Al doilea trimestru de sarcina

/ / Modificat: 2014-04-03
Al doilea trimestru de sarcina

Trimestrul 2 de sarcina

In trimestrul 2 de sarcina toate organele si sistemele fatului sunt formate. In jurul varstei de 20 de saptamani veti putea simti miscarile intrauterine ale fatului, la inceput discrete, apoi spre sfarsitul trimestrului din ce in ce mai intense.

Pe masura ce sarcina intra in al doilea trimestru, greturile care se manifesta in special dimineata si senzatia cronica de oboseala, incep sa dispara, lasandu-va sa va simtiti mult mai energica, la fel cum erati inainte de a ramane insarcinata.



Frecventa cu care trebuie efectuate vizitele de control este recomandata sa se faca, lunar, pana la 28 saptamani si la fiecare 2 saptamani pana la 36 saptamani.

In timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina, fatul creste rapid. In intervalul 18-22 saptamani este recomandat sa efectuati o ecografie importanta a sarcinii dvs si anume evaluarea morfologiei fetale, examen in cadrul caruia se pot detecta eventuale malformatii fetale sau probleme incipiente care pot complica sarcina, cum ar fi placenta jos inserata sau colul uterin scurt.

La aceasta ecografie, puteti afla de cele mai multe ori cu certitudine sexul copilului dvs, daca acest lucru nu a fost vizualizat la ecografia din primul trimestru.

sarcina-ecografie
Desi multe anomalii congenitale pot fi identificate in primul trimestru, sensibilitatea este mai mare in al doilea trimestru. Teste suplimentare pot fi necesare pentru a confirma diagnosticul suspectat. In cursul acestei ecografii, in cazul in care medicul considera necesar, va efectua masurarea colului uterin.

Masurarea ecografica a lungimii colului uterin se face transvaginal si detectarea unui col scurt intre 16 si 28 saptamani de sarcina este asociata cu un risc crescut de nastere prematura spontana la 35 saptamani de sarcina.

Nu exista dovezi suficiente pentru a justifica o politica de screening de rutina a lungimii colului uterin intre 16 si 24 de saptamani de sarcina, dar cu toate acestea, in studii clinice randomizate, tratamentul femeilor cu un cervix scurt cu progesteron vaginal s-a dovedit a reduce rata ulterioara de nastere prematura. La unele paciente cu cervix scurt poate fi indicat cerclajul colului uterin.

Modificari importante in cel de-al doilea trimestru de sarcina


Chiar daca, cel de-al doilea trimestru de sarcina este considerat, una dintre cele mai usoare perioade a sarcinii, in corpul dvs au loc modificari importante.

Durerile de spate

dureri-sarcina
Greutatea pe care ati castigat-o in plus in ultima perioada incepe sa isi puna amprenta pe coloana vertebrala conducand la unele dureri nou aparute. Pentru a usura presiunea, incercati sa stati dreapta si sa folositi un scaun care ofera sprijin eficient pentru spate. Dormiti pe o parte cu o perna intre picioare. Evitati ridicarea sau transportul obiectelor grele. Purtati pantofi fara toc si confortabili. In cazul in care durerea este intr-adevar incomoda, rugati-va partenerul  sa va maseze locurile dureroase sau programati-va la o sedinta de masaj.

Sangerarea gingiilor

dinti_albi_zambet

Aproximativ jumatate din femeile gravide se confrunta cu gingii umflate care sangereaza usor. Schimbarile hormonale conduc la trimiterea unei cantitati mai mare de sange in gingii, ceea ce le face mai sensibile si mai usor sangerande. Gingiile ar trebui sa se intoarca la starea normala abia dupa ce se naste copilul. Este recomandat sa folositi o periuta de dinti moale si periajul dintilor sa fie bland, dar nu va zgarciti de la igiena dentara. Studiile arata ca femeile gravide cu afectiuni gingivale (boala parodontala) ar putea fi mult mai susceptibile de a intra intr-un travaliu prematur si de a naste un copil cu greutate mica.

Marirea sanilor

O mare parte din sensibilitatea sanilor cu care v-ati confruntat pe parcursul primului trimestru incepe sa dispara, totusi cresterea in dimensiuni a sanilor continua, acestia pregatindu-se pentru a hrani copilul dupa nastere. Alegerea de a creste cu un numar marimea sutienului, va poate face sa va simtiti mult mai confortabil.

Congestia si sangerarea nazala

Schimbarile hormonale determina umflarea membranelor mucoasei nazale, schimbari care pot conduce la senzatia de nas infundat si la sforait, noaptea. Aceste modificari pot contribui la sangerarea nazala mai frecventa.  Inainte de a utiliza un decongestionant, discutati cu medicul dumneavoastra. Picaturile saline si alte metode naturale sunt cele mai sigure moduri de a preveni congestionarea din timpul sarcinii. Puteti incerca, de asemenea, un umidificator pentru a pastra aerul umed in locuinta dvs. Pentru a opri o sangerare, tineti capul sus drept (nu-l inclinati inapoi) si aplicati presiune pe nara timp de cateva minute, pana cand se opreste sangerarea.

Contractiile Braxton Hicks

Uterul dvs incepe sa-si dezvolte contractilitatea pregatindu-se pentru momentul nasterii. Este posibil sa simtiti aceste incordari ale uterului neinsotite de durere, numite contractiile Braxton Hicks, la nivelul abdomenului inferior si in regiunea inghinala. Acestea sunt, de obicei, slabe. Apar si dispar imprevizibil.

Modificari ale pielii

ingrijire-piele-femei
Numarul de celule producatoare de pigment din corpul dvs creste, acest lucru conducand la posibilitatea aparitiei unor pete pigmentare. S-ar putea vedea, de asemenea, o linie discreta, inchisa la culoare, situata pe mijlocul abdomenului inferior denumita linea nigra. Pete de culoare inchisa - melasma, s-ar putea sa apara si pe fata dvs. Expunerea la soare poate agrava problema. Cand sunteti in aer liber, asigurati-va ca utilizati o metoda de protectie solara.

Vergeturile

vergeturi-sarcina

Vergeturile sunt traiecte tegumentare sub forma de dungi  roz, rosu sau violet de-a lungul abdomenului, sanilor, partea superioara a bratelor, fese sau coapse. Pielea dvs se intinde si poate aparea senzatia de mancarime. Utilizarea cremelor hidratante poate ajuta. Desi, vergeturile nu pot fi prevenite, cele mai multe dintre ele, in cele din urma, se estompeza din intensitate.

Secretiile vaginale

Pe parcursul acestui trimestru poate aparea o secretie mai abundenta decat cea cu care sunteti obisnuita, vascoasa si albicioasa. Acest lucru este normal. Daca observati o schimbare de miros sau o cantitate mult mai abundenta ar trebui sa va adresati medicului pentru a exclude o eventuala infectie vaginala.

Afectiuni patologice asociate sarcinii


In perioada cuprinsa intre 24 si 28 de saptamani de sarcina, exista probabilitatea aparitiei anumitor afectiuni patologice asociate sarcinii pentru care trebuie efectuat screening.

Diabetul gestational

In Statele Unite, screeningul universal pentru diabet gestational este recomandat intre 24 si 28 saptamani de gestatie. Screening-ul ar trebui sa fie, de asemenea, luat in considerare in primul trimestru de sarcina, la femeile cu factori semnificativi de risc (de exemplu, indicele de masa corporala> 30 kg/m2, diabet gestational sau copil nascut cu greutate > 4500g intr-o sarcina anterioara, istoric familial de diabet zaharat la o ruda de gradul I).  Screeningul consta in analiza glicemiei pe nemancate si in functie de rezultat medicul poate recomanda investigatii ulterioare (Testul de toleranta la glucoza orala).

Preeclampsia

Este o afectiune asociata sarcinii foarte grava care poate ameninta atat viata copilului, cat si gravidei. Semnul cel mai usor de controlat este cresterea tensiunii arteriale peste valoare de 140/90 mmHg. Este important, ca incepand cu saptamana 20 de sarcina, sa va monitorizati saptamanal tensiunea arteriala si sa va prezentati la medic in cazul in care o gasiti marita.

Anticorpii anti D

La gravidele cu Rh-negativ, anticorpii care au fost analizati in primul trimestru se repeta in saptamana 28 de sarcina. Daca titrul acesora creste comparativ cu dozarea precedenta, se impune atentie marita si incadrarea gravidei in grupul sarcinilor cu risc crescut.

In functie de parametrii ecografici se poate decide nasterea inainte de termen. Anticorpii anti D prezenti la mama pot trece bariera placentara, conducand la distrugerea hematiilor fetale si la insuficienta cardiaca fetala cu modificari ireversibile. Daca aceasta afectiune este neglijata, poate conduce la moarte fetala prin hidrops (edeme fetale generalizate).

Recomandari in trimestrul 2 de sarcina

Exercitiile Kegel

Se recomanda, ca incepand cu trimestrul 2 de sarcina sa practicati exercitiile Kegel, exercitii care va ajuta la tonifierea planseului pelvin si la scaderea riscului de a dezvolta incontinenta urinara. Contractati-va muschii perineali ca si cum ati incerca sa opriti fluxul de urina in mijlocul mictiunii. Tineti si apoi repetati.

Consumul de lichide

consum-apa-sarcina

Este important sa fiti hidratata. Recomandarea este sa consumati aproximativ 1,5 litri de lichide pe zi. Apa ajuta ca substantele nutritive din sange sa ajunga la copilul dumneavoastra.  Apa, ajuta, de asemenea, la prevenirea infectiilor tractului urinar, a constipatiei si a hemoroizilor, toate acestea fiind afectiuni comune in timpul sarcinii. Daca, suferiti de retentie de apa (edeme), beti multa apa. Surprinzator, consumand lichide ajutati corpul dvs sa retina mai putina apa la extremitati.

Evitarea sporturilor riscante

Evitati sporturile riscante care pot dauna sarcinii dvs: calarie, ski, gimnastica, ski acvatic, fotbal, tenis si in general,  toate sporturile la care exista riscul de a lovi abdomenul.

Prevenirea constipatiei

Mancati multe alimente bogate in fibre, in special fructe si legume.

Prevenirea arsurilor gastrice

Evitati alimentele grase si condimentate, incercati sa mancati putin si des. Un pahar cu lapte va poate ajuta.

Prevenirea aparitiei varicelor

Evitati statul in picioare pentru perioade lungi de timp. Purtati ciorapi elastici, dormiti cu picioarele ridicate usor. Nu incrucisati picioarele in cazul in care aveti acest obicei.

alimentatie-sarcina

O femeie normala, sanatoasa, cu o sarcina fara complicatii, este considerata, in general, cu un risc scazut. Desi, nu exista o definitie exacta pentru sarcina cu risc mai ridicat, acesta include, in general, femeile care nu se incadreaza in definitia de risc scazut, din cauza conditiilor personale medicale sau chirurgicale, complicatilor obstetricale trecute sau actuale, sau de factori sociali sau demografici (ex. varsta mamei, lipsa suportului social, mare multiparitate). Exista un consens ca aceste femei au nevoie de ingrijiri suplimentare in timpul sarcinii.

Pacientele ar trebui sa fie educate cu privire la semnele si simptomele care ar trebui sa fie raportate cu promptitudine, medicului. Acestea includ, dar nu sunt limitate la: sangerarea vaginala, scurgere de lichid pe cale vaginala, scaderea perceptiei miscarilor active fetale, semne de nastere prematura (dureri de spate joase, activitate contractila crescuta a uterului, crampe similare celor menstruale, diaree, cresterea presiunii pelvine, scurgeri vaginale de lichid limpede, spotting sau sangerare, contractii sistematizate).

Articol scris de 

Dr. Radu Botezatu

Medic rezident Obstetrica-Ginecologie

Spitalul Clinic Filantropia 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Trimestrul al doilea sarcina Trimestre sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre