Boala care a afectat multi copii in perioada pandemiei. Avertismentul medicilor

/ / Modificat: 2021-09-05
Boala care a afectat multi copii in perioada pandemiei. Avertismentul medicilor

Medicii atrag atentia ca in perioada pandemiei a crescut enorm riscul obezitatii. Potrivit unor studii internationale, in perioada in care copiii au stat acasa s-a constatat un trend de creste a numarului de copii supraponderali. Situatia este ingrijoratoare si in Romania, iar medicii pediatri spun ca rata obezitatii s-a dublat in ultimii 10 ani. 

Un studiu realizat de Kaiser Permanente Southern California Department of Research & Evaluation, care a analizat greutatea a 200.000 de copii in 2020 fata de 2019, a descoperit ca acestia s-au ingrasat in perioada pandemiei, in special cei cu varsta intre 5 si 11 ani. In mod concret, studiul arata ca in 2020 numarul persoanelor supraponderale si obeze din grupul tinta a crescut cu 9%. 

„Mai mult de jumatate dintre adolescentii obezi vor ramane adulti obezi” Dr. Mihai Craiu, medic primar cu specializarea in pediatrie la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Bucuresti, a explicat ca in cadrul institutului au realizat un studiu simplu: au cantarit toti copiii care s-au prezentat, indiferent de afectiunea pe care au avut-o.

„Problema este ca, avand un «rucsac» mult mai mare de la o varsta precoce, impactul e semnificativ mai mare asupra organismului, care nu e pregatit complet: nici sistemul cardiovascular, nici in ceea ce priveste ligamentele sau articulatiile. Mai mult de jumatate dintre adolescentii obezi vor ramane adulti obezi. Daca ii lasam pe ei sa slabeasca cu tot felul de cure, cand ajung adulti, este prea tarziu. Doar jumatate mai pot scapa de excesul ponderal. Vor fi tineri mult mai bolnavi decat cu o generatie in urma”, a subliniat dr. Mihai Craiu. 

Taguri Pandemie coronavirus Simptome boli copii

Articole recomandate

Citeste si despre