Ce se intampla daca bei alcool inainte sa afli ca esti insarcinata

/ / Modificat: 2018-07-12
Ce se intampla daca bei alcool inainte sa afli ca esti insarcinata

Cand esti insarcinata renunti la multe din micile placeri de care te bucurai pana nu demult; bei mai putina cafea (sau deloc), renunti la manichiura sofisticata, nu te mai expui la soare cu aceeasi usurinta si mai ales nu mai savurezi paharul de vin rose seara, dupa o zi petrecuta la birou. Alcoolul este interzis in sarcina, putand provoca probleme de sanatate bebelusului, insa ce se intampla atunci cand bei alcool in primele saptamani de sarcina, cand nu stii inca ca esti insarcinata?

Din pacate, cercetarile efectuate au rezultate conflictuale in ceea ce priveste efectul consumului de alcool asupra fatului in primele saptamani de sarcina; exista cateva studii care sustin ca daca ai consumat alcool in primele cateva saptamani de sarcina, acest lucru ar putea dauna dezvoltarii bebelusului tau, pe de alta parte, exista si studii care susutin ca daca ai consumat alcool in primele etape ale sarcinii, acest lucru nu va dauna bebelusului.

Ce spun studiile

Un studiu ce a starnit multe controverse in lumea medicala, efectuat in 2013, pe un esantion de 5628 de femei insarcinate din Anglia, Irlanda, Australia si Noua Zeelanda a descoperit ca femeile care au baut in primele saptamani de sarcina nu si-au pus bebelusii in pericol de a se naste prematur, sau cu o greutate mai scazuta si nici nu si-au crescut riscul de a dezvolta complicatii datorate tensiunii crescute in timpul sarcinii.

Chiar si pentru femeile care au consumat mai mult de sapte bauturi alcoolice pe saptamana, aproximativ 15% din esantionul de femei ce au participat la studiu, rata nasterilor premature si a bebelusilor cu greutate scazuta a fost aceeasi ca in cazul femeilor ce nu au consumat alcool.

Un alt studiu, efectuat in Marea Britanie in 2014, a relevat ca si femeile care consuma o cantitate mica de alcool in primele saptamani de sarcina risca sa aiba bebelusi cu greutati mai sczute la nastere sau sa sufere o nastere prematura.

Importanta tiparului de consum al alcoolului

De-a lungul timpului, studiile efectuate au descoperit ca tiparul de consum al alcoolului de catre mama este important in analizarea efectului pe care acesta il are asupra copilului nenascut; tiparul si intervalul de timp al consumului de alcool in perioada prenatala pot influenta impactul pe care efectele adverse il au asupra fatului, consumul de alcool cronic reprezentand un adevarat pericol pentru bebelus.

Momentul cheie al dezvoltarii bebelusului

Multe din partile si organele corpului se dezvolta in etapa embrionala a sarcinii, etapa care incepe la fertilizare si continua pana in saptamana 8 de sarcina; in primele 4 saptamani, atunci cand de obicei femeia nu este constienta de faptul ca este insarcinata, fatului i se dezvolta inima, sistemul nervos central, ochii, bratele si picioarele. Mai mult, sistemele de dezvoltare ale organelor pot fi mai vulnerabile la malformatii acum, decat in etapele urmatoare din sarcina.

Pentru ca nimeni nu stie exact cantitatea de alcool consumata care ar putea afecta dezvoltarea bebelusului, chiar si in primele saptamani de sarcina, cel mai bine este sa renunti la consumul de alcool inainte de a ramane insarcinata, daca acest lucru este planificat, sau imediat ce afli ca urmeaza sa ai un copil.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alcool gravide Alcool sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre