Mamele vor primi 2000 de lei de la stat. Ce conditii trebuie sa indeplineasca pentru a primi banii

/ / Modificat: 2024-01-17
Mamele vor primi 2000 de lei de la stat. Ce conditii trebuie sa indeplineasca pentru a primi banii

Mamele din Romania vor primi 2000 de lei de stat, potrivit unui proiect de ordonanta al Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene, masura de sprijin se va aplica si in perioada 2024 – 2027.

Conform proiectului OUG, sprijinul financiar va fi acordat sub forma de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-nascuti pentru categoriile de cupluri mama – nou-nascut defavorizate”.

Banii vor fi platit intr-o singura transa pentru fiecare nou-nascut in scopul achizitionarii de produse pentru ingrijire. 

Ce prevede viitorul act normativ si cine va beneficia de sprijin: 

Potrivit viitorului act normativ, persoanele care pot beneficia de acest ajutor financiar sunt:

  • mamele care nasc incepand cu anul 2024 si carora le este stabilit, prin dispozitie scrisa a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune;
  • mamele cu dizabilitati care nasc incepand cu anul 2024;
  • mamele care nasc incepand cu anul 2024 si aflate temporar in situatii critice de viata, respectiv sunt victime ale calamitatilor, ale violentei domestice, persoane dependente si/ sau care se afla in situatii deosebite de vulnerabilitate sau aflate in alte situatii de risc, stabilite printr-o ancheta sociala sau pe baza unui referat de ancheta sociala intocmit de autoritatile din domeniul asistentei sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui tert;
  • mamele care nasc incepand cu anul 2024, care nu detin acte de identitate si care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile;
  • mamele minore care nasc incepand cu anul 2024;
  • mamele care nasc incepand cu anul 2024, cetateni straini sau apatrizi proveniti din zone de conflict.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca mamele?

Mamele care se vor incadra pentru acordarea acestui sprijin financiar trebuie sa nu depaseasca termenul de trei luni de la nasterea copilului. Banii vor putea fi folositi exclusiv pentru trusoul nou-nascutului, putand fi achizitionate produse precum produse pentru toaleta nou-nascutului, articole de vestimentatie pentru nou-nascut, articole sanitare si medicale pentru cuplul mama – nou-nascut.

Masura de sprijin se aplica timp de patru ani, adica implementarea acesteia se deruleaza in perioada 2024 – 2027, potrivit avocat.net. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mame Bani de la stat

Articole recomandate

Citeste si despre