Parintii de fetite au cheltuieli cu 30% mai mari decat cei care au baieti

/ / Modificat: 2019-09-16
Parintii de fetite au cheltuieli cu 30% mai mari decat cei care au baieti

Daca intrebi parintii ce e mai usor sa ai, baiat sau fata, parerile vor fi cu siguranta impartite si fiecare tabara are argumente solide. Din punct de vedere financiar, insa, lucrurile sunt clare: baietii te costa mai putin decat fetele.

Un studiu realizat de Abefin (Asociatia Braziliana de Educatie Financiara) arata ca o fetita scoate din buzunarul parintilor cam cu 30% mai mult decat un baietel. De "vina" pentru aceasta diferenta este "efectul Cenusareasa", care duce la cheltuieli mai mari cu ingrijirea parului, a unghiilor, cu hainele, accesoriile si articolele de frumusete.

Potrivit presedinteui Abefin, Reinaldo Domingos, studiul, realizat pe un esantion de 15.000 de parinti cu copii de varste cuprinse intre 7 si 12 ani, arata ca sunt mult mai multe variante de produse dedicate publicului feminin, cum ar fi caietele si alte articole pentru scoala, ca sa dam doar un exemplu. Daca pentru fetite ai nenumarate optiuni, pentru baieti oferta este mai limitata.

Intre 9 si 12 ani fetitele incep sa fie mai interesate de aspectul lor si sa experimenteze cu articole de make up si alte produse de beauty, cum ar fi cremele, rujurile, fardurile si prafumurile.

Specialistii au stabilit si ca multe dintre produsele destinate fetelor, de la haine si pana la jucarii, sunt mai scumpe decat cele pentru baieti. Aceata este asa numita "taxa roz" si din pacate este valabila pentru toate categoriile de varsta. Articolele pentru femei sunt mai costisitoare decat cele destinate barbatilor, desi nu sunt diferite. Si cel mai bun exemplu sunt aparatele de ras.

Ce ai de facut ca parinte ca sa nu te trezesti cu gauri imposibil de acoperit in buget? Trebuie sa educi copiii, indiferent de sex, sa fie consumatori critici si rationali. Este de folos si cat sunt mici, si cand vor creste, si cand vor fi adulti si vor cheltui propriii bani.

Directorul Abefin recomanda intr-un articol ca parintii sa fie invatati sa fie foarte atenti la cheltuieli, sa constientizeze valoarea banului si sa cheltuie in functie de necesitati, nu manat de impulsuri. Educatia financiara trebuie sa ii arate copilului ca exista alegeri si consecinte si ca uneori trebuie sa cumpere un lucru de care are nevoie si sa renunte la unul pe care si-l doreste.

Ce este "efectul Cenusareasa" si cum afecteaza bugetul si emotiile

Potrivit consilierului financiar Leandro Rodrigues, parintii de fete sunt foarte atrasi de oferta vasta de haine, incaltaminte, accesorii si articole de frumusete destinate publicului feminin inca din copilarie.

fetite1

Cum fiecare parinte vrea tot ce e mai bun si mai frumos pentru fetita sa, nu va face rabat de la nimic, mai ales cand ea creste si devine mult mai preocupata de aparente. In toate culturile feminitatea este asociata cu frumusetea, cu delicatetea, orice femeie a invatat de mica faptul ca trebuie sa aiba parul aranjat, sa se machieze pentru a-si sublinia trasaturile, sa se imbrace frumos si sa stie sa se joace cu accesoriile.

Asa a fost mereu si probabil nu se va schimba nimic niciodata. Si tocmai de aceea multi parinti cheltuie uneori excesiv pentru a le satisface dorintele fiicelor, pentru ca ele sa arate asa cum isi doresc la un banchet sau la o zi de nastere, chiar daca sunt doar niste fetite.

Un studiu recent arata ca fetele incep sa devina constiente de aspectul lor fizic de la varste tot mai fragede. Acest fapt se datoreaza unei varietati de factori: inflenta directa a parintilor, a prietenilor, a colegilor de la scoala, a mediului in care isi petrec cel mai mult timp.

Problemele legate de imaginea corporala sunt obisnuite, insa se pot adanci din cauza normelor si tiparelor induse de catre mediile de comunicare destinat publicului infantil, unele sexiste, stereotipe si de multe ori nerealiste.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fetite

Articole recomandate

Citeste si despre