Fetita ta vrea sa inceapa sa se machieze? Cum gestionezi corect aceasta situatie

/ / Modificat: 2023-06-09
Fetita ta vrea sa inceapa sa se machieze? Cum gestionezi corect aceasta situatie

Viata de parinte este plina de provocari si, de foarte multe ori, copiii ne pun fata in fata cu tot felul de situatii in care trebuie sa punem limite si sa le explicam de ce nu au voie sa faca anumite lucruri. Micutii invata prin repetitie, asociere si imitare, iar pe masura ce cresc incep sa fie tot mai interesati de lucrurile pe care le fac oamenii mari. Asa se face ca, in viata fiecarei fetite, vine un moment in care va dori sa isi faca unghiile sau sa se machieze, precum mama ei.

In primul rand, este important sa intelegem ca motivul pentru care fetitele vor sa experimenteze cu produse de infrumusetare este diferit de motivul pentru care adolescentele apeleaza la acestea. In cazul copiilor, este vorba despre imitarea unei activitati pe care o vad la mame sau la surori mai mari si nu despre infrumusetare. Copiii sunt curiosi sa umble cu diverse lucruri, de aceea de multe ori manifesta interes pentru lucruri destinate adultilor, precum produsele de machiaj sau oja.

In magazine exista produse cosmetice concepute special pentru copii, hipoalergenice, oja pe baza de apa, cu care fetitele se pot juca fara probleme. Cu toate acestea, nu toti parintii sunt de acord ca fetele lor sa foloseasca astfel de produse inca de la varsta prescolara, asa ca atunci cand apare dorinta lor in aceasta directie, e important sa o gestionam corect.

Abordeaza situatia cu tact

Psihologii spun ca, desi nu suntem de acord ca fetitele sa se machieze, trebuie sa abordam situatia cu mult tact si sa nu interzicem din start acest lucru. Copiii au o atractie aparte fata de lucrurile interzise si nu vom face decat sa le trezim si mai tare interesul pentru cosmetice. Ce poti face, in schimb?

Arata interes fata de dorinta ei

Chiar daca nu o lasi sa se machieze, fii deschisa la comunicare si vorbeste cu ea despre acest lucru. Incearca sa afli de unde vine dorinta ei, arata-i produse de machiaj din colectia ta, explica-i cum se aplica, dar in acelasi timp fa-o sa inteleaga ca nu sunt destinate pielii copiilor.

Stabileste limite

Daca fiica ta tine neaparat sa experimenteze cu machiajul, stabileste reguli clare in acest sens. Spune-i ca poate folosi produse de machiaj la anumite ocazii, precum carnaval, petreceri tematice sau aniversari. Fa o selectie a produselor pe care ii permiti sa le utilizeze.

Alege produse potrivite pentru ea

Fetitele isi doresc, de obicei, sa aplice ruj si fard de pleoape. Daca o lasi sa le foloseasca, asigura-te ca sunt potrivite pentru pielea ei si ca nu exista riscul sa apara reactii alergice.

Tine cont de context

Poate ca fiica ta a vazut la tine sau la alte fete de varsta ei ca se machiaza si din acest motiv vrea sa incerce si ea. Este important sa comunici cu ea si sa ii spui daca este sau nu potrivit sa se machieze la varsta respectiva.

Fii deschisa la propuneri

Poate ca nu ii dai voie sa foloseasca o gama larga de produse de machiaj acum, dar puteti negocia cu privire la cateva cosmetice pe care sa i le cumperi. Un gloss sau un balsam de buze discret, un sclipici pe care il poate aplica pe pleoape si o oja pe baza de apa, care se indeparteaza atunci cand se spala pe maini, pot fi o varianta rezonabila.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Machiaj Fetite

Articole recomandate

Citeste si despre