Medicul pediatru Irina Costache: "Valul trei este valul copiilor"

/ / Modificat: 2021-03-02
Medicul pediatru Irina Costache:

Medicii atrag atentia ca Romania se va confrunta cu un val trei al pandemiei de coronavirus. Acesta va afecta in special tinerii si copiii, avertizeaza specialistii.

Medicul infectionist Adrian Marinescu spune ca numarul pacientilor infectati cu noul coronavirus, cu forme medii si severe, a crescut simtitor in ultimele zile.

”As trage un semnal de alarma pentru ce va urma, sunt putine locuri de internare si probabil aceste cresteri, in viitorul apropiat, inseamna destul de multe probleme pentru spitalele suport COVID-19!

Formele medii si severe de COVID-19 au inceput sa creasca. Ne intoarcem la situatiile de dinainte, cand nu aveam locuri de internare pe seara sau noaptea. As trage un semnal de alarma pentru ce va urma, sunt putine locuri de internare si probabil aceste cresteri, in viitorul apropiat, inseamna destul de multe probleme pentru spitalele suport COVID-19", a precizat medicul Adrian Marinescu, luni, la Antena 3.

Tulpina britanica afecteaza mai mult tinerii

"Vorbim aici de tulpina din Marea Britanie, care reprezinta un procent important pentru Romania, nu este predominanta, dar nici departe nu e. Aceasta tulpina merge catre tineri si cei mici, care vor face forme simptomatice medii si severe. Deocamdata este in curs de evaluare. Nu as spune ca pacientii nostri tineri fac forme severe, dar totusi numarul lor a crescut. Probabil, in viitorul apropiat, se va vedea mai bine.", a mai spus medicul infectionist.

Dr. Beatrice Mahler: Numarul tinerilor internati cu forme grave de coronavirus a crescut!

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Bucuresti, avertizeaza ca numarul pacientilor tineri internati la ATI a crescut ingrijorator.

„La Institutul Marius Nasta lucrurile s-au schimbat intr-un mod negativ, as putea spune, in ultimele trei zile. Numarul de internari de pacienti cu forme severe, mult mai tineri decat perioada noiembrie-decembrie, pacienti care ajung cu saturatii scazute la spital, este mare. Suntem aproape la numarul complet de paturi ocupate. In acest moment sunt trei paturi libere in sectie si un singur pat in Terapie Intensiva, in conditiile in care de ieri s-a deschis si unitatea mobila”, a declarat duminica, la Digi24, managerul Institutului Marius Nasta.

Pe de alta parte, medicul Radu Tincu avertizeaza asupra faptului ca valul trei in Romania va afecta populatia tanara, care nu a fost imunizata.

”Cred ca va fi un al treilea val diferit fata de cele din 2020, pentru ca atunci aveam toata populatia expusa riscului. In acest moment, grupele vulnerabile sunt oarecum securizate prin vaccin. Cred ca vom avea un numar de cazuri in crestere la populatia tanara, care inca nu a fost imunizata.

Avem o noua varianta virala, varianta britanica, care in mod sigur circula in Romania intracomunitar, o varianta virala cu o transmisibilitate mult mai ridicata.

Anticipez ca va fi o accelerare a transmiterii in randul comunitatilor de persoane tinere si acest lucru nu va avea un impact asa mare cum a fost in septembrie-octombrie anul trecut asupra sistemului de terapie intensiva.

Sigur ca, odata ce numarul de persoane tinere imbolnavite de COVID va creste si vom avea mii de persoane diagnosticate pozitiv, va exista si un procent redus de oameni care vor dezvolta si forme severe”, a declarat medicul Radu Tincu.

Medicul pediatru Irina Costache: "Valul trei este valul copiilor"

"Valul 3 nu respecta nimic din ce am avut in cabinet pana acum. Valul trei e valul copiilor, probabil pentru ca mutatiile virusului nu au mai protejat copiii. Da, pana acum miraculos, copiii, chiar si cei de cresa si gradinita, fara masca, nu luau boala, decat daca adultii din jur nu purtau masca.

In ultimele 10 zile am diagnosticat in jur de 5 familii pozitivate cu certitudine de la copiii contacti direct cu altii din gradinita sau cresa. Multi dintre pacientii mei au avut copiii in colectivitate si in valul 2 (noiembrie - decembrie) si nu am avut niciodata aceasta situatie. Ce e mai suparator este ca o parte din adulti sunt deja vaccinati si simptomatici. (cea mai mare distanta de doza 2 la un parinte pozitivat de la copil este de 17 zile)", a scris medicul intr-o postare pe Facebook.

Copii cu Covid-19

Taguri Coronavirus copii

Articole recomandate

Citeste si despre