Ce se intampla in corpul copiilor daca beau prea mult lapte. Un baietel a socat lumea medicala

/ / Modificat: 2022-11-25
Ce se intampla in corpul copiilor daca beau prea mult lapte. Un baietel a socat lumea medicala

Laptele este un aliment vital pentru copii, inca din prima zi de viata. Pana la varsta de 6 luni, bebelusii se hranesc exclusiv cu lapte, fie ca vorbim despre lapte matern sau formula. Apoi, chiar daca incep sa manance din ce in ce mai bine alimente solide, laptele se regaseste in continuare in alimentatia lor, sub o forma sau alta. Micutii consuma lapte de vaca atat in preparate, cat si ca atare, unii dintre ei chiar in cantitati destul de mari, pana la varsta prescolara.

Pe cat de sanatos este laptele, pe atat de mult rau poate provoca daca este consumat in exces. Exista o vorba care spune: ce e mult strica, iar acest lucru este valabil si in cazul laptelui. Un consum exagerat de lapte poate duce la aparitia unei anemii feriprive in cazul copiilor. Aceasta apare pe fondul deficitului de fier din organism, adica atunci cand nivelul de hemoglobina din corp este scazut. Printre semnele care pot indica o anemie prin lipsa de fier se numara: pielea palida si lipsa de energie, oboseala si respiratia dificila dupa o activitate. O alta problema pe care o provoaca laptele in exces este pierderea proteinelor din intestin.

Cazul unui baietel de 2 ani a uimit lumea medicala

Pe langa consecintele deja cunoscute ale consumului de lapte in exces, medicii au mai constatat ceva in cazul lui: pielea copilului s-a albit, pe fondul unui consum exagerat de lapte. Johnny Donovan are 2 ani si a fost diagnosticat cu anemie feripriva si suflu cardiac. Copilul a fost suspect de leucemie, din cauza nivelului foarte scazut de hemoglobina. Mama sa nu stia ce probleme poate provoca excesul de lapte, asa ca nu si-a facut griji atunci cand copilul ajunsese sa bea aproximativ 1,5 litri de lapte pe zi.

Copilul era extrem de obosit si nervos, dar si foarte palid. Atunci cand a mers cu el la un consult medical si i-a facut o serie de analize, pediatrul a descoperit ca micutul avea hemoglobina undeva la jumatate fata de valoarea normala. Copilul a fost suspect de leucemie, dar in urma investigatiilor amanuntite, doctorii au constatat ca are doar o deficienta severa de fier. De asemenea, pielea lui era foarte alba, din cauza consumului foarte mare de lapte. După o luna si jumatate de tratament intensiv, in care doctorii au incercat sa ii creasca nivelul de fier din sange, copilul s-a pus pe picioare.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lapte copii

Articole recomandate

Citeste si despre