Zambetul unui bebelus vindecat, simbolul sperantei in lupta cu COVID-19

/ / Modificat: 2020-03-31
Zambetul unui bebelus vindecat, simbolul sperantei in lupta cu COVID-19

Coronavirusul nu imbolnaveste doar plamanii oamenilor, ci i-a aruncat in izolare, prin masurile de distantare sociala necesare pentru a limita raspandirea bolii. Pe langa pandemie si riscurile despre care ni se vorbeste oamenii au de gestionat anxietatea, nevoia de a iesi, de a socializa, dar si teama legata de ce va veni dupa criza COVID-19. In avalansa de informatii despre coronavirus, numar de persoane infectate, numar de morti la nivel mondial si in cele mai afectate tari, fotografia acestui bebelus a devenit virala.

El este Leonardo. Are aproape 2 luni si, in ciuda fragilitatii sale, a invins coronavirusul intr-un spital din nordul Italiei, principalul focar al Europei, atat de puternic lovit de efectele pandemiei. Leonardo a devenit simbolul sperantei in lupta cu COVID-19 datorita povestii sale si a surasului care sfideaza pur si simplu boala.

Micutul a supravietuit luptei de pe patul de spital si acum s-a intors acasa, in bratele parintilor sai. Primarul din localitatea sa natala, Corbetta, l-a facut vedeta: chipul lui Leonardo a devenit "chipul minunat al sperantei" in lupta cu COVID-19.

"Azi avem un motiv sa zambim si sa fim fericiti, sa simtim ca suntem parte a unei comunitati. Azi ne uitam la chipul minunat al sperantei. Corbetta ii ureaza bun venit acasa micutului Leonardo, care tocmai a fost externat dupa ce a invins COVID-19. Multumim mult, Leo, si multumim parintilor tai ca nu au renuntat. Ati adus vara in inimile locuitorilor din Corbetta! Forza Corbetta!", a scris primarul Marco Ballarini pe Facebook.

Parintii lui Leonardo respira in sfarsit usurati dupa ce si-au vazut micutul acasa. "Am fost foarte ingrijorata. Imi era teama mai ales noaptea. Nu doresc asa ceva niciunei mame", a povestit mama baietelului.

Leonardo a inceput sa dea primele semne de infectie la scurt timp dupa ce s-a aflat ca un coleg de serviciu al tatalui sau fusese diagnosticat cu coronavirus. Primele simptome au fost temperatura ridicata si un ritm cardiac mai alert, moment in care parintii au cerut ajutorul medicilor.

Complicatiile coronavirusului la copii

Din toate informatiile, riscurile de complicatii la copiii cu coronavirus sunt destul de mici, insa nu inexistente. Marti s-a inregistrat si primul deces al unui sugar infectat cu coronavirus, intr-un spital din Chicago, insa tot ce se stie despre acest caz este ca micutul nu implinise inca varsta de un an.

Un studiu realizat pe mai mult de 2000 de copii din China depistati pozitiv la SARS-CoV-2 sau suspecti de infectare a aratat, recent, ca bebelusii si prescolarii sunt in categoria de risc pentru forme severe de Covid-19. Dintre copiii studiati, 125, aproximativ 6%, s-au imbolnavit grav, iar un baiat de 14 ani confirmat cu coronavirus a murit. Aproximativ jumatate dintre subiecti au prezentat simptome usoare: febra, stare de oboseala, nas infundat, greata sau diaree.

Dintre copiii care au dezvoltat forme severe ale bolii Covid-19, 13 au ajuns in stare critica, iar plamanii si alte organe au fost la un pas sa cedeze. Ceilalti au ajuns in stare grava, cu probleme respiratorii serioase.

Peste 60% dintre cei 125 de copii care au dezvoltat forme severe sau critice ale bolii aveau varste mai mici de 5 ani, potrivit studiului. 40 dintre ei erau bebelusi, cu varste sub un an.

Taguri Coronavirus Coronavirus copii Bebelus coronavirus Covid - 19

Articole recomandate

Citeste si despre