Vaccinarea anti-HPV se extinde. Pana la ce varsta va fi gratuita imunizarea fetelor

/ / Modificat: 2021-09-04
Vaccinarea anti-HPV se extinde. Pana la ce varsta va fi gratuita imunizarea fetelor

Ioana Mihaila, ministrul Sanatatii, a anuntat ca vaccinarea gratuita anti-HPV se extinde pana la varsta de 18 ani. Campania de vaccinare impotriva HPV se adresa, pana acum, doar fetelor din grupa de varsta 11-14 ani.

De asemenea, vaccinarea impotriva HPV ar putea fi extinsa, intr-o etapa ulterioara, si la baieti.

Romania este tara din Uniunea Europeana cu cea mai mare incidenta si mortalitate cauzata de cancerul de col uterin, provocat in proportie de 99% de infectia cu HPV.

"Vaccinarea anti-HPV este cea mai buna metoda de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea am extins categoria de varsta astfel incat mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV sa beneficieze de vaccin gratuit. In plus, pentru fetele de peste 14 ani este o ocazie sa recupereze schema de vaccinare la care nu au avut acces la momentul potrivit", a declarat ministrul Ioana Mihaila, conform unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.

Decizia de extindere a grupei de varsta a avut in vedere recomandarile comisiilor de Epidemiologie si de Oncologie din Ministerul Sanatatii, precum si ale Institutului National de Sanatate Publica.

Vaccinarea anti-HPV se realizeaza la persoanele eligibile pe baza solicitarilor parintilor/ reprezentantilor legali, care transmit cererile catre medicii de familie. Cererile sunt centralizate in ordinea cronologica a datei de inregistrare, iar trimestrial se solicita directiei de sanatate publica teritoriale numarul de doze de vaccin necesare.

Taguri Vaccinare copii Imunizare copil

Articole recomandate

Citeste si despre