Metode medicale de inducere a travaliului

/ / Modificat: 2009-09-10
Metode medicale de inducere a travaliului





 

Probabil ca ai auzit ca exista mai multe metode medicale de inducere a travaliului, unele mai sigure decat altele. In afara de metodele naturale si binecunoscute de inducere a travalilului (uleiul de castor, sexul, mancarea picanta etc) exista si cateva metode medicale care pot ajuta la declansarea nasterii.

Daca si tu ai o sarcina care trece peste termen, probabil ca numeri zilele pana cand vei putea da nastere. O sarcina care trece peste termen poate fi foarte incomoda si frustranta.

Oricum, o sarcina peste termen este destul de comuna. Cam sapte din zece copii sunt nascuti dupa termenul sarcinii. Daca inca astepti ca bebelusul tau sa-si faca aparitia, citeste mai departe pentru a afla care sunt metodele medicale prin care poti sa grabesti procesul.

 Cand sa incepi sa te gandesti la inducerea travaliului

Majoritatea femeilor intra in travaliu intre saptamanile 37 si 42. Chiar daca termenul sarcinii tale era la 40 de saptamani, doctorul va astepta probabil pana la 42 de saptamani pentru a lua in calcul inducerea travaliului.

Daca sanatatea bebeluslui este precara, vei avea parte de mai multa presiune din partea doctorilor de a face operatie de cezariana sau sa iti fie indus travaliul inainte de aceasta data. Vorbeste cu doctorul tau pentru a vedea daca inducerea travaliului este cea mai buna solutie pentru tine.

Daca tu si bebelusul sunteti perfect sanatosi, medicul te vor lasa sa-ti continui sarcina pana la saptamana 42. Dar dupa saptamana 42 vor sugera inducerea medicala a travaliului.

Problemele sarcinii peste termen

In afara de faptul ca te simiti foarte incomfortabil si nu mai ai rabdare, sunt si cateva probleme asociate cu sarcina peste termen. Dupa 42 de saptamani incep sa apara complicatiile cu privire la bebelus. Mai precis, exista un risc un pic crescut ca fatul sa se nasca mort (un caz din 1.000). Exista dovezi care spun ca inducerea travaliului poate minimiza acest risc.

Daca ai trecut de termenul la care ar fi trebuit sa nasti, doctorul iti va face cateva teste pentru a monitoriza starea sanatatii bebelusului. El va face probabil un test pentru a monitoriza bataile inimii si un test cu ultrasunete. Acasa poti monitoriza numarul de miscari pe care le face bebelusul. Cu cat se misca mai mult, cu atat mai bine.

Travaliul indus medical

Exista mai multe modalitati prin care poate fi indus travaliul. O metoda destul de comuna este utilizarea gelului prostaglandin Acest gel, ce ajuta la inmuierea cervixului, este aplicat in partea din spate a vaginului. Desi gelul se poate dovedi eficace in inducerea travaliului, el poate creste riscul de febra, diaree si hemoragie dupa nastere.

Ceva mai putin riscant este ruperea apei. Totusi, pentru a face acest lucru, cervixul trebuie sa fie dilatat cativa centimetri. Unele femei considera aceasta procedura, ce implica un instrument ce seamana cu o croseta, cam incomfortabila. Desi cateodata ruperea apei este suficienta pentru a induce travaliul, cateodata procedura trebuie sa fie combinata cu o intravenoasa de syntocinon.

Syntocinon este un medicament sintetic hormonal care este administrat intravenos si face ca uterul sa se contracte. Este o metoda destul de eficace pentru a induce travaliul. Cu toate acestea, efectele negative ale acestui medicament includ crestrea riscului de fi nevoie sa faci operatie de cezariana (din cauza lipsei de progres a travaliului) si de a-ti fi administrate medicamente pentru durere, hemoragie dupa nastere si nevoia de a monitoriza continuu starea bebelusului.

O alta modalitate de inducere a travaliului este "ruperea membranelor". Procedura este facuta de un medic, si se simte ca un examen ginecologic, desi poate cauza durere si crampe. Doctorul practic rupe membranele amniotice care sunt atasate de partea de jos a cavitatii uterine. Acest proces pare ca elibereaza substanta de tip hormon numita prostaglandins, ce iti poate ajuta corpul sa intre in travaliu.

Metoda aceasta nu a fost foarte bine studiata de catre experti, dar se crede in general a fi sigura si fara complicatii.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre