O femeie a nascut un bebelus care nu era al ei. Cum este posibil acest lucru

/ / Modificat: 2023-02-05
O femeie a nascut un bebelus care nu era al ei. Cum este posibil acest lucru

Un lucru mai putin obisnuit s-a intamplat in Argentina. O femeie a dat nastere unui copil care nu era al ei.

O femeie din Argentina isi dorea sa aiba un al treila copil. Pentru ca nu a reusit sa il aiba pe cale naturala, aceasta, impreuna cu sotul ei au decis sa apeleze la o clinica de fertilizare in vitro

Cei doi au mers intr-o clinica din San Isidro, Argentina. Aici femeia a urmat tratamentul specific de fertilizare in vitro, insa I s-a implantat un embrion gresit, care nu ii apartinea ei si partenerului acesteia.

Suspiciunile au inceput sa apara dupa nastere, cand primul test de sange a aratat ca grupa si factorul de sange al bebelusului nu se potriveau cu cele ale niciunuia dintre parinti, potrivit presei argentiniene Infobae.

Parintii au apelat apoi la un test AND si s-a confirmat faptul ca bebelusul nu era al ei. Nu a fost vorba de o donare de ovule sau de sperma, prin urmare embrionul implantat trebuia sa fi avut material genetic doar de la parinti.

Acestia au depus apoi o plangere penala pentru inselaciune, fals in declaratii, prejudiciu si suprimarea identitatii. Cu toate acestea, instantele de judecata considera ca nu a existat nicio infractiune in aceste aspecte.

"Fapta este dovedita, dar cu probele adunate nu se poate demonstra ca a existat rautate (vointa deliberata de a comite o infractiune). In ceea ce priveste leziunile, plangerea a ridicat o posibila vatamare a sanatatii copilului pe care nu am putut sa o dovedim", a explicat o sursa judiciara consultata de Infobae. Pana in prezent, cuplul nu a facut apel la aceasta decizie.

Daca parintii nu ar fi observat neconcordanta grupei de sange, probabil ca nu ar fi banuit niciodata. In ceea ce priveste embrionul care le apartinea, li s-a spus ca ar fi trebuit sa fie aruncat, in prealabil.

Cuplul ar putea sa dea in judecata clinica pentru daune, deoarece li s-a atribuit un embrion care nu le apartinea (nu se stie daca un alt cuplu a depus o cerere) si pentru malpraxis, deoarece nu li s-a spus ce s-a intamplat cu propriul embrion, care a fost aruncat fara consimtamantul lor.

Cazul nu are precedent in Argentina, dar s-a mai intamplat in alte parti ale lumii. De exemplu, in Los Angeles, unde un cuplu si-a recuperat fiica biologica dupa ce o clinica i-a implantat din greseala femeii un embrion al unui alt cuplu. Dupa ce au confirmat cu un test genetic ca nu era copilul lor - ca nu semana deloc cu ei - au facut schimb de copii cu cuplul al carui embrion fusese implantat.

Exista si alte circumstante (donare de embrioni, donare de ovule, donare de sperma) in care copilul nu are material genetic comun cu unul sau ambii parinti, dar in acest caz nu a existat niciun consimtamant pentru ca acest lucru sa se intample, ovulele si sperma fiind colectate de la parinti, fara sa fie implicati donatori.

"Dincolo de asta, inteleg surpriza parintilor, dar personal am afirmat intotdeauna ca adevarata paternitate este legata de afectiunea si ingrijirea oferita nou-nascutului si copilului. In cele din urma, daca sunt pregatiti sa iubeasca copilul si sa-l protejeze ca si cum ar fi copilul lor biologic, cel mai important lucru este paternitatea socio-afectiva", a declarat pentru Página 12 expertul Conicet Alberto Kornblihtt, care considera ca "adevaratii copii" nu sunt cei care poarta genele parintilor. Mai exact, afectivitatea este cea care conteaza.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama surogat

Articole recomandate

Citeste si despre