De ce e bine sa invatam copiii sa faca fapte bune

/ / Modificat: 2021-02-19
De ce e bine sa invatam copiii sa faca fapte bune

Faptele bune trec tot mai mult neobservate in societatea de azi, insa daca vrem ca ele sa nu ni se mai para ceva iesit din comun, ar trebui sa ne crestem copiii in spiritul lor. Viitorul se naste azi si doar asa ii putem incuraja ca ei sa fie oameni mari mai buni decat suntem noi acum. Haideti sa ne invatam copiii ca empatia este importanta, haideti sa ii ajutam sa afle ca o fapta buna nu trebuie sa fie o raritate!

Cand intrebi un parinte ce isi doreste pentru copilul lui in viitor, iti va raspunde "sa fie sanatos", "sa fie fericit", "sa aiba succes". Ne concentram enorm pe rezultatele academice, pe activitatile in care ei pot excela si care le pot asigura in viitor succesul. Prinsi in acest cliseu al provocarilor si al concurentei cu alti copii, uitam, poate, uneori, sa ii invatam sa fie buni la suflet, empatici.

De ce este important sa cresti un copil empatic

Traim in viteza, nici nu ne mai dam seama cand ne-au crescut copiii si abia atunci realizam cate lucruri nu am apucat sa-i invatam. Nu este o greseala intentionata, ci doar uitam ca nu tot timpul trebuie sa mergem "cu valul" si ca, din cand in cand, trebuie sa ne oprim si sa ii aratam cum sa fie generos, empatic, sa intinda o mana de ajutor celor care au nevoie. Un copil care invata la timp ce inseamna empatia, generozitatea si bunatatea sufleteasca are sanse mai mari sa devina un adult fericit, cu un caracter frumos. Mai multi adulti care au aflat de mici despre importanta faptelor bune vor forma o societate mai putin egocentrista decat cea de azi, care va sti sa astepte cu rabdare lucrurile bune si, mult mai important, sa le faca sa se intample.

Empatia copiilor trebuie incurajata!

Uneori poti fi tentat sa inveti copilul sa se gandeasca in primul rand la el, pentru ca vrei sa-l protejezi de cei care, in viitor, ar putea profita de bunele sale intentii. Totusi, este mai important sa il incurajezi sa se puna in situatia altora pentru a intelege mai bine anumite lucruri si, totodata, sa ii insufli abilitatile necesare pentru a depista o persoana cu intentii nu tocmai bune. Nu trebuie sa suspectezi pe toata lumea pentru a te simti in siguranta, ci sa stii sa discerni intre bine si rau.

Un copil empatic nu va fi un adult credul, ci unul care a invatat de mic sa vorbeasca deschis despre sentimente si trairi, care stie sa puna pret pe ce simte, dar si pe sentimentele altora. Un copil care invata de acasa sa fie empatic nu va ajunge niciodata un "bully" la scoala sau, in viitor, la serviciu ori in cercurile de cunoscuti. Este suficient sa iti imaginezi ca acest flagel al bullying-ului ar disparea daca toti parintii s-ar preocupa de a avea in primul rand copii buni la suflet si abia mai apoi copii cu rezultate bune la scoala, la sportul pe care il practica sau la orice alte activitati.

Invata-l sa faca fapte bune fara sa astepte nimic in schimb!

Dorinta copiilor de a face fapte bune se cultiva, asa cum se cultiva dorinta de a fi pe primul loc intr-un concurs, cea de a lua un premiu la scoala. Parintii sunt primii "profesori" ai celor mici, care invata in primul rand prin imitare si apoi prin joc multe notiuni de care se vor folosi mai tarziu in viata.

Insufla-i celui mic dorinta de a face activitati de voluntariat, fie ca ajuta un prieten sau un vecin, fie ca isi face curat printre jucarii si le alege pe cele pe care ar putea sa le doneze unui orfelinat sau unor copii mai putin norocosi decat el. Activitatile de voluntariat si actele de caritate modeleaza caracterul celor mici, care invata astfel ca satisfactia unei fapte bune este mult mai mare decat cea care vine din obtinerea unei recompense.

Incurajeaza-l sa se implice in campanii ce promoveaza bunatatea

Odata ce l-ai incurajat sa dea dovada de bunatate si empatie, ii poti stimula dorinta de a experimenta din nou acel sentiment de bine ce vine dintr-o fapta buna. Incurajeaza-l sa se implice in campanii ce ii dau ocazia sa isi antreneze empatia. Un demers foarte interesant in acest sens este campania initiata de Danonino.

Campania "Micii uriasi cresc cu fapte bune. Devii urias cu fiecare provocare" se bazeaza pe o serie de provocari care ii vor ajuta pe cei mici ca, prin joc si imitare, sa devina mai buni, mai empatici, dar sa invete si alte deprinde esentiale, precum importanta nutritiei, a cititului si a faptelor bune. 

Campania se desfasoara cu coduri QR, realitate augmentata si include o platforma de comunicare.

Ce au de facut copiii?

Dupa consumarea produselor participante la promotie (toate branzicile si iaurturile de baut in ambalaj promo), vor scana ambalajul pentru a descoperi cele 24 de provocari ale lui Dino, mascota celor de la Danonino. Cu fiecare provocare pe care o duc la bun sfarsit, copiii vor mai face cate un pas spre a deveni mici uriasi!

Cum functioneaza totul?

Avand parte de nutritia necesara pentru a creste armonios, cei mici au ocazia sa fie mereu buni cu cei din jur. Au nevoie, pentru a face fata provocarilor, de trei lucruri: sa trateze pe toata lumea cu respect, sa faca fapte bune si sa fie empatici. Campania se adreseaza micilor uriasi, insa se pot implica si parintii: scanati codul QR de pe ambalaj cu telefonul mobil, indepliniti, pe rand, cele 24 de provocari (dintre care 8 speciale), experimentati realitatea augmentata, iar la final cel mic va fi un urias cu diploma.

Articole recomandate

Citeste si despre