Specialistii recomanda fierul in cresterea sanatoasa a copilului tau

/ / Modificat: 2011-03-07
Specialistii recomanda fierul in cresterea sanatoasa a copilului tau

Prof. dr. Marin Burlea, Presedintele Societatii Romane de Pediatrie anunta ca "in Romania, unul din doi copii are deficit de fier la varsta de 1 an*.

Fierul este esential pentru cresterea si dezvoltarea copiilor. De aceea, pentru copiii care nu sunt alaptati, se recomanda o formula de lapte imbogatita cu fier".

*52.7% dintre copiii cu varsta de 1 an, din mediul urban, sufera de anemie, conform ultimului studiu IOMC (2005)

La nastere, organismul bebelusului tau are rezerve proprii de fier, micronutrient necesar in producerea globulelor rosii care transporta oxigenul in tot corpul si sprijina dezvoltarea armonioasa a micutului.

Resursele de fier dispar treptat in primele 6-8 luni de viata, datorita ritmului accelerat al cresterii. Insa necesarul de fier continua sa fie mare in primii 2 ani din cauza cresterii si dezvoltarii accelerate (in special ale sistemului nervos central).

Fierul continut in proportii perfecte in laptele matern se absoarbe in organism aproape in totalitate. Dupa incheierea perioadei de alaptare, micutul isi va lua necesarul de fier din alimente. Din acest motiv, cantitatea si sursa fierului din dieta sunt importante. Pediatrii recomanda 7 mg de fier zilnic pentru bebelusi si copii mici.

Surse de fier:

  • Surse importante de fier in dieta sunt carnea rosie, ouale si formulele imbogatite cu fier pentru bebelusi si copii mici.

  • Concentratia de fier in laptele uman este mica (0.2-0.4 mg/L), dar are un nivel de absorbtie foarte ridicat; alaptarea la san la san este o sursa foarte buna d

  • Laptele de vaca nu contine fier (0 mg/L), lipsa acestuia, combinata cu niveluri foarte mari de proteine, colesterol, iod si cu lipsa vitaminei D, face din laptele de vaca o alegere total nepotrivita pentru hrana bebelusilor si a copiilor mici.

  • Formulele de lapte imbogatite cu fier sunt recomandate dupa incheierea perioadei de alaptare, pana la varsta de 3 ani; ele contin intre 1 mg si 1,7 mg/100 ml de fier.

Milumil contine de 33 ori mai mult fier decat laptele de vaca pentru ca cel mic sa creasca sanatos si sa se dezvolte armonios.

Cu numai 2 canute de Milupa Milumil Nutritie Echilibrata, poti asigura 70% din necesarul zilnic de fier.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre