Reguli pentru confortul si siguranta copilului in masina, la drum lung

/ / Modificat: 2018-06-06
Reguli pentru confortul si siguranta copilului in masina, la drum lung

Sa pornesti cu copiii la drum, cu masina, nu este intotdeauna foarte placut, mai ales atunci cand drumul este lung, iar copiii sunt mici. Daca va pregatiti sa plecati in vacanta, s-ar putea sa aveti nevoie de urmatoarele reguli de „supravietuire” pentru un drum lung cu copilul.

Atunci cand iti planifici sa pleci cu masina la drum, primul lucru pe care trebuie sa-l ai in minte este siguranta in timpul calatoriei. In cazul copiilor siguranta incepe cu montarea corecta a scaunelor speciale pentru copii.

Cum folosim corect scaunul auto pentru copii

Pana la varsta de 12 ani, copiii nu au voie pe scaunul din dreapta soferului, chiar daca poarta centura, iar copiii pana in 3 ani au nevoie de suport de retinere omologat. Drept urmare, un scaun auto este mai mult decat necesar, fiind o investitie pentru siguranta copilului tau.

In cazul in care esti in cautarea unui scaun auto pentru copii, la Chicco gasesti cea mai variata oferta: de la scaune auto potrivite in functie de varsta, pana la inaltatoare, huse si alte accesorii pentru scaune de masina. In plus, scaunele auto Chicco sunt omologate conform normativei europene R44/04 si se monteaza foarte usor. 

 Iata 5 reguli de baza pentru utilizarea corecta a scaunului auto pentru copii:

1. Alege scaunul auto potrivit in functie de varsta, greutatea si inaltimea copilului. Deci fara inaltator pentru copiii mici. Cumpara si foloseste scaunul care se potriveste in acest moment copilului tau.

Il poti folosi pana cand copilul tau depaseste limita de inatime sau greutate specifice scaunului auto, dupa care poti trece la inaltatoare auto, care se gasesc impreuna cu hamuri de protectie. Inaltatoarele ajuta copilul ca, in cazul unui accident, sa fie in siguranta purtand o centura adecvata. In cazul in care este folosita pentru copil o centura de adulti, la impact aceasta poate vatama organele din cutia toracica, in loc sa le protejeze.

2. Foloseste scaunul auto in directia corecta. Acest lucru este deosebit de important pentru copiii cu varsta sub 2 ani, care vor fi mai in siguranta atunci cand calatoresc cu spatele. Studiaza instructiunile de pe scaunul auto ca sa vezi cum se monteaza.

3. Alege cel mai sigur loc din masina, care, pentru copiii sub 13 ani, este intotdeauna bancheta din spate.

4. Foloseste corect centurile de la scaunul auto si exact asa cum recomanda instructiunile. Asigura-te ca centurile sunt bine stranse si ca trec prin fantele corecte (verifica manualul scaunului auto). Prinde copilul in centurile scaunului, asigurandu-te ca acestea nu sunt rasucite.

Tensioneaza centurile cat mai ferm de pieptul copilului (dar fara sa il deranjeze) si ai grija ca centura sa nu ii treaca peste abdomen, ci peste solduri. Daca nu vei reusi sa ciupesti cu 2 degete materialul din care sunt fabricate centurile, sunteti pregatiti de drum.

5. Prinderea corecta a scaunului auto. Statisticile arata ca 3 din 4 scaune auto nu sunt instalate in mod corect, deoarece parintii nu studiaza cu atentie instructiunile. Asa ca acorda o mai mare atentie studierii instructiunilor!

Este important sa potrivesti corect scaunul auto pe bancheta din spate, astfel incat sa fie perfect lipit de sezut si spatar. Ajuta-te de brate si  de un genunchi pentru a impinge scaunul auto in canapea, ca sa scoti aerul de dedesubt. Strange curelele la maxim, astfel incat sa nu permita miscarea scaunului auto, si verifica-le atunci cand ai terminat, pentru a fi sigura ca totul e in regula.

Dupa instalarea scaunului pentru masina, incearca sa-l misti la baza, acolo unde se potriveste centura de siguranta. Poti sa-l muti mai mult de 2,5 centimetri dintr-o parte in alta si din fata in spate? Un scaun instalat corect nu se va misca mai mult de 2,5 centimetri.

Mai jos ai si un clip video, in care poti vedea pas cu pas cum se monteaza corect un scaun auto: 

Ce sa faci ca sa nu se plictiseasca cei mici in masina

Pe langa faptul ca cei mici trebuie sa fie in siguranta in masina atunci cand plecati la drum lung, la fel de important este sa te asiguri ca acestia nu se plictisesc. Daca micutul tau este plictisit si nefericit in timpul calatoriei, conducatorului auto ii va fi greu sa se concentreze asupra drumului. Urmatoarele sfaturi ar putea ajuta la distractia celui mic:

Implica-ti din timp copilul in planificarea drumului cu masina

Acest lucru va ajuta la pastrarea interesului lui in timpul calatoriei. Daca nazdravanul tau este mai mare, poti sa-i oferi o harta si sa-l lasi sa decida popasurile, benzinariile si restaurantele.

In timpul calatoriei, pune la dispozitia copilului o harta (eventual pe tableta) pentru a vedea unde se afla in fiecare moment si cat mai este pana cand ajungeti la destinatie. Acest lucru va ajuta la eliminarea vesnicei intrebari „am ajuns?”

Vorbeste cu copilul in timpul calatoriei

Interactiunile cu copilul ajuta sa treaca timpul mai repede, si ii distrag acestuia atentia. Discutati despre ceea ce veti face atunci cand veti ajunge la destinatie, atrage-i atentia asupra peisajului, cantati un cantecel, spune-i cateva ghicitori sau cautati impreuna rime pentru anumite cuvinte.

Lauda-ti copilul pentru comportamentul frumos din masina, de exemplu pentru pastrarea centurii de siguranta sau pentru faptul ca a renuntat sa se mai joace la portiera masinii. Mentioneaza despre comportamentul bun al copilului tau de mai multe ori in timpul calatoriei. De exemplu: „imi place sa conduc masina cand iti tii centura de siguranta - este un comportament minunat”.

Ofera-i surse de distractie

Ofera-i celui mic diverse surse de distractie, dar care sa se desfasoare in conditii de siguranta, de exemplu: CD-urile cu povesti, cu cantecele, cu jocuri de familie, pe care sa le puteti juca in masina, carti cu activitati. Dar si carti despre destinatie, care il vor tine pe cel mic interesat si implicat in calatorie. Toate acestea il vor tine pe cel mic ocupat, contribuind totodata la o interactiune mai buna intre membrii familiei.

Gustarile si bauturile sunt, de asemenea, o idee buna, asa ca aprovizioneaza-te pe masura.

Trage masina pe marginea drumului daca micutul tau are nevoie de atentie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scaun auto copii Scaun de masina Siguranta copii masina Alegere scaun auto

Articole recomandate

Citeste si despre