Fructele si legumele pline de pesticide, pe care copilul tau le mananca in fiecare zi

/ / Modificat: 2020-01-27
Fructele si legumele pline de pesticide, pe care copilul tau le mananca in fiecare zi

Mare atentie la fructele si legumele pe care le dai copilului tau sa le manance! In urma unor teste efectuate de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a reiesit ca o persoana care consuma legume sau fructe ingereaza pana la 10 pesticide diferite, potrivit adevarul.ro.

Cartofii si merele, cele mai nocive

Cartoful este leguma cea mai plina de chimicale, iar marul, cel mai nociv fruct, pentru ca cel putin un tip de pesticide a fost gasit in 98% din mostrele testate.

Printre cele mai nesigure alimente pentru consum se mai afla si capsunele, nectarinele, piersicile, telina, strugurii, ciresele, spanacul, ardeiul gras, rosiile si castravetii.

Cele mai bune fructe si legume

La polul opus, alimentele care contin mai putine pesticide sunt: avocado, porumbul, ananasul, varza, mazarea, ceapa, sparanghelul, mango, papaya, kiwi, vinetele si pepenele.

Spre exemplu, in general, strugurii, rosiile si lamaile contin intre doua si sapte pesticide diferite, iar merele, intre doua si sase.

Sfaturi de la autoritati

In aceasta situatie, ANSVSA recomanda respectarea mai multor reguli pentru a scadea cantitatea de pesticide ingerata.

  • - fructele si legumele sa fie spalate bine cu apa calduta, iar acolo unde este cazul, acestea trebuie curatate de coaja.
  • - evitatarea consumul de fructe si legume cultivate in extrasezon, pentru ca atunci se folosesc cele mai multe substante chimice. 

Rosiile, piersicile, merele, perele etc. trebuie spalate foarte biner, timp de cel putin trei minute, dupa care sa fie lasate intr-un vas cu apa in care este adaugat putin bicarbonat de sodiu. Acesta ajuta la eliminarea unor pesticide. 

Ce este imazalilul

Cel mai des, fructele si legumele contin imazalil, un pesticid periculos pentru sanatate.Imazalil (E233) este pesticidul cacerigen care acopera coaja citricelor, conform Asociatiei InfoCons. Acest pesticid este o substanta autorizata in 24 de state membre, inclusiv in Romania, incepand de la 1 ianuarie 2012, pana la 31 decembrie 2021, iar limita maxima admisa este 5 mg/kg, la citrice.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fructe Legume

Articole recomandate

Citeste si despre