Vestea despre alocatii care ii va revolta pe parinti. Ce se intampla cu veniturile copiilor de la 1 ianuarie

/ / Modificat: 2022-11-29
Vestea despre alocatii care ii va revolta pe parinti. Ce se intampla cu veniturile copiilor de la 1 ianuarie

Alocatiile copiilor au fost un subiect amplu dezbatut in cadrul coalitiei de guvernare, in ultimele luni. S-au vehiculat mai multe sume si procente si au existat informatii cu privire la cresteri substantiale, care i-au bucurat pe parinti si pe copii. In realitate, acestea au ramas doar in stadiul de zvon, iar suma cu care vor creste alocatiile de la 1 ianuarie 2023 nu este nici pe departe cea vehiculata in ultima vreme, ci una mult mai mica, dupa cum a anuntat recent ministrul Muncii, Marius Budai.

In prezent, copiii din Romania incaseaza lunar, pana la varsta de 18 ani sau pana la absolvirea liceului, suma de 243 de lei. Au existat zvonuri ca alocatiile ar putea ajunge la 300 de lei anul viitor, insa aceste informatii nu s-au concretizat. A existat si propunerea ca alocatiile sa fie dublate, insa si aceasta a fost respinsa. In urma rectificarii bugetare, guvernantii au decis ca alocatiile copiilor sa fie majorate doar cu 12 lei anul viitor.

Ministrul Muncii a spus ca alocatiile copiilor vor fi indexate cu rata inflatiei inregistrata in cursul anului anterior, potrivit legii. Acest lucru inseamna ca alocatiile copiilor romani vor ajunge de la 243 de lei, la aproximativ 255 de lei lunar, o crestere nesemnificativa, dupa cum au spus multi parinti. Micutii cu varste intre 2 si 18 ani au, in prezent, o alocatie de 243 de lei pe luna.

 Guvernantii vor sa adauge 12 lei la suma, astfel incat alocatiile copiilor sa ajunga la 255 de lei lunar. In ceea ce-i priveste pe copiii sub 2 ani, alocatiile lor se vor majora cu 30 de lei. Suma pe care o primesc copiii mai mici de 2 ani lunar va ajunge, asadar, de la 600 la 630 de lei. Alocatia acestora a fost majorata in ianuarie 2022, ajungand la 600 de lei.

„Alocatiile vor creste cu rata inflatiei calculata… cu aia care scrie in lege si pe care o cunoastem. Este ceea ce facem acum si, pana la urma, eu nu cred ca exista vreo familie in Romania sau nu trebuie sa sustinem noi o familie in Romania care sa aiba parinti apti de munca si sa traiasca doar din alocatia copiilor”, a afirmat ministrul Muncii, intr-o interventie la Romania TV.

Au dreptul la alocatie toti copiii romani, de la nastere pana la implinirea varstei de 18 ani sau si dupa, in cazul in care sunt elevi la liceu sau la o scoala profesionala. Alocatia copiilor se indexeaza din oficiu cu rata medie anuala a inflatiei, potrivit legii.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alocatii copii

Articole recomandate

Citeste si despre