Primul caz de infectie cu noua tulpina a coronavirusului confirmat in Romania

/ / Modificat: 2021-01-03
Primul caz de infectie cu noua tulpina a coronavirusului confirmat in Romania

Noua tulpina a coronavirusului, descoperita in Marea Britanie, a ajuns si in Romania. Medicii de la Spitalul "Matei Bals" din Capitala au confirmat ca un barbat recent intors in tara a fost diagnosticat cu noua forma a coronavirusului. 

Noua tulpina mult mai contagioasa pentru copii 

Daca pana acum, coronavirusul nu se raspandea foarte usor printre copii, cercetatorii britanici au anuntat ca noua tulpina a coronavirusului este foarte contagioasa si afecteaza in special copiii si tinerii cu varsta pana in 20 de ani. 

Noua tulpina este cu pana la 70% mai transmisibila decat tulpinile celelalte. Cea descoperita in sudul Angliei s-a raspandit deja in mai multe tari, printre care Italia, Belgia si Danemarca.

"Avem un grad mare de certitudine ca aceasta varianta are un avantaj din punct de vedere al transmiterii fata de alte variante ale virusului din Marea Britanie", a declarat Peter Horby, profesor de boli infectioase la Universitatea Oxford si presedinte al NERVTAG. 

"Exista indicii ca are o inclinatie mai mare in a infecta copiii", a spus si Neil Ferguson, profesor si epidemiolog la Colegiul Imperial din Londra, si el membru al NERVTAG. 

"Inca nu am stabilit nicio cauza a acestui fapt, dar il putem vedea in datele actuale. Vom avea nevoie de si mai multe date pentru a vedea cum se va comporta in continuare", a adaugat acesta.

Potrivit OMS, persoanele care se infecteaza cu noua tulpina transmit virusul in medie altor 1,5 persoane, in comparatie cu o rata de infectare de 1,1 pentru tulpinile cunoscute anterior pe teritoriul Marii Britanii. 

Noua tulpina nu prezinta simptome mai severe si nu ar produce forme mai grave ale bolii decat cele anterioare, ci doar se transmite mult mai usor, au anuntat specialistii. De asemenea, vaccinurile actuale sunt eficiente si in cazul acestei noi tulpini, spun cercetatorii. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Coronavirus copii

Articole recomandate

Citeste si despre