Zero alcool in timpul sarcinii! Renunta la mitul ca un pahar din cand in cand nu strica

/ / Modificat: 2023-02-23
Zero alcool in timpul sarcinii! Renunta la mitul ca un pahar din cand in cand nu strica

Se estimeaza ca intre 25 si 50% dintre femeile insarcinate continua sa consume alcool in timpul sarcinii, intr-o masura mai mare sau mai mica, lucru care este adesea normalizat, deoarece se crede ca o cantitate mica nu afecteaza copilul.

Cu toate acestea, expertii spun ca nu exista o cantitate sigura de alcool si recomandarea este sa nu incerci nici macar o picatura, deoarece acesta traverseaza bariera placentara in doar cateva minute si ajunge la fat. Ceea ce bea mama, ajunge la copil si poate provoca diverse tulburari, cum ar fi retardul mintal (alcoolul fiind cea mai frecventa cauza).

Asociatia spaniola a moaselor si Fundatia Alcool si Societate (FAS) doresc sa sensibilizeze femeile insarcinate si cele care alapteaza cu privire la incompatibilitatea consumului de alcool in aceasta etapa a vietii lor.

Desi datele privind incidenta Sindromului Alcoolicitatii Fetale sunt inca mici, dovezile stranse pana in prezent arata ca chiar si consumul a jumatate de pahar de vin, din cand in cand, poate afecta fatul in mod negativ.

"Este vital sa sensibilizam populatia cu privire la necesitatea consumului zero de alcool in timpul sarcinii si sa alungam mitul fals conform cariua consumul de cantitati mici nu face rau. Nu exista nicio cantitate sau tip de bautura alcoolica care sa poata fi considerata sigura in timpul sarcinii", declara directorul FAS.

"Daca esti insarcinata, nu consuma alcool cand iesi in oras"!

Consumul de bauturi alcoolice, oricat de putin ar fi, este daunator in perioada de dinaintea sarcinii, in timpul sarcinii, precum si in timpul alaptarii, deoarece poate afecta grav dezvoltarea copilului.

Consumul de alcool in timpul sarcinii creste riscul de avort spontan si de nastere prematura, precum si de deficiente fizice, mentale si motorii care pot afecta copilul pe tot parcursul vietii. Asadar, zero consum de alcool in timpul sarcinii!

Termenul medical pentru setul de tulburari care pot afecta copiii ale caror mame au consumat alcool in timpul sarcinii este Sindromul Alcoolic Fetal, care apare in cele mai grave cazuri.

Ce se intampla daca ai consumat alcool fara sa stii ca esti insarcinata? Daca ai consumat alcool si nu stiai ca esti insarcinata, inceteaza sa consumi bauturi alcoolice imediat ce stii ca esti insarcinata. Daca esti ingrijorata, consulta medicul pentru a fi linistita si pentru a primi indrumari cu privire la obiceiurile sanatoase pe care sa le urmezi in timpul sarcinii.

Cum ramane cu alaptarea? Alcoolul nu trebuie consumat nici in timpul alaptarii, deoarece trece direct in laptele matern cu care iti hranesti copilul. Uita de miturile false conform carora alcoolul, indiferent cat de scazut ar fi continutul de alcool, creste cantitatea de lapte, pentru ca nu este adevarat. Din contra, consumand alcool productia de lapte scade. In plus, alcoolul consumat ajunge in lapte si in cele din urma in sistemul digestiv al copilului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alcool sarcina Alcool in alaptare Alcool gravide Alcool preconceptie

Articole recomandate

Citeste si despre