Apa, etichetata si pentru bebelusi

/ / Modificat: 2006-07-25
Apa, etichetata si pentru bebelusi

Autoritatile sanitare vor sa impuna reguli noi la etichetarea sticlelor de apa minerala imbuteliata.


Autoritatile sanitare vor sa impuna reguli noi la etichetarea sticlelor de apa minerala imbuteliata.

Principalul motiv este legat, in opinia medicilor, de pericolul pe care apa carbogazoasa il prezinta pentru sanatatea bebelusilor. Etichetele vor trebui sa contina date mult mai precise referitoare la continutul in minerale. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a elaborat un proiect de ordin prin care stabileste restrictii pentru apa minerala care poate fi consumata de un sugar. Parintii sunt avertizati ca in alimentatia sugarilor pot folosi numai apa minerala care nu contine bioxid de carbon. De asemenea, la prepararea alimentelor, se poate folosi numai apa etichetata ca "slab mineralizata", cu un continut cat mai redus de saruri minerale.



Nu in ultimul rand, bebelusii au voie sa consume numai apa minerala care este pura microbiologic. "Copiii pana la trei ani nu au voie sa consume apa minerala cu bioxid de carbon pentru ca mucoasa respiratorie si digestiva nu este inca maturizata", ne-a declarat medicul Gabriela Katona.

Potrivit acesteia, apele minerale mai contin saruri si oligoelemente pe care rinichii sugarilor, insuficient dezvoltati, nu le pot metaboliza. Din aceasta cauza, exista riscul ca in timp, sugarii care consuma apa cu un continut prea mare de minerale sa faca pietre la rinichi. Pericolul apare si in cazul adultilor cu afectiuni renale. Iata de ce, medicii recomanda parintilor sa verifice cu mare atentie etichetele sticlelor de apa minerala din comert. Pe etichetele aplicate pe sticle vor fi scrise explicit restrictii sub forma "Nu se recomanda utilizarea apei carbogazeificate in alimentatia sugarului" sau "Nu se recomanda utilizarea apei minerale naturale carbogazeificate la reconstituirea laptelui".

Noile obligatii ale producatorilor

Toti producatorii si imbuteliatorii de ape minerale vor fi obligati sa aplice etichete speciale pe sticle, prin care sa avertizeze cumparatorii asupra produselor care pot fi folosite in alimentatia bebelusilor. De asemenea, producatorii vor preciza tipul de apa minerala pe care o imbuteliaza, care poate fi naturala, slab mineralizata sau necarbogazeificata.

Sursa: Averea

25 iulie 2006

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre