzie de hidratare. In cazuri FOARTE grave va primi medicamente pe cale inhalatorie.

MESAJUL PRACTIC - toti vrem ca un sugar cu bronsiolita sa se faca bine. Si se face... dar dureaza 2 saptamani. Orice interventie, in afara celor care inmoaie mucusul si desfunda bronsiolele, nu ajuta, ba chiar agraveaza boala.

Un copil viguros ce nu are respiratie foarte frecventa (peste 50/minut), desaturare/cianoza, efort respirator foarte mare si nici desaturare poate fi tratat acasa, cu multa rabdare si eventual aerosoli cu ser.

Toti sugarii fara comorbiditati se vindeca fara complicatii, daca nu facem tratamente inutile sau gresite. Importante sunt observarea periodica a copilului si comunicarea eficienta medic-asistenta-parinte”, a transmis medicul Mihai Craiu, prin intermediul paginii de socializare.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre