Adultii care lovesc sau umilesc copiii in gradinite si scoli risca sa ajunga dupa gratii. Ce presupune legea intrata in vigoare

/ / Modificat: 2024-05-09
Adultii care lovesc sau umilesc copiii in gradinite si scoli risca sa ajunga dupa gratii. Ce presupune legea intrata in vigoare

In Romania inca au loc numeroase abuzuri in gradinite si scoli. In urma cu aproape 3 luni, o educatoare de la o gradinita privata din Popesti Leordeni a fost inregistrata in timp ce urla si ameninta copiii. Anul trecut, un copil de 3 ani a fost lovit de o educatoare la o gradinita din Alexandria. In acelasi an, o educatoare din Pitesti, care era anchetata de Inspectoratul Scolar pentru ca a fost agresiva cu copiii, continua sa predea.

Acestea sunt doar cateva cazuri revoltatoare care s-au petrecut in ultimii ani, in unitatile de invatamant din tara. Dintre acestea, doar o parte ajung in instanta. Din fericire, apare in sfarsit o completare a legii pentru protectia copilului, care interzice pedepsele corporale si umilirea celor mici! Pe viitor, cei care vor abuza inclusiv emotional copiii in unitatile de invatamant risca inchisoarea.

Noua lege, abia intrata in vigoare, sanctioneaza in premiera si abuzul fizic si pe cel psihologic.

Articolul care completeaza Legea 272 privind protectia si drepturile copilului interzice explicit pedepsele corporale si orice tratament degradant aplicat copilului, in institutiile de educatie. Pentru un copil de cresa, nu inseamna numai sa nu fie batut, ci si sa nu fie lasat cu pantalonasii uzi si scutecul murdar, in ideea ca o sa ceara la olita… sa nu fie lasat in patut, cu ochii pe pereti, daca nu mai doarme la pranz, ori sa ramana flamand pana e luat seara de parinti, pentru ca educatoarele nu vor sa mai deranjeze sala, cu gustarea de dupa amiaza. Astfel de practici inca exista in unele gradinite si crese din tara.

Pe viitor, un angajat care umileste copilul nu risca doar desfacerea contractului de munca, ci si pedepse cu inchisoarea.

„Ofera un cadru legislativ adecvat care sa permita sa se ia masuri impotriva unor astfel de persoane. Din punct de vedere legal, se incadreaza la rele tratamente aplicate minorului, dar pana la a ajunge acolo da posibilitatea persoanelor care sesizeaza abuzuri in scoli si gradinite sa faca sesizare la directia de protectia copilului.”, a declarat Andreea Saveli, avocat, potrivit stirileprotv.ro.

  • Surse: stirileprotv.ro, stiripesurse.ro
  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre