Bani in plus pentru copiii romani, dupa implinirea varstei de 14 ani

/ / Modificat: 2022-12-03
Bani in plus pentru copiii romani, dupa implinirea varstei de 14 ani

Un proiect de lege care prevede suplimentarea veniturilor pentru copiii romani dupa implinirea varstei de 14 ani se afla in dezbatere la Senatul Romaniei. Proiectul initiat de parlamentari USR stabileste si conditiile in care adolescentii mai mari de 14 ani pot primi vouchere anuale, care vor avea o destinatie clar definita.

Ce valoare si ce utilitate vor avea voucherele pentru copii

Proiectul de act normativ prevede ca, incepand cu implinirea varstei de 14 ani, persoanele cu domiciliul in Romania pot aplica pentru primirea unui voucher in valoare de 200 de lei. Valoarea acestuia va putea fi actualizata anual cu rata inflatiei, prin hotarare de Guvern. Voucherele vor fi acordate pe suport electronic, la cererea beneficiarului sau a reprezentantului sau legal, de catre primaria de domiciliu. Destinatia voucherelor este stipulata clar in proiectul de lege: pentru cursuri de prim-ajutor de baza!

Cursurile de prim-ajutor vor avea o duata de minimum 3 ore si vor include elemente de suport vital de baza. Copiii care urmeaza cursurile vor invata sa recunoasca un stop cardiac, un accident vascular cerebral, un episod de epilepsie. Vor invata sa efectueze corect manevre de compresiune toracica, ventilatie artificiala sau sa foloseasca un defibrilator semiautomat extern.

Daca cererile pot fi depuse la primariile de resedinta incepand cu implinirea varstei de 14 ani, nu inseamna ca proiectul de lege vizeaza doar copiii. In program se vor putea inscrie toti cetatenii cu varsta de cel putin 14 ani care au domiciliul in Romania.

Scopul actului normativeste cresterea gradului de constientizare si formare in oferirea primului-ajutor si ce pot salva vieti, in contextul in care, potrivit Programului National „Romania in siguranta”, 70.000 de romani mor anual pentru ca nu primesc la timp primul-ajutor. Tot statisticle arta ca 80% dintre romani nu stiu sa acorde primul-ajutor, in caz de urgenta.

FOTO: Pixabay/Surprising_Shots

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bani de la stat Bani copii

Articole recomandate

Citeste si despre