Noi modificari in ceea ce priveste alocatiile copiilor. Guvernantii doresc eliminarea discriminarilor

/ / Modificat: 2023-12-17
Noi modificari in ceea ce priveste alocatiile copiilor. Guvernantii doresc eliminarea discriminarilor

O noua initiativa legislativa a fost depusa la Senat. Aceasta prevede eliminarea discriminarii in ceea ce priveste alocatiile de la stat, pentru copii, prin modificarea alin. (4) al art. 6 din Legea nr. 61/1993.

Cu aceasta noua initiativa se doreste eliminarea unei discrimari majore. In prezent, legea prevede ca un copil va primi alocatia in luna urmatoare nasterii. Astfel, un copil nascut pe 1 iunie si unul nascut pe 30 iunie, vor primi alocatia pe 1 iulie.

„S-a creat un cerc vicios care nu poate fi depasit decat prin corecta raportare a suportului financiar continuu acordat copiilor. Ori, acest suport inseamna, in primul rand, alocatia acordata lor. Principalul instrument prin care un stat isi arata grija si implicarea in protejarea copiilor sai si care reprezinta pentru majoritatea copiilor un suport mai mult decat necesar. De aceea, alocatia de stat pentru copii trebuie si are nevoie sa devina centrul politicii publice si financiare destinate copiilor. Un demers care nu poate fi realizat decat prin alocarea financiara corect raportata la actualele conditii si realitati economice. 

Un simplu calcul matematic ne demonstreaza ca, in prezent, la actuala rata a inflatiei, cuantumul alocatiei nu mai este capabil sa acopere nici pe departe minimul de necesar pentru un copil si, pe fondul crizei din prezent, in lipsa majorarii ei, tinde sa devina un ajutor nu doar subestimat, ci si simbolic. 

Fara o ajustare rapida a cuantumului alocatiei, riscam astfel sa transformam alocatia intr-o forma fara fond, care va contribui si ea la agravarea tuturor provocarilor cu care se confrunta copiii si familiile lor. (...) 

La momentul actual, alin. (4) al art. 6. din Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii prevede ca dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata drepturilor se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii. Practic daca un copil, de exemplu, s-a nascut pe 1 iunie iar altul pe 30 iunie, ambii copii vor primi alocatia cu data de 1 iulie, ceea ce priveaza copilul de aproape 1 luna de zile de a beneficia in conditii de egalitate de dreptul la alocatia de stat. 

Avand in vedere prevederile articolului 16 Egalitatea in drepturi si ale articolului 49 Protectia copiilor si a tinerilor din Constitutia Romaniei este necesar sa modificam articolul 6 din Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, in vederea eliminarii unei discriminari instituite in functie de data, ziua nasterii copilului. Tinand cont de prevederile constitutionale referitoare la egalitatea in drepturi si garantarea alocatiei de stat se impune ca plata drepturilor cuvenite sa se faca incepand cu ziua nasterii copilului”, se arata in document, potrivit DCNews.ro. 

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alocatii copii Modificari

Articole recomandate

Citeste si despre