Sprijin financiar de 300 de lei pe luna pentru elevi de liceu si 330 de lei pe luna pentru studenti!

/ / Modificat: 2024-03-29
Sprijin financiar de 300 de lei pe luna pentru elevi de liceu si 330 de lei pe luna pentru studenti!

Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educatie si Ocupare (PEO), si in parteneriat cu Ministerul Educatiei, lanseaza apelurile pentru programul „Primul student din familie”.

In cadrul apelurilor de tip competitiv vor fi finantate proiecte care urmaresc crearea unui cadru care sa asigure acces egal la studii universitare de calitate, pentru orice tanar, indiferent de mediul socio-economic din care provine, fara nicio forma de discriminare, si care in acelasi timp sa sprijine prevenirea si combaterea abandonului universitar.

Asadar, din fondurile europene vor fi finantate subventii pentru elevii de liceu din clasele a XI-a, a XII-a si a XIII-a in valoare de 300 de lei/ luna pentru o perioada de min. 12 luni si max. 21 luni. Pentru studenti, vor fi finantate subventii in valoare de 330 lei/luna, pe o perioada de min. 12 luni si max. 24 luni.

Subventiile pentru elevi si studenti nu vor fi achitate in timpul vacantei de vara!

Liceele si Universitatile pot depune proiecte pana pe 31 mai 2024

Proiectele din cadrul apelurilor PEO pot fi depuse de:

  • institutii de invatamant superior de stat si particulare;
  • unitati de invatamant preuniversitar de stat, in parteneriat cu institutii de invatamant superior de stat si particulare.

Cererile de finantare pot fi depuse in sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+, in perioada 28 martie 2024 – 31 mai 2024.

Subventiile vor fi acordate elevilor/studentilor din grupul tinta al proiectelor depuse de institutiile de invatamant, proiecte care vor fi finantate in cadrul apelului. Modalitatea de acordare a subventiilor va fi stabilita de fiecare institutie de invatamant.

Grupul tinta eligibil reprezentat de elevi:

  • a) elevi care provin din familii cu nivel educational al parintilor scazut (ai caror parinti nu au obtinut o diploma de studii universitare, care pot avea frati/surori care sunt deja studenti la universitate / au absolvit deja o universitate);
  • b) elevi care indeplinesc conditiile de acordare a burselor sociale conform prevederilor art.10 alin. (1) lit. a)-f) din OME nr. 6238 / 2023 privind aprobarea Metodologiei cadru din 8 septembrie 2023.
  • c) elevi de etnie roma.

Grupul tinta eligibil reprezentat de studenti:

Studenti care nu detin deja o diploma de licenta si se incadreaza intr-una din urmatoarele categorii:

  • a) studenti cu nivel educational al parintilor scazut (ai caror parinti nu au obtinut o diploma de studii universitare, care pot avea frati/surori care sunt deja studenti la universitate / au absolvit deja o universitate);
  • b) studenti care indeplinesc conditiile de acordare a burselor sociale conform prevederilor art. 10 alin. (9) lit. a) – c) din OME nr. 6.463/2023 privind aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor si a altor forme de sprijin financiar de la bugetul de stat pentru studentii si cursantii din invatamantul superior de stat, invatamant cu frecventa;
  • c) studenti de etnie roma”, conform ghidului.

Surse: mfe.gov.ro, edupedu.ro
Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bani elevi Bani de la stat

Articole recomandate

Citeste si despre