Pandemia, efecte devastatoare asupra sarcinii! Numarul de malformatii congenitale cu 30% mai mare

/ / Modificat: 2021-08-03
Pandemia, efecte devastatoare asupra sarcinii! Numarul de malformatii congenitale cu 30% mai mare

Medicii trag un semnal de alarma. Pandemia de coronavirus are efecte devastatoare pentru bebelusi. Numarul de bebelusi nascuti cu malformatii congenitale a crescut cu 30% fata de perioada precedenta pandemiei.

Medicii de la Maternitatea Botosani au anuntat ca in timpul pandemiei de coronavirus numarul de malformatii congeitale grave a crescut semnificativ. Acestia pun malformatiile pe seama infectiei cu Covid a mamelor.

In anul pandemic s-au nascut aproape 2.000 de bebelusi la Maternitatea Botosani. Aici, medicii au luate toate msadurile de protectie necesare si au respectat protocoalele pentru a preoteja gravidele si bebelusii. Cu toate acestea au observat fenomenul ingrijorator al bebelusilor care vin pe lume cu malformatii congenitale grave, care duc la decesul acestora.

Mamele acestor copii au fost infectate cu Covid in primele luni de sarcina. Potrivit medicilor, numarul de bebelusi nascuti cu malformatii grave a crescut cu 30% in ultimul an.

Medicul Carmen Zaboloteanu, seful Sectiei de Neonatologie de la Maternitatea Botosani, presupune ca virusul a afectat grav sarcinile si dezvoltarea fetilor.

„Noi am observat cel putin in ultimele luni, la nivelul Maternitatii, mai multe cazuri de malformatii congenitale grave, cu o crestere de 3-4 ori mai mult decat anii precedenti. S-a intamplat sa vedem chiar 3-4 cazuri de malformatii severe, aproape incomptabile cu viata. In anii precedenti nu vedeam astfel de cazuri decat odata la 4-5 ani”, a declarat Carmen Zaboloteanu pentru adevarul.ro.

Malformatii ale inimii in urma infectiei cu virusul Sars-Cov-2

Medicii au efectuat studii pentru a determina daca pandemia are vreo influenta asupra acestor copii, mai ales ca cel mai afectat organ este inima.

„Si atunci ne-am gandit facand un studiu retrospectiv ca una dintre cauzele pentru care s-au inmultit malformatiile congenitale, mai ales cele cardiace, ar putea fi o infectie cu SARS COV 2 la mame, in timpul sarcinii. Mama poate sa nu fie constienta ca are boala, adica poate sa fie o forma complet asimptomatica si nu-si face analize pentru ca nu este necesar. Dar copilul risca sa ramana cu urmari la nivelul organismului pe viitor”, adauga Carmen Zaboloteanu.   

„Se pare ca infectiile COVID-19 au afectat sarcinile gravidelor. Din experienta personala, au fost mai multe malformatii congenitale vitale in ultimul an decat de obicei, unele legate de infectii COVID dovedite din familie. Cine stie cate infectii nedeclarate au fost. Cand o gravida face o viroza, indiferent de care, mai ales una necunoscuta, cum este COVID-19, prezinta un mare risc pentru fat. Aceasta poate sa insemne de la avort spontan pana la malformatii din cele mai severe inoperabile, incompatibile cu supravietuirea. Noi ne-am confruntat cu asemenea cazuri si nu este deloc placut sa stii ca ai in salon un pacient fara sanse la viata si o familie care cauta raspunsuri”, precizeaza Eugen Prajinaru, medic neantolog la aceeasi maternitate.  

Infectiile in timpul sarcinii au efecte devastatoare pentru fat

Chiar daca pentru mama o infectie trece neobservata (fiind asimptomatica), virusul patrunde in corp si afecteaza dezvoltarea fatului. Acest lucru poate avea efecte devastatoare asupra sarcinii si a bebelusului. Medicul Carmen Zaboloteanu explica ce se intampla in timpul unei infectii.

„Mai ales in timpul primelor luni de sarcina cand are loc organogeneza, atunci cand se formeaza inimioara, se formeaza organele, si atunci intervine efectul mutant al virusului si produce dezastru. Vorbim despre doua situatii distincte. In ceea ce priveste malformatiile congenitale, vorbim de infectia materna in primele luni de sarcina. In schimb, daca infectia se produce in ultimul trimestru de sarcina, atunci vorbim de nastere prematura sau afectari ale suferintei in ceea ce priveste nasterea. Oricum ar fi, nu este bine daca mama are aceasta boala in timpul sarcinii”, precizeaza Carmen Zaboloteanu, potrivit sursei citate.

Sursa foto: piqsels.com

Taguri Pandemie coronavirus Malformatii congenitale

Articole recomandate

Citeste si despre