5 motive pentru care nu este bine sa bei alcool in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2013-09-29
5 motive pentru care nu este bine sa bei alcool in timpul sarcinii

Dr. Alina Ursuleanu, medic primar obstetrica-ginecologie

Este cunoscuta asocierea dintre consumul excesiv de alcool si diferite afectiuni (hepatice, cardiace, ale sistemului nervos). Atunci cand este implicat un organism in plina dezvoltare, cum este cel al fatului, pana si o cantitate foarte mica poate avea consecinte grave. Indiferent de concentratia de alcool din bautura si saptamana de sarcina, atunci cand mama consuma alcool, acesta va ajunge la bebelus, prin intermediul placentei si al cordonului ombilical.

Ce spun medicii specialisti? Dr. Alina Ursuleanu, medic primar obstetrica-ginecologie, ne impartaseste cateva dintre motivele pentru care nu ar trebui sa consumam alcool in timpul sarcinii.

Desi deocamdata nu au fost descoperite mecanismele prin care alcoolul consumat de mama interfereaza cu dezvoltarea fatului, au fost observate diverse urmari ale consumului de alcool in timpul sarcinii, majoritatea dintre acestea fiind incadrate in Spectrul Tulburarilor Alcoolismului Fetal. STAF cuprinde o serie de anomalii congenitale, printre care cel mai frecvent este Sindromul Alcoolic Fetal. Acesta cuprinde o serie de anomalii congenitale observate la copiii nascuti de femei dependente de alcool sau care au obiceiul de a consuma alcool in cantitati mari.

Cu o incidenta intre 0.5 si 3 la 1000 de nasteri, acest sindrom este caracterizat de malformatii faciale si ale unor organe interne, dezechilibre la nivel cerebral si retard de crestere, atat in timpul sarcinii, cat si dupa nastere.

Greutate mai mica la nastere

Frecvent, copiii proveniti din mame consumatoare de alcool in timpul sarcinii au o greutate mai mica la nastere si un castig ponderal redus postnatal, generand un coeficient de inteligenta limitat al copilului mai tarziu, deoarece studii recente gasesc o asociere importanta intre greutatea optima la nastere, castigul ponderal al nou-nascutului in prima luna de viata si coeficientul de inteligenta al copilului la varsta scolara.

Malformatii faciale

Consumul de alcool in timpul sarcinii poate determina nasterea bebelusului cu diferite malformatii faciale. In ciuda faptului ca unele dintre acestea pot fi rezolvate pe cale chirurgicala, malformatiile faciale pot provoca deficiente de vorbire sau de vedere. Chiar in absenta unor malformatii, bebelusii cu SAF au un facies tipic, definit prin trasaturi care ii fac sa semene mai mult intre ei decat cu proprii lor parinti.

Malformatii ale organelor interne

Expunerea intrauterina la alcool este un factor important de risc pentru aparitia unor malformatii ale organelor interne (cardiace, renale, ale creierului).

Disfunctii ale sistemului nervos central

Creierul fetal in dezvoltare are o sensibilitate deosebita fata de alcool. Ca urmare, copilul se poate naste cu disfunctii ale sistemului nervos central, prezentand consecinte asupra dezvoltarii comportamentale si intelectuale. SAF este prima cauza identificabila nongenetica (nescrisa in codul genetic al individului si, deci, evitabila) de retard mintal.

Avort spontan sau nastere prematura

Consumul de alcool in timpul sarcinii este asociat cu riscul de avort spontan, nastere prematura sau postmatura, cu toate complicatiile pe care acestea le implica.

Poti afla mai multe despre efectele negative ale consumului de alcool in timpul sarcinii in pagina: Alcoolul si corpul tau in sarcina.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alcool sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre