Romanii nu stiu sa fie parinti occidentali


In premiera pentru tara noastra, a fost lansat studiul UNICEF "Cunostinte, atitudini si practici parentale in Romania". Un studiu menit sa arate nivelul exact al modului in care este crescut "viitorul patriei". Potrivit cercetarii, situatia este de-a dreptul dramatica. Doar ca noi nu o constientizam. O avalansa de cifre vine sa demonstreze cat de prosti suntem noi, romanii, ca parinti, cate abuzuri comitem si cum nu stim noi sa ii lasam pe mostenitorii nostri sa se dezvolte intr-un mod adecvat, occidental. O imagine a unei tari din lumea a treia, in ciuda apartenentei noastre la NATO si, in curand, la UE.


"Pedepsele fizice sunt in continuare foarte utilizate ca metode de disciplinare, bataia, palmuirea, trasul de urechi, de par sau zgaltairea reprezentand aproape doua treimi din totalul sanctiunilor aplicate de parinti copiilor prescolari, potrivit unui studiu realizat cu sprijinul UNICEF si prezentat ieri.

Un lucru alarmant care a reiesit in urma studiului este ca pedepsele fizice sunt in continuare foarte utilizate ca metode de disciplinare", noteaza Ziua referitor la Ignoranta parintilor din Romania.

Si Evenimentul Zilei scrie despre aceasta Educatie cu pumnul. "Nu doar «tratamentul fizic» este folosit in corijarea erorilor facute de cei mici, ci si cel verbal. «Abuzul psihic este si el foarte frecvent, concretizat prin ridicarea tonului, tipat, vorbe grele adresate copilului, injurii», explica Martha Iliescu. Potrivit datelor din studiu, peste 90% dintre parinti aplica aceasta metoda educationala. «Totusi, majoritatea aspectelor pe care parintii le considera prioritare sunt cele legate de partea fizica a dezvoltarii copilului - hrana, sanatatea, igiena. in schimb, sunt foarte deficitari la capitolul comunicare», concluzioneaza presedintele fundatiei «Copiii nostri»".

Bataia - principala metoda de educare a copiilor prescolari avertizeaza Gandul. si il citeaza pe Pierre Poupard, reprezentant UNICEF, care "a spus, cu ocazia lansarii studiului, ca in ultimele decenii serviciile sau informatiile necesare dezvoltarii competentelor parentale in Romania au fost neglijate, iar parintii au nevoie de sprijin in acest sens. Una dintre recomandarile cercetarii «Cunostinte, atitudini si practici parentale in Romania» este ca in nomenclatorul de profesii sa fie prevazuti si formatorii pentru parinti, iar curriculla din ultimii ani de gimnaziu ar trebui sa cuprinda ore care sa-i invete pe elevi cum sa se comporte cu bebelusii".

Parintii romani fac educatie cu bata, este concluzia pe care o trage Adevarul. "Pentru parintii din Romania, bataia ramane cea mai folosita metoda de a-si disciplina copiii. De la tipete si injuraturi pana la palme si batai crunte, in peste 90 la suta din familii se aplica pedepse. Doua treimi din acestea sunt fizice, iar comunicarea in relatia cu copilul este aproape inexistenta. Majoritatea parintilor au afirmat ca «trag o palma» copilului fara sa-si dea seama sau ca nu considera ca palmuirea este un abuz fizic asupra copilului, arata studiul UNICEF «Cunostinte, atitudini si practici parentale in Romania», primul de acest gen la noi in tara".

Asadar, parintii din Romania sunt ignoranti si violenti, dupa criteriile occidentale. As adauga, dupa canoanele pe care Vestul de multe ori le aplica in Est, dar uita sa le impuna si la el acasa. De pilda, spune studiul ca numarul familiilor in care partenerii traiesc fara acte este in crestere. Dar aceasta „moda” este importata, nu neaosa. Importata tocmai de la cei care acum ne reproseaza o situatie nerezolvata nici la ei. Ca si alegerea la intamplare a partenerului de viata, care a dus la cresterea semnificativa a divorturilor.

Nu poti sustine violenta. Este normal sa o condamni, mai ales cand victime ii cad niste fiinte fara aparare. Evident ca, in acest sens, trebuie luate masuri. Se vor lua? Cine va face acest lucru? Statul proaspat incorporat in "umana" Uniune Europeana? Sa fim seriosi. Au venit occidentalii timp de 17 ani, ne-au batut obrazul cu aurolacii nostri si care a fost rezultatul? Copiii strazii au acum copii. Cu o mana ii leagana, cu alta duc punga la nas. Asta s-a ales dupa toate predicile. Iar cand cei de "dincolo" au venit aici sa ne dea exemplu cum trebuie sa facem, au inregistrat esec peste esec. Au vazut ca nu se poate. Prea multe si prea complexe sunt problemele Romaniei de astazi.

Nu avem cum sa ne miram ca exista violenta in familie. Dar nici nu avem cum sa inchidem ochii si sa nu recunoastem ca ea nu este determinata numai de ignoranta si de lipsa de educatie, ci si de starea materiala precara a multor familii. Cei care au intocmit studiul au uitat sa ne spuna, cinstit, cat este alocatia pentru un copil in tarile lor, ce facilitati au tinerii parinti etc. Ne-au aratat cu degetul si ne-au lasat sa traim mai departe in mica noastra lume a violentei. si saraciei. Ne-au lasat crucindu-ne ca am supravietuit pana acum in ignoranta noastra. Pentru ca, spune studiul, practica infasatului, care dauneaza dezvoltarii fizice si psihice a copilului, metoda la care tarile dezvoltate au renuntat de mult, este prezenta la noi in proportie de 65 la suta. Daca nu stiati, iata ca a fost gasita si cauza relelor. Nu statul care nu misca un deget pentru a incuraja tinerele familii, ci faptul ca toti suntem niste "infasati". Suntem vinovati ca, pe vremea noastra, nu se gasea pampers. Acum se gasesc, dar cum sa isi permita omul de la tara, care se zbate in mizerie, avand mancare, dar nu si bani, sa cumpere pentru copilul lui scutece igienice? La aceste probleme, studiul nu raspunde. Nu fac parte din obiectul lui.

ANTENA 3

26 iulie 2006

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul