SCENARII pentru inceperea anului scolar 2020-2021. Cand se pot INCHIDE din nou scolile - DOCUMENT

/ / Modificat: 2020-08-19
SCENARII pentru inceperea anului scolar 2020-2021. Cand se pot INCHIDE din nou scolile - DOCUMENT

Masca de protectie va fi obligatorie pentru toti elevii din invatamantul primar, gimnazial si liceal, dar si pentru personalul didactic si nedidactic, pe toata durata prezentei in institutia de invatamant. Conditiile in care elevii vor incepe cursurile pe 14 septembrie vor fi decise cu doar cateva zile inainte, pentru fiecare unitate de invatamant in parte, in functie de contextul epidemiologic si de infrastructura si resursele disponibile pentru asigurarea masurilor de preventie.

Anul scolar 2020-2021 va incepe in septembrie in baza unor principii generale ce vor trebui sa fie respectate de elevi, profesori si toti angajatii institutiilor de invatamant. Proiectul de ordin ce contine masurile pentru inceperea anului scolar 2020-2021 in conditii de siguranta in contextul pandemiei SARS-CoV-2 a fost publicat marti noaptea si include, pe langa norme sanitare si de protectie, si mai multe scenarii privind desfasurarea cursurilor, prezenta copiilor la scoala, participarea la cursuri online si suspendarea partiala sau totala a activitatii in unitatile de invatamant, in anumite conditii.

Pe langa purtarea obligatorie a mastii de protectie in spatii inchise, atat in timpul cursurilor, cat si in recreatii, proiectul contine o serie de reguli precum:

- igiena riguroasa a mainilor

- realizarea curateniei si dezinfectiei in unitatile de invatamant

- separarea si limitarea contactului intre elevi din clase diferite

- neparticiparea la cursuri a prescolarilor / elevilor ce prezinta febra sau simptome caracteristice pentru infectia cu Sars-Cov-2 (tuse, dificultati la respiratie, pierderea gustului si a mirosului) ori care au cazuri cu simptome in familie

- evitarea schimbarii salii de clasa de catre elevi pe parcursul unei zile

- asigurarea unei distante de cel putin un metru intre banci sau montarea unor separatoare, acolo unde distantarea nu este posibila

- pastrarea aceluiasi loc in banca pentru fiecare elev

- informarea permanenta a personalului, elevilor si parintilor cu privire la masurile de protectie.

Scenarii posibile pentru desfasurarea cursurilor

Proiectul de ordin de ministru include trei scenarii pe care autoritatile implicate in gestionarea prevenirii imbolnavirilor le pot pune in aplicare. Scenariul pentru inceperea cursurilor la 14 septembrie, precum si ulterior, va fi ales in functie de situatia epidemiologica generala, de particularitatile regionale si de infrastructura si de resursele umane ale fiecarei unitati de invatamant in parte.

Scenariul 1 prevede participarea zilnica a tuturor prescolarilor si elevilor in unitatile de invatamant, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie

Scenariul 2 include:

- participarea zilnica a tuturor prescolarilor si elevilor din invatamantul primar, a elevilor din clasele a VIII-a si a XII-a, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor

- revenirea partiala la cursuri, prin rotatie de 1-2 saptamani, a elevilor din celelalte clase de gimnaziu si liceu

Scenariul 3 presupune participarea tuturor prescolarilor si elevilor la activitati/lectii online.

Cand se decide cum incepe scoala

Hotararea privind scenariul pentru inceperea cursurilor in anul scolar 2020-2021 va fi luata cel tarziu pe 10 septembrie, pentru fiecare unitate de invatamant, in functie de situatia epidemiologica la data de 7 septembrie si de infrastructura si resursele existente in fiecare scoala.

Criteriul epidemiologic luat in calcul la alegerea unuia dintre cele trei scenarii este rata incidentei cumulate (numarul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori). Astfel pot aparea urmatoarele situatii:

- la o rata a incidentei cumulate sub 1/1000 locuitori se poate opta intre scenariul 1 sau scenariul 2, in functie de infrastructura si resursele fiecarei unitati de invatamant

- la o rata a incidentei cumulate de 1-3/1000 de locuitori se aplica scenariul 2 pentru toate unitatile de invatamant dintr-o localitate

- la o rata a incidentei peste limita de alerta de 3/1000 locuitori, in urma unei analize a DSP, CJSU / CMBSU pot decide trecerea in scenariul 3, cu unitati de invatamant inchise temporar si cursuri desfasurte online. In lipsa unei astfel de decizii oficiale, unitatile vor functiona in scenariul 2.

Scenariul de functionare a unitatilor de invatamant se actualizeaza saptamanal sau de cate ori este nevoie pe parcursul anului scolar.

In ce conditii se suspenda cursurile in unitatile de invatamant

Proiectul de ordin de ministru include si un set de Criterii de suspendare a cursurilor scolare. Acestea se aplica in cazul in care intr-o clasa sau intr-o scoala sunt confirmate unul sau mai multe cazuri de COVID-19.

Triajul zilnic al elevilor se va efectua acasa, de catre parinti, prin masurarea temperaturii si aprecierea starii de sanatate a copilului. Nu se vor prezenta la cursuri elevii cu temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius si/sau simptomatologie specificica SARS-CoV-2 sau altor boli infecto-contagioase. Parintii au obligatia sa anunte unitatea de invatamant cu privire la absenta elevului daca acesta prezinta simptome specifice infectiei cu SARS-CoV-2, daca a fost diagnosticat ca purtator al coronavirusului sau daca a fost contact direct cu o persoana diagnosticata si se afla in carantina.

Directiile de Sanatate Publica trebuie sa informeze unitatea de invatamant cand un elev sau un adult este confirmat pozitiv. In cazul aparitiei unuia sau a mai multor cazuri de COVID-19 intr-o unitate de invatamant, situatia va fi analizata de DSP impreuna cu directorul unitatii.

Cursurile vor fi suspendate in urmatoarele circumstante:

• La un caz confirmat de COVID-19 intr-o clasa, se suspenda cursurile acesteia pentru 14 zile; sala de clasa va fi dezinfectata si aerisita, iar in situatia in care in aceeasi sala invata doua clase diferite, in schimburi, elevii din ciclul urmator isi vor desfasura cursurile normal.

• La 3 cazuri confirmate de COVID-19 in clase diferite ale aceleiasi unitati, se suspenda cursurile unitatii respective pentru 14 zile de la data de debut a ultimului caz

• In caz de imbolnavire cu COVID-19 in randul cadrelor didactice, exista obligatia de a fi anuntata conducerea unitatii, care va analiza situatia impreuna cu DSP din raza teritoriala, urmand sa se ia una dintre urmatoarele decizii:

- in cazul unui invatator sau al unui profesor care a avut o singura ora si nu a intrat in contact cu alte cadre din scoala, se vor suspenda cursurile doar la clasa respectiva

- in cazul unui invatator sau al unui profesor care a avut o singura ora si a intrat in contact cu alte cadre, se vor suspenda cursurile la clasa respectiva si vor fi izolate la domiciliu persoanele cu care acesta a avut contact.

- in cazul unui cadru didactic care a predat la mai multe clase, se vor suspenda cursurile la clasele cu care acesta a venit in contact si vor fi izolate toate cadrele didactice cu care acesta a venit in contact sau se vor suspenda cursurile in toata unitatea de invatamant.

Taguri An scolar 2020-2021 Pandemie coronavirus Ministerul educatiei

Articole recomandate

Citeste si despre