Medicul Mihai Craiu, semnal de alarma pentru parinti. Luna noiembrie - o perioada critica

/ / Modificat: 2022-11-16
Medicul Mihai Craiu, semnal de alarma pentru parinti. Luna noiembrie - o perioada critica

Doctorul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarma cu privire la bolile sezoniere pe care le fac copiii. Intr-o postare pe Facebook, medicul transmite ca anul acesta virusurile care provoaca infectii respiratorii sunt mult mai agresive, iar luna noiembrie reprezinta o perioada critica. In strainatate s-au raportat deja cazuri severe multiple de bronsiolite la copii de varsta mica.

Vorbim despre un val de bronsiolite, spune Mihai Craiu, de trei ori mai mare decat anul trecut. De asemenea, este cel mai mare val de imbolnaviri la nivelul Uniunii Europene din ultimii 10 ani.

Ce este bronsiolita

Bronsiolita este o infectie respiratorie acuta care poate fi diagnosticata la orice varsta, insa este mai frecventa in cazul copiilor de varsta mica. Diagnosticata corect si la timp, poate fi tratata acasa, insa sunt numeroase cazurile in care se poate ajunge la spitalizare si complicatii.

Asupra acestui fapt atrage atentia si medical pediatru Mihai Craiu, care subliniaza ca luna noiembrie este considerate una critica, mai ales pentru sugari si pentru copiii cu vulnerabilitati pulmonare si cardiace.

„Scriam la inceputul lunii ca sezonul de boli virale va fi deosebit de zgomotos anul acesta pentru copiii mici.  A inceput acum mai mult de o luna cu scolarii. Si unii s-au plans... Vai, vai iar spalat mainile, jos masca, nu mai vrem dictatura medicala etc, etc

Las' ca e bine acum. Cand un val de bronsiolite, de 3 ori mai mare decat cel de anul trecut si cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, a inceput sa mature emisfera nordica. (…) Ministrul Sanatatii din Franta a activat planul de Situatii de Urgenta in fata acestei cresteri masive de copii mici cu insuficienta respiratorie. Operatii amanate, copii gravi plimbati cu elicopterul, criza de paturi la ATI pediatrie... Si nu e numai Franta... Si in Luxemburg e la fel. Iar la noi abia a inceput.

Bun. Asta e... Suntem "destepti" si nu ne intereseaza regulile. Sau suntem cu nervii la pamant si nu mai vrem vesti proaste... De parca ar fi perfect in toate componentele vietii cotidiene din Romania...

Pentru cei care vor sfaturi, acestea sunt simple:

1. Familiile care au un copil mic, mai mic de 6 luni, TREBUIE sa aiba grija. In SUA 4 din 1000 de copii de aceasta varsta au ajuns spitalizati si ventilati, numai din octombrie incoace. Chiar nu exista atatea ventilatoare de copil in Romania!

2. "Grija" inseamna tot ce faceam in 2020, la inceputul pandemiei - spalat bine mainile, evitat sa atingem fata, ochii, gura sau nasul, in special in spatii publice, fara sa ne dezinfectam anterior, respectam eticheta tusei, acoperind nasul si gura cu cotul sau cu un servetel de unica folosinta.

3. Si MAI ALES nu ducem sugarii mici la locuri comune de joaca sau la Mall. Macar luna noiembrie, caci acum e riscul maxim.

4. Separam de nou-nascut sau sugar foarte mic, toti fratii mai mari, raciti. Unii vor spune ca nu e posibil. Solutia extrema este tinutul acasa al fratelui mai mare, macar pana la inceput de decembrie.

5. Riscul maxim este la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni si care au fost prematuri.

6. Sugarii cu malformatii cardiace sau cei cu boli respiratorii cronice sunt la fel de predispusi la complicatii grave.

Sanatate tuturor!”, a transmis medicul Mihai Craiu, intr-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

FOTO: Facebook/Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinti copii Sanatatea copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre