Greturile in timpul sarcinii. Cand apar si cum le putem combate?

/ / Modificat: 2014-07-22
Greturile in timpul sarcinii. Cand apar si cum le putem combate?

Greata si varsaturile sunt considerate semne specifice ale sarcinii. Greturile matinale sunt foarte frecvente in sarcina, 9 din 10 femei insarcinate sufera din pricina lor! Vestea buna este ca cele mai multe femei au greturi doar in prima parte a sarcinii si scapa de ele dupa 14 saptamani.

Cele mai multe gravide incep sa resimta din plin greturilor matinale din saptamana 6 de sarcina. Greturile se insotesc uneori si de episoade de varsaturi si de o senzatie de plenitudine si balonare abdominala.

Greturile te pot impiedica sa te alimentezi asa cum ar trebui. Desi se numesc matinale, greturile pot aparea pe tot parcurul zilei si mai ales dupa-amiaza. Combate greturile mancand cantitati mici de alimente mai des. Alege alimente proaspete si sanatoase. Evita grasimile si mancarurile grele. Alimentele reci si sarate te ajuta sa reduci din intensitatea greturilor. Nu  lua medicamente impotriva greturilor, unele pot fi periculoase pentru bebelus. Daca ai episoade frecvente de varsaturi si nu poti sa mananci sau sa bei apa in mod corespunzator, adreseaza-te medicului.

Cele mai multe gravide scapa de greturile matinale dupa primul trimestru de sarcina, din saptamana 14. Pentru unele, insa, problema persista toata sarcina.

Greturile matinale in sarcina sunt considerate de catre medici un semn bun. Ele indica faptul ca nivelul hormonilor de sarcina este destul de ridicat pentru ca bebelusul sa se dezvolte normal. Exista si cazuri fericite in care nivelul de hormoni este optim, dar fara ca mama sa resimta greturi. Unele gravide au o toleranta ridicata si nu resimt senzatia de greata in timpul sarcinii.

Starea de greata se agraveaza daca esti obosita, infometata, stresata sau suferi de anxietate. Daca ai gemeni sau tripleti este posibil sa ai greata mai puternica, sa vomiti des deoarece ai niveluri mai ridicate de hormoni.

Daca vomiti de mai multe ori pe zi si nu poti sa mananci sau sa bei nimic fara sa vomiti trebuie sa consulti un doctor deoarece s-ar putea sa ai o forma sevra a greturilor de sarcina, cunoscute in termeni medicali ca hiperemeza gravidica. Gravidele care sufera de hiperemeza necesita un tratament special si perfuzii pentru hidratare.

Greturile matinale sunt destul de greu de prevenit. Poti incerca in primul rand sa diminuezi factorii care inrautatesc simptomele. Nu te obosi prea tare la serviciu sau acasa, relaxeaza-te pe cat posibil si cauta raspunsuri la intrebarile care te framanta pentru a preveni anxietatea.

Mananca putin si des si incearca sa eviti alimentele care iti declaseaza greturi. De obicei, acestea sunt mancaruri grase, prajite sau foarte condimentate. Mentine-ti nivelul de hidratare prin consumarea apei reci, sucului de lamaie, apei minerale, ceaiurilor etc.

Multe gravide tolereaza usor iaurturile, citricele si alimentele mai sarate. Alimentele bogate in vitamina B6 se pare ca reduc senzatia de greata in sarcina. Nu uita ca, pe masura ce trec saptamanile si te apropii de trimestrul doi de sarcina, greturile se vor diminua si apoi vor disparea complet.

Dr. Anca Panaitescu

medic specialist obstetrica-ginecologie

Spitalul Clinic Filantropia

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intrebari sarcina Simptome sarcina Greturi matinale sarcina Remedii greturi sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre