Cum le vorbim copiilor despre razboi. Informatiile pe care ar trebuie sa le stie in functie de varsta

/ / Modificat: 2022-02-25
Cum le vorbim copiilor despre razboi. Informatiile pe care ar trebuie sa le stie in functie de varsta

 În timp ce adulții se confruntă cu veștile copleșitoare din Ucraina, care a fost atacata de rusi, si copiii poti fi afectati de aceste vesti infricosatoare. 

Este firesc să vrei să îi protejezi pe copii de toate aceste lucruri, dar părinții trebuie să fie pregătiți să vorbească cu copiii lor despre război. 

Dr. Deborah Gilboa, expert în parenting, spune că majoritatea părinților nu trebuie să vorbească cu copiii mici despre asta decât dacă aceștia o cer - sau dacă au un membru al familiei sau un prieten lucreaza în armată.

"Este mai bine sa le explicam despre razboi copiilor cu varsta de 8 ani sau mai mari", a declarat expertul în parenting pentru TODAY Parents. 

Ea a spus că părinții trebuie să rezolve câteva lucruri înainte de a discuta cu copiii lor.

"Dă-ți seama ce vrei ca ei să învețe. Care este singurul mesaj pe care vreți să îl transmiteți împreună cu orice fapte", a spus ea.

Preșcolar până la vârsta de 8 ani

Pentru copiii mai mici, Gilboa a recomandat să le ofere informații factuale cu o valoare personală. Acestea ar trebui să fie scurte și clare. Mesajele ar putea include: "Există un război departe. Suntem în siguranță, dar este un lucru important".

"Dacă vă pun o întrebare suplimentară, spuneți răspunsul simplu și întăriți", a spus ea.

Astfel, dacă un copil întreabă: "De ce se luptă?", părinții pot spune: "Se luptă pentru cine ar trebui să fie la conducere, dar este departe de aici".

Este esențial pentru părinți să își liniștească copiii și să mențină un dialog deschis.

Vârsta de la 8 la 10 ani

Din nou, Gilboa i-a îndemnat pe părinți să păstreze mesajul simplu și să împărtășească o lecție despre ceea ce este important pentru familia lor.

Atunci când copiii își surprind părinții cu întrebări despre război, este în regulă dacă nu sunt pregătiți să le adreseze. Ei trebuie să recunoască acest lucru și să revină asupra lui mai târziu. 

"Oferă-ți spațiu de respirație pentru a decide care este lecția", a explicat ea.

Școala gimnazială

Părinții ar trebui să înceapă prin a-și întreba copiii de gimnaziu ce știu despre război. Apoi pot răspunde la întrebările specifice ale copiilor lor.

"Tindem să presupunem că copiii noștri simt într-un anumit fel și ne înșelăm de multe ori", a spus ea. 

Punerea de întrebări permite, de asemenea, părinților să își îndemne copiii spre fapte.

"Putem corecta orice concepție greșită", a spus Gilboa.

Dacă părinții nu știu răspunsul la ceva, ar trebui să caute împreună cu copiii lor. Acest lucru oferă avantajul suplimentar de a le arăta copiilor unde să găsească informații de încredere și cum să gândească critic cu privire la surse.

"Când îi privești cum învață, ai ocazia să faci parte din proces și din conversație", a explicat ea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre